Nortura i Bondebladet uke 50/2018

Nortura sikrer norsk kvalitetsmat til jul

De ansatte ved de fleste av Norturas fabrikker er i full sving for å sikre årets julemat. 

Unn Sjøthun Uglane (t.v.), Anne Jorunn Krokgjelet og Merete Børke Alpen ved Nortura Sogndal
Vi er veldig stolte av vårt pinnekjøtt og legger ned en stor jobb i å levere god kvalitet, sier Unn Sjøthun Uglane (t.v.), Anne Jorunn Krokgjelet og Merete Børke Alpen ved Nortura Sogndal.

Ribbe, pinnekjøtt, medisterkaker, julepølser og sylte produseres for fullt i disse dager rundt omkring på landets Nortura-fabrikker. Julen er en tid for sterke tradisjoner på matbordet. Ribbe er fremdeles det flest spiser på julaften, mens pinnekjøttet stadig vokser i popularitet.

Norges beste pinnekjøtt
Det økologiske pinnekjøttet fra Nortura ble kåret til landets beste av VG, mens Gilde urøkt pinnekjøtt fikk terningkast 5. Det er på fabrikken i Sogndal det blir produsert mest pinnekjøtt i landet. Fabrikken har 30 ivrige julevikarer som sammen med de andre ansatte har hatt ansvaret for at vi får godt pinnekjøtt til jul. 

– Pinnekjøtt er et eget håndverk, og med julehjelperne våre får vi sikret volumet som skal gjennom anlegget til jul, sier konstituert fabrikksjef ved Sogndal-fabrikken, Unn Sjøthun Uglane, fornøyd.

Foretrekker norsk mat
I en tidligere undersøkelse fra Ipsos MMI kommer det frem at hele 66 prosent av befolkningen anser det som viktig at julematen de spiser er basert på norske råvarer. 

– Vi oppfordrer til å kjøpe norskprodusert mat i høytiden. Kjøper man norsk julemat kan man være sikre på både kvaliteten og samtidig vite at de bidrar til å støtte opp om norsk matproduksjon, sier kommunikasjonsrådgiver i Nortura, Cornelia Koppang Henriksen.

Starter julen tidlig
Nortura kan anslå at 80 prosent av pinnekjøtt og ribbe blir spist etter 1. desember. Det viser at det nok er en del utålmodige som tjuvstarter på julematen allerede i november. Ribberull og julesylte er forbrukerne ekstra ivrige på. Hele 40 prosent av julepålegget blir spist opp før julemåneden. 

Medisterkaker blir spist gjennom hele året, men over to tredjedeler av ferskvaren blir spist i desember. 

– De neste ukene er de travleste av året. Det er godt vi har en produksjonskapasitet på 2500 kilo medisterkaker i timen, smiler fabrikksjef ved Nortura Rudshøgda, Fred Bakkejord. 

 


 

Gildejul i butikker, TV og medier

God jul - fra den norske bondenVår profil «Gilde – fra den norske bonden», er godt synlig i alle medier ukene fram mot jul. Gilde julemat kobles med nøkkelordene «god mat» og «tradisjoner», både på Facebook, Instagram og Snapchat.

Våre kjente julevarer er ute i alle butikker, godt profilert med masse inspirasjon og fristelse. 

Det skal noe til å unngå å legge merke til Gilde juleprodukter og våre reklamefilmer disse ukene på TV, kino, digitalt, i fagpressen, magasiner eller på utendørs reklame, i tillegg til juleprofilen i butikken. 

God jul – fra den norske bonden!

 


 

Svært god tilgang på fôringsdyr

– De fleste i Norge som har en fot innenfor landbruksnæringa vet at grovfôrsituasjon for vinter 2018/19 er noe utfordrende. Så langt er det gjort en enorm nasjonal innsats for å foredle norske grovfôrressurser. Videre pågår det en del import av grovfôr, i tillegg er det lett tilgjengelig grovfôrerstattere hos de fleste kraftfôrleverandører, sier livdyrsjef i Nortura, Odd Finnesand. 

Fôrplaner med store mengder grovfôrerstatter er tilgjengelig hos alle leverandører.

– Vi er nå i en periode der de fleste har en viss kontroll på vinterens grovfôrgrunnlag, men for en del områder har 2018 vært det andre uåret på rad, og det kan selvsagt få større konsekvenser, sier Finnesand. 

Nortura har i løpet av høsten forskjøvet mengder av fôringsdyr til områder med underskudd. Nå går vi inn i en periode der landet over kjenner på en viss balansering og overskudd. Noen områder er allerede i en situasjon der vi dessverre må skyve på innmeldte fôringsdyr.

– Jeg vil benytte anledningen til å takke for den tålmodigheten dere har vist så langt.

Foringsdyr er på et vis "ferskvare" og kan ikke "legges på lager for bruk senere". Fôringsdyr vi har innmeldt nå er grunnlaget for at vi skal ha ferskt storfekjøtt til våre norske forbrukere neste høst og vinter 2019/20.

Har du ledig sluttfôringskapasitet så kontakt Norturas livdyrformidling på tlf. 48 12 04 00 (tast 2).

 


 

Marked

Det slaktes uvanlig mye storfe for å være midten av desember. Denne uka slaktes det ca. 5 100 stk. og det er mer enn markedet etterspør. Det vil bli noe innfrysing til reguleringslager.

Det slaktes som ventet mye gris nå, men likevel mindre enn det som er nødvendig for å dekke behovet nå i innspurten mot jul. Dekningsgraden er 82 prosent. Det tas ut gris fra reguleringslager for å supplere markedet.

Småfeslaktingen er lav nå, men det går likevel noe lam til innfrysing.

Julesalg av egg pågår nå for fullt. Både uke 50 og 51 er det svært høye eggbestillinger, og uke 51 er den absolutt store handleuken. Markedet vil totalt bli dekket, selv om det må forventes mangel på noen pakningsvarianter. 

 


 

Pris

Fra mandag 10. desember reduseres avregningsprisen for storfe slik: ung okse, kastrat og kvige ned kr 0,29 per kg, ung ku, ku og okse ned kr 0,09 øre per kg, kalv under 50 kg ned kr 0,66 per kg og kalv over 50 kg ned kr 0,60 per kg. Endringene skyldes reduserte hudverdier.

Prisnedtrappingen for gris fortsetter. Fra mandag 10. desember endres engros- og avregningspris for gris slik: under 81 kg ned kr 0,40 per kg, fra 81,1 til 85 kg ned kr 0,80 per kg, fra 85,1 til 90 kg ned kr 0,90 per kg, fra 90,1 til 100 kg ned kr 1,10 per kg og over 100,1 kg ned kr 0,60 per kg.