Nortura i Bondebladet uke 25/2018

Nortura blant Norges mest innovative

Nok en gang er Nortura med på Innovasjonsmagasinets liste over de 25 mest innovative virksomhetene i Norge. Norwegian topper listen, tett fulgt av bedrifter som Jotun, Kongsberg Gruppen, DNB og Posten. Nortura havner i år på 13. plass. 

Forsker

– Vi er veldig fornøyd og stolt over å ha kommet på listen i år også, det er en stor motivasjonsfaktor at arbeidet som legges ned blir lagt merke til. Vi vil være en synlig aktør i nyskapingen som skjer. Nortura sin visjon på innovasjon er at vi gjennom vår innovasjonskraft skal være blant de mest innovative aktørene innenfor matindustrien – og

der føler vi at vi er på vei, sier Gurill Narum Mediaa, direktør for Innovasjon i Nortura.

«Matvareprodusenten som eies av 19 000 bønder befester posisjonen som innovativt fyrtårn med stor villighet til å tenke nytt. Arne Kristian Kolberg og hans team jobber bevisst og grundig for å bli en sirkulærøkonomi-vinner, og de er på god vei. Hvem sier at ikke norske bønder er innovative og teknologisk oppdaterte?», heter det i juryens beskrivelse.

– Vi jobber med det siste innen innovasjonsmetodikker/prosesser, og er generelt opptatt av å være utadrettet og samarbeide med andre aktører i innovasjonsprosjekter, og det tror jeg blir lagt merke til, sier Mediaa.

Her er noen eksempler på innovasjonsprosjekter Nortura har realisert de siste årene:

  • Samarbeidet med legemiddelselskapet Biovotec, der eggehinnemembranen fra våre egg utvikles til sårhelende plaster.
  • Samarbeidsprosjekt med Felleskjøpet; den nye fabrikken Bioco, der restråstoff fra kyllingproduksjon skal bli til proteinrike produkter.
  • En ny pakketeknologi som forlenger holdbarhet på kjøtt.
  • Innført programmet «Det Grønne Skiftet» for en mer bærekraftig verdiskaping.
  • Lansert kjøttfrie produkter.
  • Lansert Min Kiosk – en app som gjør det enkelt å bestille det man trenger til arrangementer for lag og foreninger.

 

Husdyrtreff 2018

Tine, Nortura, Norsvin, Geno og Tyr ønsker god kontakt med ungdom under utdanning. Dette er bakgrunnen for «Husdyrtreff», som er ei tevling laga for landbruksskoler i hele landet.

Husdyrtreff har blitt arrangert i mange år, det starta som et prøveprosjekt vinteren 1981/-82 og har vært arrangert i alle år siden.

I år var det også stor interesse for Husdyrtreff. 212 elever fra 13 landbruksskoler var med i årets konkurranse, og hele 45 oppgaver var sendt inn til evaluering.

Elever fra Tomb Videregående skole og landbruksstudier pleier å gjøre det godt på Husdyrtreff og 2018 er definitivt ikke noe unntak. Elever fra Tomb gjorde det best på både storfekjøtt og sau, mens KVS Lyngdal ble best i landet på fjørfe, Mo og Øyrane VGS ble best på melkeproduksjon og Mære Landbruksskole ble best på gris.

Under nyheter kan du se og lese om vinnerne i alle kategorier.


Det var en gledelig økning for spesialisert storfekjøttproduksjon i årets Husdyrtreff, hele fjorten grupper leverte oppgaver. Årets landsvinnere kommer fra Tomb videregående skole og landbruksstudier – her er det lang tradisjon for å levere gode husdyrtreffoppgaver.
Foran fra venstre: Fjøsmester Asbjørn Røyneberg og elev Eivind Eime Reime fra Ræge i Rogaland. Bak fra venstre: Instruktør Svein Olstad og elevene Brit Therese Kristiansen, Kvalavåg, Kari Mørck, Ski, Helene Mølmen, Tranby, Roald Breivik, Hommersåk og lærer i husdyrfag fordypning Tore Framstad.

 


 

Medlemsweb i nytt design

Vi har de siste år lansert flere av våre nettsider, som nortura.no og gilde.no på nye plattformer. Medlemsweben – medlem.nortura.no går ikke over på ny plattform, men vi gjennomfører nå en oppdatering av designet på nettsiden.

Den nye designen er tilpasset alle flater, såkalt responsivt design. Det vil si at mobilversjonen vi har i dag erstattes og det blir den samme siden med samme informasjon på både mobil, nettbrett og pc.

Innhold og struktur på medlem.nortura.no er som før og blir videreført i den nye versjonen, men vi forenkler noen veier og tydeliggjør de mest brukte områdene med direktelenker fra forsiden.

Lenker opp sosiale medier

Våre sosiale medier har større og større aktivitet, og vi lenker opp både Facebook og Instagram i bunn på siden for å vise de siste postene der.

Medlem.nortura.no er planlagt lansert i nytt design denne uken, og vi håper du vil bli fornøyd med vårt nye uttrykk.

 


 

Franske fenalår-kunder besøkte Sunnmøre

Fenalår fra Norge viste stolt frem produksjonen bak produktet som har oppnådd tredoblet salg i Frankrike det siste året.

Fenalårkunder

– Kundene var meget fornøyde og vi er rimelig sikre på at salget av Fenalår fra Norge vil øke. Det er også muligheter for at vi får til salg av fersk og fryst lam, forteller Per Berg fra Nortura og leder for produsentsammenslutningen Fenalår fra Norge.

Nettopp økt salg og nye kunder var hovedmålet med turen. Den norske og nesten antibiotikafrie kjøttproduksjonen har stor verdi i Frankrike.

– Vi var opptatt av at de med egne øyne skulle se hvor dyrevennlig og nær økologisk vi produserer. Historien bak produktet er vesentlig for våre kunder å kunne formidle til sine kunder - Norge, norsk natur og dyrehold selger, sier Berg.

Mat og landbruksminister Jon Georg Dale var også med på turen for å promotere det norske fenalåret. Han la spesielt vekt på den gode dyrehelsen og unike småfeholdet vi har i Norge.

 


 

Endringer i leveringsvilkår for gris

Edelgristillegget reduseres med 10 øre fra kr 0,70 per kg til kr 0,60 per kg fra mandag 2. juli, samtidig heves grensen for å oppnå tillegget fra 55 til 56 i kjøttprosent (beklager feil i bladet). Edelgristillegget for smågris blir redusert fra kr. 10,- per stk til kr. 7,50 per stk fra mandag 18. juni.

Fra mandag 18. juni økes skyvetillegget til kr. 100,- når gris skyves til etter ønsket henteuke. Gris som hentes før ønsket henteuke er skyvetillegget fortsatt kr. 70,-.

Produsenter som fikk skjøvet slaktegris i mai og frem til 15. juni får etterbetalt i forhold til vektgrense selv om betingelsene våre sier at prisnedgang som følge av passering av vektgrenser kompenseres ikke.

 


 

Marked

Det slaktes fortsatt mye storfe, ca. 4 800 stk. denne uka. Det gir full dekning med norsk storfe og det er veldig bra i en periode på året hvor det normalt har vært behov for mye import.

Av gris slaktes det ca. 20 000 stk. Det er mer enn markedet etterspør og også denne uka må noe fryses inn til reguleringslager.

 


 

Pris

Det er ingen prisendringer denne uka.