Bondevennen nr 12/2019

 

God velferd ved saueklipping 

I dag er det ofte slik at sauebonden ikke klipper sauene sine selv. Gode klippere som kan gjøre jobben raskt og effektivt vokser ikke på trær i Norge, og utenlandske klippere blir derfor ofte en løsning. 

Klipping

Disse er raske, arbeidsomme og kan faget sitt, men kan ha dårlig kunnskap om norsk sauedrift, og er ofte mest vant til å klippe tomme søyer om sommeren. Dette kan bidra til at klippinga gjennomføres på en måte som ikke passer ved klipping av høgdrektige søyer. 

Det har vært tilfeller der saueklippere har stilt krav om at sauene skal stå uten mat og vann i flere dager før klipping for at dyra skal være lett å håndtere. En slik praksis er ikke dyrevelferdsmessig forsvarlig, og vi oppfordrer sauebønder til å stille krav om at klippinga skal gjennomføres på en måte som ivaretar dyrevelferden. 

I en ny artikkel gir Eirik Kolbjørnshus (småferådgiver og leder for Nortura klyppeteam), Hildegunn Mugås (veterinær, Hestavangen Dyreklinikk), Finn Avdem (fagsjef småfe, Nortura) og Vibeke Tømmerberg (Helsetjenesten for sau) deg noen råd for skånsom klipping og fornøyde saueklippere.

 


 

Prisvinner Steinar Schanke for 4. år på rad

På oppdrag fra Nortura foretar TYR en rangering av seminoksene med vektlegging tilpasset to ulike driftsopplegg: intensivt med betegnelsen Biff Maxx og ekstensivt med betegnelsen Biff Natur. Hensikten med dette tiltaket er å øke fokus på bruk av kjøttfesemin både generelt, men ikke minst i form av bruksdyrkrysning på melkebruket. 

Også dette året er vinneren i Biff Natur en Angusokse. Konkurransen var tøffere i år enn den har vært de siste årene. Vinneren fikk 1187 Naturpoeng, som var 52 poeng bedre enn Herefordoksen som ble rangert som nr 2. Dette er en okse som egner seg godt i et ekstensivt driftsopplegg med gode grovfôrressurser.

Det er mange i ammekumiljøet som har stor interesse for, og er dyktige på avl. Oppdretteren vinner prisen for året Biff Natur-okse for fjerde året på rad, men denne gangen med en ny okse. 

Prisen årets Biff Natur-okse går til den ferske eliteoksen 74047 Ivar fra Li. Oppdretter er Steinar Schanke, Marifjøra i Sogn og Fjordane, her saman med prisutdeler Asgeir Svendsen frå Nortura.
Prisen årets Biff Natur-okse går til den ferske eliteoksen 74047 Ivar fra Li. Oppdretter er Steinar Schanke, Marifjøra i Sogn og Fjordane, her saman med prisutdeler Asgeir Svendsen frå Nortura.

 


 

Innmeldingsfrister i forbindelse med påske

Vær obs på endring i innmeldingsfristene for gris, storfe og småfe med levering i påskeuka og uka etter.

  • Innmeldingsfrist for uke 15 og 16, uka før påske pluss påskeuka, er tirsdag 2. april
  • Innmeldingsfrist for uke 17, uka etter påske, er tirsdag 9. april. 

Slakte lam før 15. april
Lam født i fjor må slaktes før 15. april om de skal klassifiseres i kategorien lam. Innmeldingsfristen for uka før påske, er tirsdag 2. april, disse må da slaktes senest i uke 15 (8.-12. april). 

Regelverket for klassifisering tilsier at etter 15. april skal ingen slakt som er født i første halvår av forrige kalenderår oppnå kategori lam. 

Meld gjerne inn på Min side!

 


 

Påskekampanje fra Gilde og Prior

Fra og med uke 13-16 byr Gilde og Prior på morsomme påskenøtter og inspirasjon til påskemat i sosiale medier. De som deltar og svarer på påskenøttene har muligheten til å vinne flotte premier! 

Årets påskekampanje skal sikre at de riktige og viktige produktene fra Gilde og Prior, er på plass i butikk. Våre produkter fra den norske bonden vil sammen med kampanjemateriell være godt tilgjengelig og godt synlig i butikken – i tillegg til digitale medier. 

Hver uke presenteres nye oppgaver hvor vi kårer flere vinnere, man deltar ved å skrive løsningsforslaget i kommentarfeltet. Gå inn på våre facebooksider for å se mer.

God påske! 

 


 

Samling for unge bønder i Agder

Nortura SA, Felleskjøpet Rogaland Agder, Tine, Norsk Landbruksrådgiving Agder og Norges Bondelag Agderkontoret inviterer til samling for unge bønder i Agder tirsdag 2. april kl. 19:00 på Reiersølskogen gård v/Frank Sigvaldsen.

Veibeskrivelse: Kjør til Tresnes i Froland, kjør inn mot Neset, etter ca. 1km ta til venstre og følg veien til endes.

Program:

  • Omvisning i det nye ammekufjøset til Frank Sigvaldsen
  • Hvorfor er samvirke viktig? – Arthur Salte, eiertillitsvalgt i Tine
  • Aktuelle oppdateringer fra de ulike organisasjonene

Det blir servering av kveldsmat.

Samlingen er helt gratis – ingen påmelding. 
Velkommen!

Kontaktperson Nortura: Hildur Elisabeth Brøvig, tlf. 95 02 03 92