Bondevennen nr 8/2021

 

Dette er årets første produktnyheter fra Nortura

Nortura lanserer hele 23 nye produkter fra Gilde og Prior til årets første lanseringsvindu. Frysetørket turmat, nye type ferdigretter og fem nye pålegg er noe av det som nå er på vei ut i butikkene.

Nyheter

– Med tiden vi står i er det kanskje ekstra kjærkomment at butikkhyllene i disse dager fylles opp med nyheter. Vi har utviklet produkter til alle de som trenger variasjon på hjemmekontor-lunsjen, og til de som ønsker enkle middager etter et år med mye tid brukt på eget kjøkken. Det blir også en rekke produktnyheter tilpasset familielivet og ikke minst til alle som er glade i tur og friluftsliv, sier Merkevaredirektør i Nortura, Nina Rishovd Stavenæs.

Blant de mange nyhetene, lanseres to helt nye produktkonsepter i dagligvarehandelen; frysetørket turmat og «one pot»-middagsløsninger.

– Det er utrolig stas å lansere de første produktene i vår nye turmatsatsning fra Gilde. Interessen for friluftsliv har hatt en enorm vekst, og nå blir det endelig mulig å kjøpe frysetørket turmat i dagligvarebutikkene, sier Rishovd Stavenæs.

Gilde Turmat produseres på Otta, midt blant noen av landets flotteste turområder. Frysetørking er en prosess som gjør at maten bevarer sin form og struktur nokså uforandret, og beholder mer av sin opprinnelige smak og aroma enn vanlige tørkede produkter.

– Gilde Turmat Lapskaus er allerede på vei ut i butikkene, mens Pasta Bolognese kommer om noen uker. Vi har også planer om å lansere flere retter, sier Rishovd Stavenæs.

Produktserien Gilde One pot, er også et nytt tilbud i dagligvarehandelen. Dette er en type middagsløsning som tidligere kun har vært tilgjengelig gjennom matkasse-tjenester.

– Vi vet at mange ønsker seg ferdigmat laget av råvarer med høy kvalitet, men at man samtidig kan gjøre deler av tilberedningen selv. Da er Gilde One pot perfekt. Produktene består av ferske, ferdigoppkuttede ingredienser som tilberedes i en og samme gryte. Det gir minimalt med oppvask og også mindre matsvinn, ettersom man ikke sitter igjen med rester fra de ulike ingrediensene, sier Rishovd Stavenæs.

På våre nettsider kan du sen en oversikt over alle nyhetene.

 


 

På vei mot et nytt og sterkere Nortura

Norturas omsetning økte med en milliard kroner (4,2 prosent) i 2020. Samtidig styrker lønnsomheten seg med over 100 millioner kroner. Konsernstyret har avsatt 135 millioner kroner til utbetaling av medlemskapital til eierne.

– Et solid resultat og en god løypemelding som viser at vi er på vei mot et nytt og sterkere Nortura, sier konsernsjef Anne Marit Panengstuen.

Norturas omsetning 2020 ble 24,7 milliarder kroner (23,7) noe som ga et driftsresultat før av- og nedskrivinger (EBITDA) på 859 millioner kroner og en resultatmargin (EBITDA) på 3,5 prosent, opp fra 3,2 prosent året før.

Nortura har gjennom året fortsatt arbeidet med å styrke Gilde og Priors posisjoner. Prior har styrket sin markedsandel i viktige kategorier som ferskt fjærkre, formet og bearbeidet kjøtt, posteier, bacon og farseprodukter. Samlet er volumandelene til Prior stabile i kjøttkategoriene, men med en liten tilbakegang i egg kategorien.

Det har vært en svakere utvikling for Gilde, som påvirkes hardest fra EMV-konkurransen. To kategorier, fryst bearbeidet kjøtt og spekepølse, har imidlertid utviklet seg særdeles positivt og økt markedsandelene med henholdsvis 3,5 og 0,8 prosentpoeng. Det har også lykkes Gilde å snu den negative salgsutviklingen på kjøttdeig. Markedsandelen økte 0,1 prosentpoeng i fjor.

Ved utgangen av 2020 undertegnet Gilde og NorgesGruppen en avtale som innebærer betydelig økt salg av Gilde kjøttdeig, karbonadedeig og biffer i Meny og Kiwi.

– Vi er utrolig glade for samarbeidet med NorgesGruppen. Dette er en viktig avtale for Gilde og den norske bonden. Avtalen er et lite come-back i butikkhyllene og vi forventer at Gilde øker sin samlede markedsandel fra om lag 24 til 28 prosent i Norge, sier konsernsjef Anne Marit Panengstuen.

Les hele pressemeldingen om årsresultatet og utbetaling av medlemskapital på våre nettsider.

 


 

Nortura vil utbetale 135 millioner kroner i medlemskapital

Det kan gå mot en betydelig utbetaling av medlemskapital for Nortura-bonden. Konsernet har gjort det bra, og nå kommer det bonden til gode.

– Det har vært et godt år å være medlem i Nortura. Sist uke innstilte konsernstyret på å utbetale 135 millioner kroner i medlemskapital til eierne våre. I tillegg har Norturas eiere allerede fått utbetalt 64 millioner kroner mer i tilleggsytelser i 2020, sier styreleder Trine Hasvang Vaag.

Trine Hasvang Vaag

Onsdag 17. februar innstilte konsernstyret på å utbetale medlemskapital til Nortura-bonden, ikke bare for ett, men for to år på til sammen 135 millioner kroner. Det er medlemskapitalen for årene 2011 og 2012 som er foreslått utbetalt.

Styret foreslår også å sette av deler av overskuddet, 72 millioner kroner, på bøndenes individuelle medlemskapitalkonto. Med første mulige uttak i 2028. Nå er det opp til bøndene selv, gjennom årsmøtet som avholdes i april, å endelig vedta utbetaling og ny avsetning. Forrige avsetning til medlemskapitalkonto var for regnskapsåret 2016.

– Når vi i tillegg klarer å øke tilleggsytelsene med 64 millioner kroner, samt betaler ut 135 millioner i medlemskapital, er det en fin «bonus» på toppen av avregningsprisen. Dette gjør det mer attraktivt å være medlem i Nortura, sier styrelederen.

 


 

Prisendringer

Avregningsprisen på ung okse, kastrat og kvige går opp med kr 0,30 per kr fra mandag 22. februar. For ung ku, ku og okse går avregningsprisen opp med kr 0,11 per kg, og kalv over 50 kg opp kr 0,11 per kg. Endringen er grunnet økte hudverdier på storfe og kalv.

Grunntilskudd for vær innføres fra samme dato med kr 5,00 per kg.