Nortura i Bondebladet uke 43/2019

 

Finn gode tilbud i medlemsbutikken

Vi har i Nortura et tilbud til medlemmer med medlemsbutikker i Målselv, Harstad, Bjerka, Steinkjer, Malvik, Førde, Sogndal, Forus, Egersund, Sandeid, Voss, Bergen, Rudshøgda, Otta, Gol, Tønsberg, Sarpsborg, Oslo, Elverum og Hærland. Følger du medlemsbutikken din på facebook kan du finne gode tilbud.

Medlemsbutikker kan gi en fordel enkelte steder ved å få solgt unna varer med dårlig dato (utgått liggetid på internt lager), og en reduserer dermed mengden kassert vare ved ekspedisjonene.

Vareutvalget i medlemsbutikkene varierer etter tilgjengelig sortiment. Medlemsbutikkene er med få unntak lokalisert på våre anlegg og har ulik åpningstid. Og husk, det er kun betaling med bankkort i medlemsbutikken.

Under kontaktinfo på medlem.nortura.no/organisasjon finner du åpningstider, lenke til facebooksider og kontaktinformasjon til alle medlemsbutikkene våre.

Medlemsbutikken på Nortura Forus bugner av de gode merkevarene våre
Medlemsbutikken på Nortura Forus bugner av de gode merkevarene våre, og er en av medlemsbutikkene med størst utvalg, både av matvarer og profilprodukter. Butikken har åpent alle hverdager 9-15.30 og til 16.30 på torsdager.

 


 

Velkommen til Gris i ‘19

Gris i ‘19 arrangeres torsdag 21. til fredag 22. november i flotte lokaler på Thon Hotel Oslo Airport på Gardermoen.

Kongressen arrangeres av Norsvin, Nortura og Felleskjøpet, og har et stort stand-område hvor du kan treffe aktører og utstyrsleverandører til en fagprat. Utstillerområdet er større enn noen gang, og all bespisning og foredrag foregår i samme del av hotellet. 

Gris i ‘19 blir en komplett kongress der både utstyr, bygg, fag, fôring, forsikring og finansiering blir viktige elementer. Programmet er også fullspekket med godt faglig innhold, i tillegg blir det interessante fellesforedrag både ved åpning og avslutning av kongressen.

Det er til nå rundt 350 påmeldte på Gris i ‘19. Har du enda ikke meldt deg på? Det gjør du på grisi19.no.

Kalle Føtters
Etter middagen torsdag kveld spiller partybandet Kalle Føtters opp til dans. Bandet stiller med et bredt repertoar bestående av både pop, rock og disco fra de siste 40 årene, og lover høy allsang- og dansefaktor, og ikke minst god stemning fra de går på scenen til siste riff runger over høyttalerne.

 


 

Dyrevelferdsprogram verpehøns 

Det er et stadig økende fokus på dyrevelferd i norsk husdyrproduksjon, både fra forbrukere, kjeder, media, myndigheter og samfunnet generelt. Norske forbrukere har generell høy tillit til norske egg, og det må vi ivareta for å sikre en konkurransedyktig norsk eggproduksjon. 

Tilliten til norsk husdyrproduksjon er avhengig av dokumentert god dyrevelferd. Dyrevelferdsprogram verpehøns (DVP verpehøns) trer i kraft 1. januar 2020. 

Fire hovedkrav til deg som produsent: 

  • Skriftlig veterinæravtale, der avtalen skal inneholde ett helseovervåknings-besøk per innsett. 
  • Registrere produksjonsdata i elektronisk produksjonskontroll. 
  • Etablert KSL med årlig internrevisjon og ekstern revisjon hvert 3. år. 
  • Kompetansekurs i avliving ved innsettets slutt. 

Det som i første omgang er viktig for deg som produsent er å skaffe deg en avtale med veterinær, hvis du ikke allerede har en. Dette er nå en elektronisk/nettbasert avtale som administreres av Animalia, de har laget en liste over de veterinærene som har sagt seg villig til å ha slike avtaler. Utfyllende informasjon finnes på Animalia sine nettsider. 

