Bondevennen nr 10/2020

 

Utreder mulig avvikling av skjæring og pakking ved flere anlegg

En arbeidsgruppe skal vurdere muligheter og konsekvenser ved å avvikle skjæring og pakking av storfe ved Nortura sine anlegg på Bjerka, Gol, Førde og Egersund for å samle denne aktiviteten på Rudshøgda og i Malvik. Dette er første del av en helhetlig industriplan som skal være klar før 1. juni.  

– Nortura sine økonomiske resultater er ikke tilfredsstillende og vi må samtidig investere i ny teknologi og utstyr for å bli mer effektive. Vi trenger derfor å samle større volum på færre steder for å ta ut overkapasitet, gjøre forenklinger i varestrømmer og få ned enhetskostnaden, sier konserndirektør for produksjon, Lisbeth Svendsen.

Nortura har overkapasitet i industrileddet og tapt volum på skjæring av storfe gjennom flere år. Konkurrentenes skjæreavdeling på storfe er tre ganger så stor som Nortura sin største skjæreavdeling på storfe, og det er derfor vanskelig å konkurrere på effektivitet og pris med dagens struktur.

Utredningen skal gjennomgå alle konsekvenser av saken. Som alltid i slike saker er de ansatte tillitsvalgte en del av prosessen. Rapporten fra arbeidsgruppen ventes å være klar i løpet av mai 2020.

Mer informasjon kan du lese i Eierbrev som ble sendt alle eiere sist uke.

Skjæreavdelingen ved Egersund-anlegget
Skjæreavdelingen ved Egersund-anlegget er en av de som kan bli berørt. Foto: Gunnar Klingwall.

 


 

Tid for Kje

Nå på etterjulsvinteren og våren er det sesong for en fantastisk spesialitet fra Nortura, nemlig Stjernekje. Noen få Sparbutikker, Mega, Meny og Jacobs-butikkene kan friste med ferske Kje i to kampanjeuker uke 11 (9. - 15. mars) og uke 18 (27. april - 3. mai).

Bruken av kjekjøtt øker stadig og blir mer og mer populært. For mange har dette blitt en skikkelig delikatesse og mattradisjon. 

Kje har en mild, og nydelig smak   
Kjøttet egner seg fantastisk godt til gryterett, frikassé og ikke minst langtidssteking av bog og lår på lav varme. Som tilbehør har du mye å velge mellom, men f.eks. rotgrønnsaker, urter, sennepssaus etc. Kje egner seg også godt til marinering eller med diverse krydder. En langtidsstekt kjebog eller et kjelår blir et fantastisk måltid.  Søk på "kje" på matprat.no og bli inspirert! 

Stjernekje, som du nå får sjansen til å kjøpe hos Mega, Meny og Jacobs-butikkene, er utvalgte ferske kje med krav til kjøttfylde og vekt, altså kje av ypperste kvalitet. Dette er unge dyr, fôret mest med melkeerstatning og noe kraftfôr. Den lave alderen og melkefôringen gir et meget mørt og mildt kjøtt.

Løp og kjøp, eller bestill hos din butikk!

Kje i dillsaus
Foto: Matprat. Oppskrift på kje i dillsaus finner du på Matprat.no

 


 

Prognosen 2020 – Overskudd av lam og egg

Den nye prognosen for 2020 viser overskudd av lam. Dette kommer i tillegg til et større reguleringslager ved inngangen til året enn ønskelig, sier Leif Sørensen, prognosesjef i Totalmarked kjøtt og egg.

For egg viser prognosen fortsatt overskudd og det er ikke rom for nyetableringer.

Prognosen for salget av gris er noe nedjustert, men markedsbalansen viser fortsatt underdekning i 2020 som følge av reduserte tilførsler. Det prognoserte underskuddet er ikke stort og det er ikke rom for nyetableringer i næringa.

Slik markedssituasjonen for storfekjøtt er i øyeblikket og med usikkerhet knyttet til salget fremover i tillegg til tilpasninger i melkeproduksjonen, anbefales heller ikke nyetableringer for storfe nå.

Prognosen 2020 – per mars

Produksjon

Tilførsler
tonn

Indeks

Import-
kvoter

Engrossalg
tonn

Indeks

Markeds-
balanse

Reg.lager
per 1.1.20

Storfe/kalv

85 100

98

9 000

98 600

99

- 4 500

1 751

Lam

19 300

100

806

19 000

104

1 100

2 891

Sau

4 900

109

 

4 300

71

600

26

Gris

127 500

97

2 350

130 900

99

- 1 000

2 162

Egg

66 800

102

700

66 600

101

1 000

520


Flere detaljer om prognosen for alle dyreslag og egg kan du lese om på våre nettsider.

 


 

Frist innmelding nisje og retur før påske

Innmeldingsfrist for nisje- og returslakt før påske er tirsdag 17. mars, og slakting i uke 13. Utlevering av slakt er uke 14.

 


 

Vårmøter med Nortura og Prima

Velkommen til vårmøte i Kulturhuset, Kvinesdal tysdag 17. mars kl. 19.00 og Kviamarka, Prima onsdag 18. mars kl. 19.00.

Med på møte blir Ole Arnfinn Røyseland frå NLR med tema:

  • Korleis lage frodige beiter av gardsnær utmark?
  • Det ideelle grovfôret til sau og aktuelle strategiar for å dyrke det.

Velkommen til ein triveleg fagkveld!

Servering.