Nortura i Bondebladet uke 46/2020

 

Prisnedtrapping og slaktestrategi før jul

Fra mandag 7. desember starter den planlagte prisnedtrappingen for slaktegris. Dette gjøres for å få mer ferskt svinekjøtt før jul og øke tilgangen av ribbe før jul. For å maksimere inntekta di er det viktig at du som svineprodusent tilpasser slaktingen til prisløypa.

Gris i bingen

Årets prisnedgang følger samme mønster som tidligere år og vi vet at dette gir oss økte leveranser av gris før jul. Du som svineprodusent vil oppnå økonomisk gevinst ved å endre slaktestrategi i samsvar med prisjusteringen og markedets behov for ferskt svinekjøtt før jul.

Plan for prisnedtrapping før jul

  • Uke 50, fra 7. desember settes prisen på gris fra 90 til 95 kg ned med kr 0,40 per kg, gris fra 95 til 105 kg settes ned med kr 0,70 per kg og gris over 105 kg settes ned med kr 0,40 per kg.
  • Uke 51, fra 14. desember settes prisen på gris under 83 kg ned med kr 0,40 per kg, gris fra 83 til 85 kg settes ned med kr 0,60 per kg, gris fra 85 til 93 kg settes ned med kr 0,90 per kg, gris fra 93 til 100 kg settes ned med kr 1,10 per kg, gris fra 100 til 105 kg settes ned med kr 0,60 per kg og gris over 105 kg settes ned med kr 0,40 per kg.
  • Uke 52, fra 21. desember settes prisen på gris under 81 kg ned med kr 0,40 per kg, gris fra 81 til 83 kg settes ned med kr 0,60 per kg, gris fra 83 til 85 settes ned med kr 0,80 per kg, gris fra 85 til 90 kg settes ned med kr 1,00 per kg, gris fra 90 til 100 kg settes ned med kr 1,20 per kg og gris fra 100 til 105 kg settes ned med kr 0,80 per kg.

Utslaktingsstrategi
Følgende anbefalinger antyder maksimal slaktevekt for å unngå store trekk pr kg på slaktet.

  • Uke 49: Slakt all gris over 81 kg slaktevekt, tilsvarer ca. 119 kg levendevekt
  • Uke 50: Slakt all gris over 77 kg slaktevekt, tilsvarer ca. 113 kg levendevekt
  • Uke 51: Slakt all gris over 72 kg slaktevekt, tilsvarer ca. 106 kg levendevekt

Forutsetninger for beregna slaktestrategi:

  • Slakteprosent på 68 %
  • Tilvekst i slaktevekt på 5 kg pr uke, som tilsvarer 1,1 kg levendevekt pr dag
  • 7 dager mellom hver levering

Flere faktorer vil påvirke hvilken utslaktingsstrategi du bør velge i din besetning, blant annet puljetillegget. Ta kontakt med din lokale Norturarådgiver dersom du har spørsmål om rett utslaktingsstrategi for din besetning.

 


 

Tronfjell spekeskinke Norgesmester

Nortura kan smykke seg med syv medaljer og en NM-tittel etter årets norgesmesterskap i kjøttprodukter.

Produkter NM

Det som i utgangspunktet skulle vært et grill-NM i mai, ble i år gjennomført som et redusert mesterskap hvor kun spekemat og ferske pølser deltok. Nortura hadde i år 24 påmeldte produkter. Her er oversikten over produktene som utmerket seg og fikk tildelt medalje: 

Norgesmester

  • Tronfjell spekeskinke i bit

Gull

  • Tronfjell spekeskinke i bit
  • Gilde Stabburspølse
  • Gilde Favoritt salami
  • Gilde Ostegrill med chili Proff tradisjon

Sølv

  • Gilde Salami Siliana

Bronse

  • Tronfjell spekeskinke slicet
  • Gilde Italiensk snack 

Sterke resultater på spekemat
I spekematkategorien hadde Nortura påmeldt flere tidligere premierte produkter. Fagsjef Pål Espung er veldig fornøyd med resultatene. – Dette bekrefter at Nortura klarer å opprettholde den gode kvaliteten på disse produktene. Gilde Favoritt Salami fikk igjen gull, dette var fjerde medaljen av fire mulige mesterskap, med tre gull og en sølv, samt en NM-tittel i 2016, sier Espung, som legger til:

– Siliana er ut ifra det jeg kan se, den salamien i Norge som har fått flest medaljer oppgjennom. Dette beviser også at kvaliteten på Siliana er og blir helt topp - noe som også salget viser, da den har økende salgsvolum hvert år.

