Nortura i Bondebladet uke 13/2019

 

Påskekampanje fra Gilde og Prior

Fra og med uke 13-16 byr Gilde og Prior på morsomme påskenøtter og inspirasjon til påskemat i sosiale medier. De som deltar og svarer på påskenøttene har muligheten til å vinne flotte premier! 

Påskekampanje fra Gilde og Prior

Årets påskekampanje skal sikre at de riktige og viktige produktene fra Gilde og Prior, er på plass i butikk. Våre produkter fra den norske bonden vil sammen med kampanjemateriell være godt synlig i butikken i tillegg til digitale medier. 

Hver uke presenteres nye oppgaver hvor vi kårer flere vinnere, man deltar ved å skrive løsningsforslaget i kommentarfeltet. "Våre største egg" fra Prior inneholder påskequizoppgaver i pakningen. Gå inn på våre facebooksider for å se mer.

God påske! 

 


 

Norturas innspill til jordbruksforhandlingene

Nortura la sist uke fram sine innspill til årets Jordbruksforhandlinger til Norges Bondelag og Norsk Bonde og Småbrukarlag. 

Under følger en opplisting av Norturas prioriterte innspill.

  • Brems i alle virkemidler som øker produksjonsvolumer på egg og kjøtt
  • Stabil målpris for svin – 32,43 kroner per kilo
  • Frakttilskuddet må endres – underfinansiert og virker mot målsetting
  • Klimatiltak nødvendig for å styrke konkurransekraften
  • Økte prisnedskrivingssatser for kraftfôr – vurdere differensiering av satser
  • Investeringsstøtte for modernisering som gir økt dyrevelferd og konkurransekraft

Detaljene finner du i selve innspillsdokumentet som er lagt ut på medlem.nortura.no.

 


 

Meld deg på Storfe2019 nå!

– Det er nå åpnet for påmeldingen til kongressen Storfe2019.  Melder du deg på innen 1. april sparer du 400 kroner på kongressavgiften, sier Asgeir Svendsen, fagsjef storfe i Nortura og leder i hovedkomiteen for kongressen.

For tredje gang inviterer storfenæringens samvirkeorganisasjoner til et storslått arrangement der våre melke- og storfeprodusenter er målgruppen. Storfe2019 går av stabelen 27. og 28. november på Clarion Hotel & Congress, Gardermoen.

– Vi er stolt over å kunne presentere et program med høyt faglig nivå med de dyktigste fagpersonene i landet. Resultater fra det siste innen forskning kombinert med dyktige produsenters erfaringer, sier Svendsen. 

En viktig del av det faglige er at det er en egen hall med utstillinger/stands der de viktigste firmaene og organisasjonene vil presenterer hva de kan tilby av varer og tjenester. 

– Faget er viktig men vi skal hygge oss også! Biffiaden blir høydepunktet. Dette er kongressens festmiddag med god mat av storfekjøtt, godt drikke, underholdning og dans!

Les mer om programmet og meld deg på storfekongressen på www.storfe2019.no

Asgeir Svendsen
– På Storfe2016 var det 600 deltagere. Det er plass til flere og vi gleder oss til å møte deg og dine kollegaer på Storfe2019, sier lederen for årets storfekongress, Asgeir Svendsen!

 


 

Nortura delt ut Biff Natur og Biff Maxx-priser

På TYR sitt årsmøte delte Nortura ut prisene for beste okse i Biff Maxx og Biff Natur. Hensikten med dette tiltaket er å øke fokus på bruk av kjøttfesemin både generelt, men ikke minst i form av bruksdyrkrysning på melkebruket. 

Rangeringen av seminokser er uavhengig av rase, men egenskapene som inngår og vektleggingen av disse er tilpasset de ulike driftsopplegg.

Prisen årets Biff Natur-okse går til den ferske Angus eliteoksen 74047 Ivar fra Li, oppdretter er Steinar Schanke, Marifjøra i Sogn og Fjordane. Årets vinner i Biff Maxx er en ny eliteokse av rasen Limousin, 72175 Javardage av Utgårdstrøen, oppdretter er Bjørn Aasen, Tynset.

Se mer om prisvinnerne under storfe på medlem.nortura.no.

 


 

Endring av innmeldingsfrister i forbindelse med påske

Vær obs på endring i innmeldingsfristene for gris, storfe og småfe med levering i påskeuka og uka etter.

  • Innmeldingsfrist for uke 15 og 16, uka før påske pluss påskeuka, er tirsdag 2. april
  • Innmeldingsfrist for uke 17, uka etter påske, er tirsdag 9. april. 

 


 

Slakte lam før 15. april

Lam født i fjor må slaktes før 15. april om de skal klassifiseres i kategorien lam. Innmeldingsfristen for uke 15, uka før påske, er tirsdag 2. april, disse må da slaktes senest i uke 15. 

Lam på heng

Regelverket for klassifisering tilsier at etter 15. april skal ingen slakt som er født i første halvår av forrige kalenderår oppnå kategori lam. Meld gjerne inn på Min side!

 


 

Torleif Bjella slutter i Nortura

Bjella slutter etter 37 år i Nortura og nærmere 8 år i konsernledelsen.

Bjella er i dag konserndirektør for Vekst og Innovasjon, som omfatter både storhusholdningssalg, innovasjonsavdelingen og FoU. Han har tidligere også vært fabrikksjef gjennom mange år ved Nortura Gol. Han slutter for å søke nye utfordringer utenfor Nortura etter mange år i bondens tjeneste.

– Jeg vil takke Torleif for den flotte innsatsen han har gjort gjennom så mange år, og ønsker ham lykke til videre, sier konstituert konsernsjef Hans Thorn Wittussen. 

Formelt trer Bjella ut av konsernledelsen 1. april og vil frem til formell sluttdato 1. juni ferdigstille oppgaver og avvikle ferie. Fremtidig organisering av området Vekst og Innovasjon landes i løpet av kort tid.

 


 

Marked

Denne uka slaktes det ca. 3 600 storfe og dekningsgraden er 58 prosent. De siste fem ukene har dekningsgraden i snitt ligget ned mot 55 prosent. Det er fortsatt storfe på reguleringslager som kan supplere markedet, men så lav fersksandel flere uker i strekk skaper problemer for industrien. Derfor har Nortura anmodet om tollnedsettelse på hele/halve slakt av storfe i de tre ukene fram til påske. Aktørene har gitt forsikringer om at uttaket fra reguleringslager vil fortsette i samme tempo som før.

Av gris slaktes det ca. 20 800 stk. denne uka. Det er 1 700 flere enn i forrige uke og mer enn markedet etterspør. Dermed blir det noe innfrysing av gris denne uka.

Av småfe slaktes det ca. 1800 lam og 1000 sau og pga. lav etterspørsel går en del til innfrysing. 

Eggsalget er for tiden svært bra. For å møte påskesalget er det nå mange aktiviteter som bidrar til økt eggforbruk, og dermed sprer salget over en noe lengre periode.

 


 

Pris

Det er ingen prisendringer denne uka.