Nortura i Bondebladet uke 20/2018

Hederspris til Nortura og KLF

Nortura og Kjøtt- og fjørfebransjens landsforbund (KLF) har fått Matmerks hederspris for arbeidet med å få på plass en bransjeavtale for alle slakterier.

– Vi ønsker å hedre de to som har gått i front for å sikre et felles løft for hele kjøttbransjen, Nortura og Kjøtt- og fjørfebransjens landsforbund (KLF). Konkurransen mellom slakteriene skal ikke dreie seg om å kreve mindre fra produsentene, men å levere bedre, sa administrerende direktør i Matmerk, Nina Sundqvist, da hun delte ut prisen under NM i kjøttprodukter 2. mai.

Avtalen skal sikre at alle slakteriene som er tilknyttet Kvalitetssystemet i landbruket (KSL) følger opp produsentene på samme måte og sikrer at KSL følges.

Det betyr en bedre garanti for at kun kjøtt fra produsenter som kan dokumentere at de følger norske lover og regler, kan brukes i produkter som merkes med Nyt Norge. Det gir både tillit hos forbruker og skaper økt konkurransekraft for norske kjøtt- og fjørfeprodukter, skriver Matmerk i sin begrunnelse.

Fra venstre Bjørn-Ole Juul-Hansen, adm.direktør i KLF, Nina Sundqvist adm.direktør i Matmerk, og Hans Thorn Wittussen visekonsernsjef i Nortura.
Fra venstre Bjørn-Ole Juul-Hansen, adm.direktør i KLF, Nina Sundqvist adm.direktør i Matmerk, og Hans Thorn Wittussen visekonsernsjef i Nortura.

 


 

Edle medaljer til Gilde og Prior-produkter

Nortura ble tildelt fire gull, to sølv og en bronse under Norgesmesterskapet i kjøttprodukter.

Det ble NM gull til Gilde Chili Claus entrecôte ghost, Gilde Siliana salami, Gilde Favorittsalami og Gilde Stjernebacon. Produktene Prior Kalkun big wings og Gilde Chorizo fikk sølv og Prior Grillspyd kylling satay ble tildelt bronsemedalje.

– Veldig gledelig at vi tar gull på flere produkter som vi også tok gull på i forrige NM i 2016, det er helt klart et kvalitetstegn, sier fagsjef i Nortura Pål Espung.

– At vi tar gull på Stjernebacon er ekstra stas, da produksjonslinjen på dette produktet er helt ny. Det bekrefter at endringene vi har gjort har vært vellykket. Et annet produkt som rykket opp var Gilde Siliana salami, denne salamien har tatt mange NM gull tidligere og er nå tilbake på topp.

Gilde Chili Claus entrecôte ghost og Prior Kalkun big wings

Alle produktene er ute i butikk og Espung kan med belegg anbefale å teste Gilde Chili Claus entrecôte ghost og Prior Kalkun big wings så fort grillværet melder seg.

 


 

Vi trenger dine fôringsdyr for salg – vinn kjøttvarer

– Markedet for avlsdyr melk er i endring, høst og vinter har vært noen måneder med mindre aktivitet. Nå merker vi en økende etterspørsel etter avlsdyr/produksjonsdyr. Størst er etterspørsel etter lakterende dyr fra BRSV/BCoV-frie besetninger (grønn status), og med god kontroll på klauvhelse, sier fagsjef livdyr, Odd Finnesand.

Ny priskurve på storfeslakt har også ført til gledelig høy aktivitet på våre slaktelinjer i Nortura, dette igjen har ført til stor etterspørsel etter fôringsdyr. Meld inn dine fôringsdyr for salg så fort ønsket alder eller vekt er oppnådd, eller om oppstallingsplass er en begrensing.

Prisen på fôringsdyr er justert i forhold til endra priskurve på storfeslakt. Prisoppgang ble iverksatt fra 30. april, og prisene vil på nytt bli vurdert ved inngangen av høsten.

Trekker vinner hver måned
– Som en liten premiering vil hver region trekke ut en leverandør av fôringsdyr per måned, fra mai til og med august, som vil få en hyggelig overraskelse i form av gode kjøttvarer, sier Finnesand.

 


 

Økt overlevelse og effektivitet i svineproduksjonen

Norsk svineproduksjon kan nok en gang vise til en rekordstor effektivitetsutvikling med økt overlevelse hos både smågris og slaktegris. Det viser tallene for 2017, som nå er offentliggjort.

Produksjonsresultatene i svineproduksjonen har aldri vært bedre. Det er mange SPF-besetninger i toppsjiktet både i smågris- og slaktegrisperioden, og disse viser imponerende resultater med blant annet svært lavt fôrforbruk, skriver Animalia på sin nettside.

Tallene kommer fra Norsvin og Animalias Ingris-statistikk, og er basert på registreringer i Ingris.

Resultatene viser i 2017 et landsgjennomsnitt på 26,9 beregna avvente per årspurke som er en økning på 1,0 grisunge fra året før.

I 2017 er gjennomsnittlig daglig tilvekst for slaktegris 1018 gram, som er en økning på 22 gram sammenlignet med året før. Fôrforbruket er i gjennomsnitt 2,68 FEn per kilo tilvekst i 2017. De beste slaktegrisbesetningene har gris med 1200 gram daglig tilvekst og et fôrforbruk på 2,2 FEn per kilo tilvekst. På "topp-10-lista" i slaktegrisproduksjon har 8 av de 10 besetningene SPF-status.

 


 

Rabatt på Gildegrillen

Nå kan du som Nortura-medlem kjøpe Gildes egen grill fra anerkjente Espegard til 35% avslag.

GildegrillenGrillen er spesielt laget for Norturas samarbeidspartner DNT, ansatte og eiere. Den er allerede satt ut på utvalgte DNT-hytter, og kan brukes av besøkende som ønsker å grille.

Full pris i butikk og uten Gilde-emblem er 5990 kr, men som Nortura-medlem kan du kjøpe grillen med Gilde-emblem til 3894 kr, fraktfritt levert.

Gildegrillen
Dette er en robust grill som kan stå ute hele året. Den har en emaljert gryte og understell av cortenstål. Grillstativ og rist i rustfritt stål følger med. Risten kan legges på tre forskjellige høyder. Grillens omkrets er på 70 cm.

Slik bestiller du:

  1. Gå inn på espegard.no/produkt/gildegrillen  
  2. Bruk kupongkoden gildegrillen_35 i handlekurven.
  3. Fortsett til kassen og fyll ut skjemaet.

 


 

Marked

Det er nok en gang 4-dagers uke og både slakting og skjæring påvirkes naturlig nok av det.

Denne uka slaktes det ca. 3 300 storfe og det er nok til å dekke markedet med norsk vare. Tollen på storfe er ikke satt ned, noe som betyr at importen begrenses til kvoteimport.

Av gris slaktes det ca. 18 300 stk. denne uka. Det er mye mer enn markedet etterspør og i underkant av 7 000 gris legges på reguleringslager.

Eggsalget er bra i hele mai med bruk av egg til mange høytidsdager og selskaper. Markedet blir i hovedsak dekket med mindre avvik for enkeltvarianter av egg. Plommeproduksjon til majones og dressinger er også stor på denne tiden mot sommeren. Overskudd av buregg fjernes ved førtidsslakting slik at egglageret holdes helt nede.

 


 

Pris

Det er ingen prisendringer denne uka.