Bondevennen nr 38/2021

 

Julemattrender og tradisjoner fra Gilde og Prior

Gilde er julematmerket for de aller fleste nordmenn, ifølge en undersøkelse Ipsos har gjennomført for Nortura. Rapporten viser at hele 63 % nevner Gilde først når de blir spurt om hvilke julematmerker de har kjennskap.

Juleprodukter

Tradisjonen tro serveres kjøtt fra Gilde og Prior på mange bord i førjulstiden. Ribbe og pinnekjøtt står fortsatt sterkt på menyen på julaften i mange hjem. Mange kombinerer ribba med et utvalg av julepølser og medisterkaker. Men det er også blitt mer trendy med lettere kjøttvarianter som kylling og kalkun i løpet av julen.

– Undersøkelsen bekrefter noe vi har trodd lenge, og viser at nordmenn setter pris på den gode norske julematen. I år ser mange frem til endelig å samle kolleger og nære venner til førjulshygge. Dessuten gleder mange seg veldig til endelig å kunne invitere hele storfamilien til god julemat. I år er det ekstra høye forventninger til julebordsesongen siden den ble avlyst i fjor grunnet pandemien, sier Knut Jacobsen, innsiktsjef i Nortura.

Prior Hvit Jul – trendy produktserie

Flere undersøkelser viser at det er blitt mer trendy med lettere kjøttvarianter som kylling og kalkun. Prior Hvit Jul gir forbrukeren muligheten til å gjøre førjulsdagene og romjulen litt sunnere og mer variert, slik at det fremdeles skal være lett å kose seg.

– Vi ønsker å gi forbruker et lettere alternativ og å være tydeligere til stede med smakfulle, sunne og litt magrere produkter inn mot den store høytiden, sier senior markedssjef i Prior Elin Prangerød.

I hvilke butikker finner du Gilde og Prior til jul?

Det er ulik «listing», dvs hvilke kjeder som har våre merkevarer tilgjengelig i butikk. For årets julesortiment fra Gilde og Prior, og hvilke butikker som selger produktene, se medlem.nortura.no.

 


 

Sørlandssamlinga 2022

Sørlandssamlinga arrangeres på Scandic Sørlandet, Travparkveien 14, Kristiansand den 14. og 15. januar. Du som ung bonde oppfordres spesielt til å delta – husk påmelding innen 14. desember.

Tema i år er Matsikkerhet og Økonomi. Det inviteres til to inspirerende dager spekket av gode foredrag, og vi gleder oss mye over å endelig få gjenta suksessen fra tidligere år å arrangere Sørlandssamling 2022. Målet er at samlingen vil bidra til økt faglig kompetanse, i tillegg treffes vi til hyggelig sosialt fellesskap.

Unge bønder ønskes spesielt velkommen!

Er du interessert i landbruket, kanskje ser for deg en framtid som matprodusent, kom på Sørlandssamlinga, få inspirasjon. Er du ung bonde under 30 år blir deltakeravgiften sterkt subsidiert.

Nortura, Norsvin Agder, Geno, TINE, FKRA, NLR Agder og Norges Bondelag, Agderkontoret er arrangører.

Påmelding, program og informasjon om samlinga finner du på lenke fra vår aktivitetskalender på medlem.nortura.no. Påmeldingsfrist er tirsdag 14. desember!

 


 

Sterk salgsøkning i årets lammesesong

Norsk lam velges av et økende antall nordmenn. Nortura kan etter årets lammesesong konstatere en salgsøkning på hele 15 %. Årets lam holder dessuten høy og god kvalitet. Salgsøkningen kommer på toppen av fjorårets økning på 10 prosent fra 2019.

Lam på fjellet

Veksten kommer som følge av flere årsaker og knyttes både til langsiktig økt satsing på lamme-råvaren, men også en sterk vekst i proffmarkedet.

– Det er utrolig fint å se at så mange nordmenn velger seg lam i sesong. Vi ser nå resultater etter en langvarig satsning for å øke interessen for lam og det er gledelig å se at nydelig norsk råvare er populært, sier Anne Marit Panengstuen, konsernsjef i Nortura.

Se mer på medlem.nortura.no.

 


 

Informasjonsmøte om Dyrevelferdsprogram for storfe

Dyrevelferdsprogram for storfe blir satt i gang fra nyttår. Slakteriene i Nortura, Fatland og Prima Jæren inviterer i fellesskap til møte mandag 6. desember kl. 19:30 på Jæren hotell, Bryne med informasjon om programmet.

  • Animalia v/Åse Margrethe Sogstad, spesialveterinær helsetjenesten for storfe, innleder med informasjon Dyrevelferdsprogrammet.
  • Muligheter for spørsmål og diskusjon.

Enkel servering med kaffe og kaffemat.

Smittesituasjonen i Corona pandemien er økende, for sikkerhetsskyld kan det være lurt å ha Corona pass på mobilen i tilfelle det blir krav om det før møtet.

 


 

Medlemssenteret har redusert åpningstid torsdag og fredag

Nortura Medlemssenter har redusert åpningstid torsdag 2. desember og fredag 3. desember på grunn av internt kurs. Åpningstiden er fra kl. 07.00 til kl. 15.00.

Det kan også bli litt lengre svartider og Chat på Min side vil ikke være tilgjengelig fredag 3. desember.

Send oss gjerne en e-post på medlem@nortura.no om du ikke kommer gjennom til oss.

 


 

Husk innmeldingsfrist!

For å kunne planlegge slakting og inntransport på en god måte før jul er vi som vanlig nødt til å framskynde innmeldingsfristene for perioden.

Mandag 6. desember er innmeldingsfrist for storfe med slakting i uke 50 og 51, og for retur- og nisjeslakt av storfe/gris ut året (slaktes uke 50).

 


 

Prisendringer

Det er ingen prisendringer denne uken. Minner om prisnedtrapping for gris fram mot jul starter uke 49, mandag 6. desember. Nedtrappingsplan og slaktestrategi finner du på medlem.nortura.no/gris.