Nortura i Bondebladet uke 35/2018

Stor slakting og god kvalitet i oppstarten av årets lammesesong

Lammesesongen kom for alvor i gang i veke 32, i veke 32 - 34 (6. august - 26. august) har Nortura slakta vel 40 000 lam. Dette er over 14 000 fleire lam enn i same periode i fjor. 

Vi har slaktestatistikk til og med veke 33, og den viser at medel slaktevekt er 19,3 kg, 0,5 kg lågare enn i 2017 i dei same vekene. 83 % av lamma oppnådde Stjernelamtillegg. 

– Rogaland dominerer slaktestatistikken så tidleg i sesongen og her greidde heile 89 % av lamma Stjernelam-krava. Det er bra og syner at Nortura-sauebonden fylgjer råda om å sluttfôre lamma til god kvalitet sjølv om det er lite beite og grovfôr, seier fagsjef på småfe i Nortura, Finn Avdem. 

– Lammeslaktinga er langt større enn vi har rekna med, men ein prøver så langt det er mogleg, å få alt som blir slakta ut i marknaden som ferske lam. Vi kjem også i gang med å ta ut pinnekjøttråstoff i god tid slik at vi kan ha ferdig vare klar når julesesongen startar, seier Avdem.  

Det har også vore stor saueslakting, 12 400 sau og ung sau er slakta i veke 32 – 34, dette er 4000 fleire enn i same vekene i 2017. 

– Vi har difor hatt ein bråare oppstart på årets slaktesesong enn planlagt, men Nortura-slakteria samarbeider godt for å få slaktinga unna med minst mogleg skyving, kan Finn Avdem opplyse. 

På medlem.nortura.no/smaafe under kategorien Lammesesongen kan du følgje slaktestatistikken veke for veke gjennom sesongen.

God kvalitet på lamma i starten på årets sesong. Foto: Kari Mørkve JordalenGod kvalitet på lamma i starten på årets sesong. Foto: Kari Mørkve Jordalen

 


 

Skolestart med god samvittighet

Brødskiver troner fortsatt på matpakke-toppen hos barna på skolen. I følge en undersøkelse Ipsos har gjennomført for Nortura, har 9 av 10 barn brødskiver med pålegg med som skolemat. Det danner et godt grunnlag for en sunn og god matpakke, ifølge ernæringsfysiolog i Nortura, Kristin Saarem. 

MatpakkeNordmenn har blitt stadig mer opptatt av sunnhet generelt de siste årene - det gjenspeiles også i matpakkene, viser undersøkelsen Ipsos har gjort for Nortura.

– Matpakken skal helst være sunn, næringsrik og variert. Vi ser blant annet at foreldre er opptatt av at det skal være proteiner i matpakken, og de ønsker at barna skal få i seg tilstrekkelig næring og bli mette, sier innsiktssjef i Nortura, Knut Jacobsen.

Rundt halve befolkningen spiser fortsatt matpakke jevnlig. Den mest vanlige matboksen i dag består av flere rom, med plass til ulike enheter. – Ekstrarommene brukes gjerne til oppskåret frukt, gulrøtter, yoghurtprodukter eller annen snacks. Dette bidrar til å gjøre matpakken mer variert og næringsrik, sier Jacobsen.

En sunn og god matpakke er viktig både for humøret og for å opprettholde konsentrasjonsevnen. – Grovt brød med for eksempel magert kjøttpålegg, leverpostei, fiskepålegg eller egg, med grønnsaker eller frukt ved siden av og et glass melk dekker mange av næringsstoffene man trenger, sier Saarem.

 


 

Nortura profilklær

Nortura SA har avtale med Bekken & Strøm AS om Norturaprofilerte klær og utstyr. Dette gjør at du som Norturamedlem kan kjøpe blant annet rimelige kjeledresser, sko, profilprodukter og andre profilklær direkte fra nettbutikken.

