Bondevennen nr 24/2019

 

Angusskole – kurs for storfekjøttprodusenter

Nortura arrangerer Angusskole – kurs for storfekjøttprodusenter på KVS Lyngdal, og på Særheim på Klepp i september og oktober. – Blir dette suksess vil vi også arrangere kurs i Ryfylke og i Nordfylket sier Bengt Egil Elve, fagansvarlig storfe i Nortura region Vest.

Angus

Kurset passer for nyetablerte produsenter, men det kan kanskje være noe å hente for erfarne produsenter også. Kurset vil gi en oversikt på praktisk og god drift i besetningen, for å unngå fallgruver som nystarter. 

Det går over to kveldssamlinger og avsluttetes med en omvisning på Angusgården, Nortura Egersund og middag på Kviamarka. Det reserveres først til deltagere som har vært med på en eller begge kveldssamlingene. 

Program

Samling 1

 1. Angus kua gjennom året: Et overblikk over viktige perioder gjennom året og faser som det er viktig å ha oversikt over, et «årshjul» 
 2. Fôring i Angusbesetningen og bruk av beite Fôring av mordyr og bruk av beite. 
 3. Storfekjøttkontrollen – ditt styringsverktøy 
  • Kort om registrering – kobling til Husdyrregisteret 
  • Vise rapporter fra kontrollen 
  • Aktiv bruk av SFK som styringsverktøy 
 4. Adferd og håndtering av storfe Sanser og reaksjonsmønster, praktisk håndtering og HMS. 

Samling 2

 1. Sluttfôring av okse til slakt, Fôrstyrke, betydning av grovfôr, slaktevekt, alder og fôrforbruk. Når er dyra slaktemodne? 
 2. Kvige til slakt og oppdrett. Resultater og erfaringer fra Angus-gården 
 3. Slakteklasser og fettgrupper i EUROP systemet. Ny metode med lengdemåling. 
 4. Erfaring fra produsent. 

Samling 3

Omvisning på Angusgården, Nortura Egersund og middag på Kviamarka.

Kurset på KVS Lyngdal har samlinger 10. september, 17. september og 27. september, og på Særheim er datoene for samlingene 8. oktober, 15. oktober og 25. oktober.

Påmelding til medlemssenter 955 18 400 eller medlem@nortura.no.

Meld fra på hvilke samlinger du ønsker å delta på. 

 


 

Endelig kan du få Nortura treningstøy til skisesongen 

Vi kommer nå med tilbud om Nortura-profilert treningstøy fra Bjørn Dæhlie til alle våre eiere. Skiturene blir sannsynligvis enda bedre med ny treningsdress.

skiklær

Du bestiller i egen nettbutikk lenket fra Nortura Medlem sin nettside. Bestillingsperioden er fra 1. – 20. september, og treningstøyet kommer med posten i desember. 

Det er enkelt å bestille – opprett bruker og logg inn. Betaling er ved bestilling i nettbutikken.

Du finner lenken for bestilling på medlem.nortura.no 

 


 

Livdyrmarkedet og prisene framover

Produksjon av fôringsdyr trenger en betydelig tidshorisont, allerede nå er tidspunkt for kalving vinter/vår 2020 bestemt. Den 5. august gikk det ut en melding om prisene fremover, vi endrer nå vekt-tillegg på fôringsdyr av kjøttfe, og det blir gjeldene fra 1. oktober, samtidig utsettes innføring av 34 ukers grense for kvalitetstillegg til 23. september.

– Produksjonsopplegg for fôringsdyr variere stort, og felles for svært mange er at mordyr med kalv utnytter gode beiteressurser på innmark og utmark, slik det skal være. Vi har dessverre gjort det umulig for en del produsenter å tilpasse seg endringer rundt maksimal vekt og vekt tillegg og innstramming av kvalitets tillegg, sier livdyrsjef Odd Finnesand.

Endringene er oppdatert på vår nettside medlem.nortura.no 

 


 

Bli med på Gris i ‘19

Gris i ‘19 er arenaen for fremtidsbønder, hvor deling av kunnskap er i fokus. Kongressen er fullstappet av fagforedrag på internasjonalt nivå, tilpasset norske svineprodusenters hverdag. 

LOGO

Gris i ‘19 arrangeres torsdag 21. til fredag 22. november 2019 i flotte lokaler på Thon Hotel Oslo Airport.

På nettportalen grisi19.no finner du programmet for kongressen, påmelding med priser, presentasjon av foredragsholdere og de ulike foredragene. Meld deg på nå!

 


 

Prisendringer

Fra mandag 26. august økes avregningsprisen for gris med kr 0,50 per kg. Fra samme dato reduseres avregningsprisen for lam med kr 0,50 per kg. Endringene skyldes endringer i engrospris og er i tråd med varslet prisløype. Prisen på fôringskalv melkerase reduseres i henhold til det som tidligere er varslet, se våre nettsider for pristabeller.