Nortura i Bondebladet uke 45/2019

 

Skal vi spise lam, må vi også spise sau

Sau var tema for sist ukes episode av NRKs nye serie Matsjokket. Nortura heier på initiativet og håper programmet vil inspirere.

– Hvis matsvinn var et land, ville det vært det tredje største utslippsland for klimagasser, sa daværende miljøvernminister Vidar Helgesen på Eat-konferansen i Stockholm i 2017.  

De siste årene har vi hørt flere slike eksempler som illustrerer omfanget av klimaverstingen matsvinn. Mange har fått med seg at det er hjemme på våre egne kjøkken at matsvinnet er størst, og flere og flere blir opptatt av å lage restemat og å spise opp det vi har kjøpt. Men å unngå matsvinn handler også om valgene vi tar før maten havner i kjøleskapet, det handler om hva vi kjøper og å bidra til at all mat som produseres faktisk blir spist. Vi må spise hele dyret, ikke bare de møreste filetene. Og skal vi spise lam, må vi også spise sau. 

NRKs Matsjokket skal belyse det "skjulte matsvinnet" og Nortura håper at flere vil velge sau til middag etter å ha sett første program. Kjøkkensjef på Vaaghals og kaptein på det norske kokkelandslaget, Christer Rødseth, går i bresjen for å avlive myter og inspirere med fristende saueretter. 

Nortura har de siste årene jobbet aktivt med å redusere overskuddet av sau og lam. 

I perioder med overskudd av slakt kan Nortura, som har rollen som landets markedsregulator, legge kjøtt inn på reguleringslager. Når det senere er behov for kjøttet i markedet, kan alle industriaktører kjøpe fra reguleringslageret.  

Reguleringslageret gjør blant annet at vi i Norge kan tilby norsk sau og lam gjennom hele året, ikke bare under slaktesesongen på høsten. Alternativet hadde vært mer import. Det er altså ikke noe i veien med å ha sau på reguleringslager, problemet er at vi har for mye. 

Noen av våre saueprodukter du finner i butikk nå:

Gilde Rødvinsmarinert fårefilet
Gilde Portvinsmarinert fårefilet
Gilde Vossakorv
Gilde Fårepølse
Gilde Fenalår
Gilde Sodd
Gilde Fårefrikasse

Gilde Portvinsmarinert fårefilet
Prøv nyheten Gilde Portvinsmarinert fårefilet – førjulskos med god samvittighet!

 


 

Økt salg av lam – men bygger lager på slutten av sesongen

Vi skrev tidligere om økt salg av lam i august/september. Så langt i sesongen er slaget av lam til dagligvare og storhusholdning økt med rundt 8 % mot fjoråret. 

Salget til industri har gått ned minimum tilsvarende, og har stagnert sterkt mot slutten av sesongen. 

Ved utgangen av uke 42 ligger det 472 tonn sau og 1750 tonn lam på reguleringslager. Det er henholdsvis 971 tonn mindre sau, men 1071 tonn mer lam enn i fjor på samme tid. Hittil i år er det importert 347 tonn lam.

WTO-regler og vedtak i Omsetningsrådet gjør at det ikke kan eksporteres kjøtt fra reguleringslager, men vi kan eksportere ferskt kjøtt som ikke har mottatt midler fra omsetningsavgiften. Nortura har eksportert noe sau til Oman.

 


 

Ung Bonde-samling på Bedre Landbruk

Felleskjøpet Agri arrangerer Ung Bonde-samling 2019 i samarbeid med Tine, Nortura, Landkreditt og Geno. Dette er en møteplass der vi dyrker faglig innhold med sosial omgang og etablering av nye nettverk for nye og unge bønder. 

På programmet står temaer som klima, bærekraft, forbrukertrender, erfaringsutveksling og fremtidens løsninger innen husdyr-, korn- og planteproduksjon. La deg inspirere av blant annet Gert Ingebrigtsens innlegg «Å oppdra en verdensmester» og landbruks- og matminister Olaug Bollestad.

Bankettmiddag med påfølgende konsert med Vazelina Bilopphøggers på lørdagskvelden!

Arrangementet går av stabelen samtidig som Bedre Landbruk 2019 på Thon Hotel Arena, Lillestrøm. 

Informasjon også i vår kalender, og på www.facebook.com/events/2197274090385765

Påmelding på www.deltager.no/Ung_Bonde_2019

Ung Bonde-samling i Namsos
Tine, Nortura og Felleskjøpet inviterer også til Ung Bonde-samling i Namsos 3. desember. Er du ung bonde og ny i næringa, eller kanskje du har planer om å bli bonde? Se kalenderen for mer informasjon og påmelding.

 


 

Meld inn livdyr på Min side!

Melder du inn slaktedyr på Min side, men ikke fôringskalven? Det er minst like enkelt – og vi oppfordrer alle til å bruke Min side til innmelding.

Våre livdyrformidlere er opptatte personer, det har du kanskje lagt merke til om du skal ringe de. Og da kan de ofte være at de sitter og registrerer en innmelding bonden gjerne kunne gjort selv. 

Hvorfor bruke to personer på en jobb som en greier kanskje bedre alene? Da kan også feilregistrering ved at individnummer leses opp over telefon og tastes unngås.

Du går til Min side, velger Livdyr, Fôringsdyr kalv, velg uke, huk av individ, og "meld inn".

Visning Min side

Min side er tilgjengelig hele døgnet og du kan melde inn eller bestille livdyr akkurat når det passer deg. Da sparer du ressurser på livdyrkontoret, som kan gjøre at det blir enklere å få tak i oss når du virkelig trenger oss. Men spør oss om du er usikker så skal vi hjelpe deg!

 


 

Leser du eierbrevene du får på e-post?

Noen sier de får for lite informasjon, andre synes det er for mye – og derfor kan det være vanskelig å skille hva som er viktig for en. 

Eierbrev fra Nortura sendes ut på e-post med jevne mellomrom, minimum etter hvert styremøte. Eierbrevene de er også lagret på medlemsweben (etter innlogging) om det ikke passet deg å lese det akkurat der og da, eller vil se gjennom det i ettertid.

Får du ikke Eierbrev? 
Da må du sjekke om din e-postadresse ligger riktig på Min side, eventuelt sende en e-post til medlem@nortura.no med din e-postadresse. Husk da også ditt medlemsnummer. Vi mangler rundt 2000 e-postadresser på medlemmer som da kan gå glipp av nyttig direkteinformasjon.

 


 

Marked

Denne uka slaktes det ca. 4 800 storfe og det er mer enn markedet etterspør. Det vil bli innfrysing til reguleringslager av opptil 900 dyr.

Av gris slaktes det ca. 19 300 stk. Det er mindre enn markedet etterspør og dekningsgraden er 86 prosent. Det er rikelig med gris på reguleringslager, men fortsatt utfordringer med tinekapasitet for de som ønsker tint gris.

Lammesesongen er på hell, men fortsatt slaktes det ca. 22 000 lam. Etterspørselen etter ferske lam er veldig lav og det kan bli mye innfrysing denne uka også. Av sau slaktes det ca. 8 100 stk. Til tross for at det eksporteres sau, kan det bli et lite overskudd som må fryses inn.  

Eggsalget er fortsatt lavt også i starten av november. Eggproduksjonen har i hele høst vært større enn salget, og eggsalget forventes ikke å ta seg opp før mot oppstart av julesalget. Førtidsslaktingen avsluttes nå slik at det fra desember ikke lenger får effekt med redusert eggproduksjon. Overskuddsegg benyttes til eggprodukter.

 


 

Pris

Det er ingen prisendringer denne uka.