Nortura kjeledressI fjor høst utvidet vi medlemskolleksjonen betydelig med arbeidstøy, fritidstøy og sko. I vår har det kommet nye t-skjorter og hettegensere med ordsky på ryggen. 

Mest populær
Det er Norturakjeledressen som er den mest populære å handle i nettbutikken, og prisen på kjeledressen er kun kr. 279,- + mva og frakt, veiledende pris er kr. 882,-

Nortura arbeidsbukse, gul softshelljakke, og kjeledress for barn er også av de produktene som det selges mest av. Det nærmer seg nå en kaldere årstid, og en vinterkjeledress i Nortura-profil finner du også i nettbutikken. 

Om du vil handle i nettbutikken så må du første gang registrere deg som kunde hos Bekken & Strøm. Se hvordan, samt en oversikt over våre avtaleprodukter på medlem.nortura.no/profil.

 


 

Innmelding av slaktedyr og livdyr

Bruk Min side til å melde inn slaktedyr og livdyr, se hvilke dyr du har innmeldt, eller sjekke dine slakteresultater. Er du med i lammering, skal du melde inn til din lammeringleder.

For innmelding på telefon til Nortura Medlemssenter ring 48 12 04 00. Nummeret er gratis å ringe fra mobil. Du vil komme til ditt lokale Medlemssenter, men dersom alle medarbeidere er opptatt der, vil du bli satt videre til et annet Medlemssenter i Nortura.

Innmeldingsfrist på telefon er tirsdag kl. 16 uka før ønsket levering.

Web-innmelding på – Min side
Frist for web-innmelding: Innen onsdag morgen kl. 06 uka før ønsket levering.

Medlemmer av lammeringer skal melde inn til lammeringlederen som planlegger lassa. Lammeringlederen kan også melde inn på web på vegne av medlemmene i lammeringen, det er da en betingelse at medlemmer har aktivt KSL.

 


 

Nå åpnes det for forhåndsbestilling av høyensilasje fra Island

Felleskjøpet Agri tilbyr sammen med Tine og Nortura høyensilasje fra Island. Det er begrenset tilgang til denne varen – dette medfører at vi ikke kan garantere at alle som melder sin interesse for fôr vil få den mengden som er ønsket.

Innkjøp av grovfôr er kostbart. Selv om innkjøp og formidling av høyensilasje gjøres til en pris som kun skal gi kostnadsdekning blir prisen på høyensilasje fra Island relativt høy. Se mer i tabell på medlem.nortura.no, eller på Felleskjøpet sin nettside.

Det er viktig at hver enkelt estimerer sitt behov for grovfôr og tilpasser innkjøpt mengde til en fôrplan. Høyensilasje har en næringsverdi som bør beregnes inn i fôrplanen. Kontakt din fôrrådgiver for hjelp dersom du er usikker på hvor mye grovfôr du bør kjøpe inn.

Bestilling kan gjøres via eget skjema på felleskjopet.no eller ved å ringe Kundetjenesten i Felleskjøpet på tlf. 72 50 50 50, tast 31.

 


 

Marked

Denne uka slaktes det ca. 4 300 storfe og det er om lag som normalt for årstiden. Det er likevel noe mer enn markedet etterspør og dermed går noe av det til innfrysing.

Av gris slaktes det ca. 17 800 stk. og det gir et lite overskudd. 

Lammeslaktinga er økende og nærmer seg 32 000 stk. denne uka. Også for lam er det et lite overskudd, men forhåpentlig vil dette bli solgt så en unngår innfrysing. I tillegg slaktes det ca. 7 200 sau. Det er langt mer enn markedet etterspør og mye av det må fryses inn til reguleringslager.

 


 

Pris

Fra mandag 27. august reduseres avregningsprisen for lam med kr 2,05 per kg, sau med kr 1,55 per kg, vær med kr 0,55 per kg og alt storfe med kr 0,05 per kg. Endringene skyldes redusert engrospris for lam, økt omsetningsavgift for alt småfe og økte kostnader for samtlige.