Nortura i Bondebladet uke 39/2021

 

Enkle, sunne og gode høstnyheter fra Gilde og Prior

Hverdagen vender sakte tilbake og behovet for enkle, sunne og gode måltider er blitt enda viktigere under pandemien. Supersprø TexMex pinner og panetter av magert svinekjøtt, smaksrike rett-i-ovnen måltider og kyllingeservelat med mindre fett og mer protein er noen av nyhetene denne høsten.

Under pandemien endret våre matvaner seg og mange hadde god tid til handling, matlaging og planlegging av måltider.

– Som et resultat av koronatiden har mange fått mer fokus på maten som glede og opplevelsesskaper, og folk er villige til å bruke litt ekstra på god mat i hverdagen. De nye produktene fra Gilde er tilpasset en sakte tilbakevending til hverdagen. Alt fra litt mer avanserte ferdig kit som de matinteresserte setter pris på til helt ferdige måltider. Samtidig fortsetter vi i Nortura fokuset på sunn og bærekraftig mat, sier markedsjef i Gilde Bente Kittelsrud.

Ferske frosne ferdigretter er populært

Globalt ser man en kraftig vekst i fryste ferdigretter, også i Norge. Av den grunn har Gilde nå utviklet Gilde Rett i ovnen – en nyhet innen frosne ferdigretter. Mye av grunnen til ferdigrettenes popularitet er at maten er enkel og rimelig, den er praktisk å ha på lur og det krever minimalt av forberedelser. Maten lager seg selv og man trenger knapt å rydde.

Flere av Gildes frosne retter kommer i en praktisk skål i aluminium med skinpack for bedre oppbevaring, og krever ingen oppvask. Middagsrettene er laget for 1 person, og går rett fra fryseren og inn i ovnen. Fiks ferdig på 25 – 30 min.

Gilde One Pot med to smaksrike nyheter

Fra Gilde kommer det to nyheter fra en produktserie du muligens allerede har lagt merke til i butikken: Gilde One Pot Texmex gryte og Pasta Chorizo. Måltidskit for to personer. Fres, bland, tilsett vann og kok opp. Alt i en og samme gryte noe som krever minimalt med oppvask.

One Pot er i vinden både i utlandet og i Norge. Mange kaster seg på trenden fordi det er kjappe enkle middagsretter som passer i en travel hverdag. Gilde One Pot er en fin middagsvariant for de som lager mye mat hjemme, men som allikevel ønsker det lettvint. Kjøtt og grønnsaker er ferskt, kuttet og ferdig krydret. De kommer med smaksrike sauser sammen med pasta, nudler eller ris.

Gilde turmat lanserer en tredje smak – Biffgryte

Hittil er det lansert to turmat retter: Lapskaus og Pasta Bolognese. Gilde frysetørket turmat er på rekordtid blitt godt likt og derfor lanseres det nå en tredje smak i turmat serien – Biffgryte. Produktene er vakuumpakket og langtidsholdbart, og tilberedes enkelt ved å tilsette varmt vann i posen de kommer i.

– Vi gleder oss til å utvide med Biffgryte som er den tredje varianten i Gilde turmat serien. Dette produktet blir et ekstra godt måltid å se frem til på høstens turer i skog og mark, til fjells eller som en middag ute i friluft, sier markedssjef Henriette Bergli Eriksen.

Turmat konseptet er et samarbeid med Den Norske Turistforening. Du finner turmaten i flere dagligvare-kjeder samt på en del av DNTs selvbetjeningshytter. Alle rettene inneholder kjøtt fra Norturas produsenter og eiere.

Høstnyheter fra Gilde og Prior

Se artikkelen på våre nettsider som også inneholder en oversikt over hvor de nye produktene selges.

 


 

Fårikålens festdag torsdag 30. september

Fårikålens festdag er alltid siste torsdag i september, og fårikål er Norges nasjonalrett. Be inn venner og familie til et godt og tradisjonsrikt måltid med Norsk lammekjøtt i verdensklasse – Gilde fårikål! 

Konseptet «Hele Norges Lam» ble lansert i fjor, og du finner Gilde fårikål i Coop, Rema og Bunnpris sine butikker. Trenger du oppskrifter eller tips til fårikålmiddagen så finner du det på gilde.no/oppskrifter eller på matprat.no.

Se også på farikal.no for tips om du skal ha vennelag.

Gilde fårikål

 

 


 

Ny bonde-samling 2021

Felleskjøpet, i samarbeid med Nortura, Tine, Landkreditt, Gartnerhallen og Geno, har gleden av å invitere til Ny bonde-samling lørdag 27. november på Thon hotell Arena, Lillestrøm, samtidig som Agroteknikk på Norges Varemesse.

Ny bonde-samlingen har et program med mange gode foredragsholdere. På kvelden er det bankett kl. 19:00 som avsluttes med en konsert. Se arrangementfacebook.com/medlemnortura eller de andre arrangørenes facebooksider.

 


 

Bli med på digitale Gokalven-kurs høsten 2021

Go’kalven er et kurs med grunnleggende innføring i kalvens utvikling og behov de viktige første seks månedene. En frisk kalv i god vekst er avgjørende for å lykkes i mjølk- og kjøttproduksjonen.

Gokalven-kurs

Kurset passer for alle som har ansvar for fòring og stell av kalv. Det er et samarbeid mellom Nortura og TINE og tilbys til begges medlemmer. Det er TINE og våre erfarne rådgivere som er ansvarlig for faglig og praktisk gjennomføring. Kursavgift (medlemspris) kr. 2.900,-.

Hvert kurs er delt i tre moduler à tre timer, som gjennomføres på ulike datoer med følgende tema:

  • Modul 1: Fôring
  • Modul 2: Oppstalling og miljø
  • Modul 3: Helse

Oversikt over kursdatoer, steder, og påmelding finner du på medlem.nortura.no/storfe.

 


 

Norilia har økt prisen på den fineste C1 ulla

Det er høy etterspørsel etter den fineste C1 ulla, C1F. Norilia ønsker derfor å stimulere til produksjon av denne kvalitetsulla og har økt prisen på C1F med kr. 2,50 pr kg fra 30. august.

Ulltilskuddet fra staten på C1 (høstull crossbred) og F1 (høstull av spælsau) er også økt med kr 0,50 pr kg. Ny utbetaling til produsent fra 30/8 2021 er da:

  • C1F: kr. 58,50 pr kg
  • C1: kr. 56,50 pr kg
  • F1: kr. 49,50 pr kg

 


 

Marked

Det slaktes i overkant av 4 500 storfe uke 39 og dekningsgraden er 100 prosent. Det er åpnet for import.

Det slaktes i underkant av 17 800 gris uke 39 som gir en dekningsgrad på 90 prosent. Det er åpnet for import.

På småfe er dekningen 56 % sau og 100 % lam uke 39.

Eggsalget er for tiden ganske normalt for denne årstiden, men det har vært noe varierende mellom uker. Førtidsslakting av verpehøns bidrar til balanse i eggmarkedet i høst.

 


 

Pris

Avregningsprisen for lam reduseres med kr. 1,30 pr kg fra mandag 27. september grunnet redusert engrospris, samtidig går sesongtillegget ned kr. 0,50 pr kg, i sum utgjør det kr. 1,80 i prisnedgang for bonden.

Avregningsprisen for storfe og kalv reduseres med kr. 1,50 pr kg fra samme dato, grunnet redusert engrospris.

For gris går avregningsprisen opp kr. 0,50 pr kg grunnet økt engrospris.