Gilde Stabburspølse som også fikk gull, var med i NM for første gang i år. Det samme gjelder nyheten Gilde Italiensk snack, som fikk bronsemedalje.

 


 

Prisløyper 1. halvår 2021

Konsernstyret i Nortura vedtok 20. oktober 2020 Planlagt gjennomsnittlig engrospris for storfe, lam og egg for 1. halvår 2021.

Det er satt opp følgende prisløyper for å ta ut de vedtatte prisene:

Prisløype storfe:

Mandag 4. januar (uke 1):

Engrospris opp 0,90 kr/kg

Mandag 1. mars (uke 9):

Engrospris ned 1,30 kr/kg

Mandag 5. april (uke 14):

Engrospris opp 0,80 kr/kg

Mandag 19. april (uke 16):

Engrospris opp 0,70 kr/kg

Mandag 3. mai (uke 18):

Engrospris opp 0,70 kr/kg


Samlet gir dette som tidligere varslet en gjennomsnittlig engrospris for 1. halvår 2021 som vil være kr 1,50 per kg høyere enn for 2. halvår 2020.

Prisløype lam:

Mandag 4. januar (uke 1):

Engrospris opp 1,30 kr/kg

Mandag 1. februar (uke 5):

Engrospris opp 1,30 kr/kg

Mandag 1. mars (uke 9):

Engrospris opp 1,30 kr/kg

Mandag 31. mai (uke 22):

Engrospris opp 4,00 kr/kg


Samlet gir dette som tidligere varslet en gjennomsnittlig engrospris for 1. halvår 2021 som vil være kr 0,50 per kg høyere enn for 2. halvår 2020.

Prisen for sau økes for alle klasser unntatt O, se tabell på nettsidene.

Det er ingen planlagte prisendringer for egg og gris.

Avregningsprisene følger endringene i engrospris, men det kan avvike ved eventuelt endrede biproduktverdier, hud- og skinnverdier, slaktekostnader etc. Endringer i omsetningsavgift, grunntilskudd, ekstra avtaletillegg storfe etc. kommer også utenom.

 


 

Norturas korona-beredskap

På våre nettsider finner du informasjon om hvordan vi reduserer risiko for smittefare, driftsrelatert informasjon, og oppdaterte tiltak som gjelder transport og kontakt med personell etc. i korona-pandemien vi har.

Dette må du som produsent huske på før/når dyretransporten kommer på gården:

  1. Hold avstand til sjåfør (2 meter). Det skal ikke håndhilses. Om ikke 2 meter kan overholdes skal munnbind benyttes.
  2. Sjåfør skal fylle ut kjøreseddel på grunnlag av muntlig info fra deg. Pass på at alle opplysninger stemmer og meld inn endringer så tidlig som mulig. Egenerklæringsskjema, og evnt. retur- og nisjeskjema ligger på nett og skal så fremst det er mulig skrives ut og fylles ut av produsent på forhånd.
  3. Være nøye med håndhygiene.
  4. Rengjør håndtak/utstyr som sjåfør kan komme i kontakt med. 
  5. Dersom du har symptomer på luftveisinfeksjon eller er pålagt begrensninger i kontakt med andre folk (karantene, isolasjon), må du skaffe bistand fra andre personer som ikke er pålagt kontaktbegrensninger, slik at utlasting av dyra kan bli gjennomført som ordinært.

Mer om hvordan skal du forholde deg for å begrense smitterisiko, og mer driftsrelatert informasjon finner du på medlem.nortura.no.

 


 

Marked

Det slaktes i overkant av 4 200 storfe denne uken og dekningsgraden er 92 prosent. Det er åpnet for import.

Det slaktes ca.17 100 gris som gir en dekningsgrad på 87 prosent. Det er åpnet for import.

Det slaktes ca.17 900 lam og dette gir en dekning på 188 %, overskuddet av lam fryses inn til regulering. På sau slaktes det i underkant av 7 600 stk, noe som gir en dekning på 80 %.

 


 

Pris

Effektivitetstillegg for sau og ungsau faller bort fra og med denne uken.

 

Nortura Medlemssenter: 
Postboks 70, 2360 Rudshøgda
Telefon: 95 51 84 00 (ikke sms)   Faks: 73 56 49 01
Kontakt oss
Personvern
Webredaktør: Svein Bjarne Sommernes