Informasjon om dette ble også sendt i siste Medlemsnytt egg fra Nortura 30. september, det vil om kort tid bli mer informasjon. Er det noe du lurer på, kan du også ta kontakt med din rådgiver.

 


 

Utegris/frilandsgris – inntransport, retur og nisje

For å levere slaktedyr- eller kjøpe livdyr hos Nortura må du være registrert i Enhetsregisteret, ha et eget Organisasjonsnummer og et aktivt Produsentnummer i Landbruksregisteret. Om du har et annet dyreslag fra før, men skal levere utegris til slakt må du registrere gris i dyreholdet hos Mattilsynet ellers får du ikke levert til hverken ordinært slakt, retur eller nisje.

Ved levering må grisen være klar for transport og skjema for retur/nisje være fylt ut. Se under medlem.nortura.no/gris for mer informasjon om det du trenger å gjøre før du skal melde inn utegris/frilandsgris.

 


 

Har du prøvd av våre nyheter?

Prior kyllingfilet for mikro er en ny, praktisk og saftig kylling. Pakningen består av to kyllingfileter ferdig krydret med salt og pepper. Man kan klippe av den ene og den andre er fortsatt i tett emballasje.  

Prior kyllingfilet for mikro

Stikk noen hull i pakken, legg kyllingfileten i mikrobølgeovnen på full styrke i fire minutter, ta den ut og la den hvile et par minutter. Klipp opp pakken og du har en ferdig tilberedt supersaftig kyllingfilet!

Vi har testen den på noen spreke naboer som du kan se film av på Nortura SA Facebook – test den du også!

 


 

AgroVisjon 2019

Rogalands-landbruket inviterer bønder og andre med tilknytning til landbruket til AgroVisjon 2019 som arrangeres i Stavanger Forum 1.-3. november.

I 2016 hadde AgroVisjon 20 000 m2 utstillingsareal og dette utvides i 2019. De sosiale arrangementene har vært populære, bondepub på fredagskveld og festmiddag lørdagskveld. Denne gangen satses det også på damene, Ladiesclub vil være et nytt innslag på dagtid lørdagen. Også ny aktivitet for barna som går hele helgen.

Det arrangeres ei Ung Bonde-samling i Stavanger i samarbeid med andre organisasjoner i tilknytning til Agrovisjon, samtidig som det på lørdagen er et Dyrevelferdsseminar – friskare dyr gir høgare kvalitet. Program i kalenderen på medlem.nortura.no.

 


 

Marked

Denne uka slakter Nortura ca. 5 000 storfe. Det er mer enn markedet etterspør og det ligger an til innfrysing av 800 - 900 dyr. 

Av gris slaktes det ca. 17 700 stk. Det er ikke nok til å dekke etterspørselen og dekningsgraden er 87 prosent. Det er rikelig med frossen gris tilgjengelig på reguleringslager, men pga. mye innfrysing av lam og storfe er det ikke kapasitet på fryseriene til å levere tint gris.

Lammeslaktingen er på nedadgående, men er fortsatt høy. Denne uka er det innmeldt ca. 54 000 lam. Industriens behov for lam går mye ned og det kan bli innfrysing av over 20 000 lam. I tillegg slaktes det ca. 4 000 sau og noe av det kan bli fryst inn.

Eggproduksjonen er i hele høst større enn salget, og det er på tross av førtidsslakting for å redusere produksjonen. Eggsalget forventes ikke å ta seg opp før mot oppstart av julesalget i november. Enkelte uker er eggsalget noe bedre. Overskuddsegg må lagres for å benyttes som eggprodukter.

 


 

Pris

Fra mandag 21. oktober reduseres avregningsprisen for storfe med 0,30 kr/kg. Endringen skyldes at engrosprisen må reduseres for å unngå å overskride Planlagt gjennomsnittlig engrospris i 2. halvår 2019.