Nortura i Bondebladet uke 48/2021

 

Julemattrender og tradisjoner fra Gilde og Prior

Gilde er julematmerket for de aller fleste nordmenn, ifølge en undersøkelse Ipsos har gjennomført for Nortura. Omkring i landet jobbes det nå iherdig ved Norturas fabrikker med å lage god, tradisjonsrik julemat til det norske folk.

Tradisjonen tro serveres kjøtt fra Gilde og Prior på mange bord i førjulstiden. Ribbe og pinnekjøtt står fortsatt sterkt på menyen på julaften i mange hjem. Mange kombinerer ribba med et utvalg av julepølser og medisterkaker. Men det er også blitt mer trendy med lettere kjøttvarianter som kylling og kalkun i løpet av julen.

Ifølge en undersøkelse Ipsos har gjennomført for Nortura er Gilde det store julematmerket i Norge. Rapporten viser at hele 63 % nevner Gilde først når de blir spurt om hvilke julematmerker de har kjennskap.

– Undersøkelsen bekrefter noe vi har trodd lenge, og viser at nordmenn setter pris på den gode norske julematen. I år ser mange frem til endelig å samle kolleger og nære venner til førjulshygge. Dessuten gleder mange seg veldig til endelig å kunne invitere hele storfamilien til god julemat. I år er det ekstra høye forventninger til julebordsesongen siden den ble avlyst i fjor grunnet pandemien, sier Knut Jacobsen, innsiktsjef i Nortura.

Prior Hvit Jul – trendy produktserie

Flere undersøkelser viser at det er blitt mer trendy med lettere kjøttvarianter som kylling og kalkun på den store dagen. Prior Hvit Jul gir forbrukeren muligheten til å gjøre førjulsdagene og romjulen litt hvitere, litt sunnere og mer variert, slik at det fremdeles skal være lett å kose seg.

– Vi ønsker å gi forbruker et lettere alternativ og å være tydeligere til stede med smakfulle, sunne og litt magrere produkter inn mot den store høytiden, sier senior markedssjef i Prior Elin Prangerød.

I hvilke butikker finner du Gilde og Prior til jul?

Det er ulik «listing», dvs hvilke kjeder som har våre merkevarer tilgjengelig i butikk. For årets julesortiment fra Gilde og Prior, og hvilke butikker som selger produktene, se medlem.nortura.no.

Cecilie Gard-Løken og Elin Prangerød i Nortura med våre juleprodukter
Juleprodukter fra Gilde og Prior vist av Cecilie Gard-Løken og Elin Prangerød i Nortura.

 


 

Felleskjøpet utvider satsingen på salg av kvalitetsmat fra Nortura

Prøveprosjektet med å selge kvalitetsmat fra Nortura har vært stor suksess. Nå utvider Felleskjøpet tilbudet.

– Felleskjøpet leverer det meste av driftsmidler, maskiner og redskap bonden trenger for å produsere maten. Nå kan vi også være en kanal hvor bonden selger produktet sitt, sier Trond Fidje, nordisk direktør for detaljhandel i Felleskjøpet Agri. 

Sist uke åpnet Felleskjøpets urbane butikk på Fornebu salg av utvalgt kvalitetsmat fra bonden. 

– Jeg tror jeg aldri har opplevd så mye engasjement fra eierne våre rundt én spesifikk lansering, som da vi startet dette prøveprosjekt med å få bondens produkter ut i Felleskjøpet. Nå er det veldig spennende å få dette også til Fornebu, sier Hans Thorn Wittussen, visekonsernsjef i Nortura.  

Matvarene som selges hos Felleskjøpet er høykvalitetsvarer som ellers kun selges til hotell- og restaurant-markedet. Utvalget vil følge sesongene med medisterkaker nå til jul, eller for eksempel grillmat i sommerhalvåret. I tillegg vil man finne turmat.

Med Fornebu i pilotprosjektet er matvarer fra Norturas restaurant-sortiment å finne i Felleskjøpets butikker på Holstad, Kløfta, Hamar, Barkåker og Nordfjordeid. 

– Basert på gode resultater i pilotprosjektet har vi besluttet å kjøre videre. Vi skal fortsette satsingen i 2022 med flere butikker og med et bredere sortiment, sier Trond Fidje. 

Fra FK-butikken på Fornebu
FK-butikken på Fornebu, f.v. Trond Fidje, Felleskjøpet Agri, Charlotte Alexandra Arneberg, butikksjef, og Hans Thorn Wittussen i Nortura.

 


 

Ny runde på medlemsundersøkelsen

Nortura gjennomfører nå en undersøkelse blant våre eiere for å undersøke hvor tilfreds dere er med oss på ulike områder. Medlemsundersøkelsen har du mottatt på e-post, og vi håper så mange som mulig vil gi oss tilbakemelding, undersøkelsen tar ca. 6-7 minutter å svare på.

– Vi i Nortura jobber hele tiden med å gjøre en best mulig jobb for våre eiere. Da er det viktig for oss å få tilbakemeldinger på hvordan du faktisk opplever at vi gjør den jobben. Med denne undersøkelsen, som vi gjennomfører to ganger i året, kan du være med å gi oss verdifull informasjon om hva vi bør bli bedre på - men også hva du er fornøyd med, sier Hans Thorn Wittussen, visekonsernsjef og leder for Råvare og medlem.

Differ gjennomfører undersøkelsen på oppdrag fra Nortura, og svarene dine vil bli behandlet konfidensielt.

 


 

Medlemssenteret har redusert åpningstid torsdag og fredag

Nortura Medlemssenter har redusert åpningstid torsdag 2. desember og fredag 3. desember på grunn av internt kurs. Åpningstiden er fra kl. 07.00 til kl. 15.00.

Det kan også bli litt lengre svartider og Chat på Min side vil ikke være tilgjengelig fredag 3. desember.

Send oss gjerne en e-post på medlem@nortura.no om du ikke kommer gjennom til oss.

 


 

Hva hvis dyr mister øremerke

Hva skjer når dyret mister øremerke (øremerker) like før levering til slakt, det vil si etter at det er innmeldt til slakting og det er så kort tid at man ikke tror man får bestilt nytt øremerke til dyret?

Vi har fått opplyst at merkeleverandøren kan i beste fall sende øremerkene allerede neste dag ved en såkalt hastebestilling, vanlig postgang kommer i tillegg. Det bør dermed være mulig å vente med å sende dyret til slakt til det er korrekt merket.

Erstatningsmerker skal være preget med dyrets opprinnelsesmerke (produsentnummer og individnummer), og i tillegg er de merket med en E (for erstatningsmerke). Merker som er påført individnummer med tusj er IKKE godkjent for bruk.

Er ikke dyr merket i hht off. forskrifter skal det fylles ut egenerklæring ved levering. Hva skjer dersom du leverer dyr med mangelfull merking til slakteri, kan du lese mer om på medlem.nortura.no/storfe.

 


 

Marked

Det slaktes i underkant av 4 900 storfe uke 48 og dekningsgraden er 100 prosent. Det er åpnet for import.

Det slaktes i underkant av 23 000 gris uke 48 som gir en dekningsgrad på 87 prosent. Det er åpnet for import.

Sesongen er over og for så småfe er dekningen 34 % på sau og 35 % på lam uke 48.

Etterspørselen etter egg er særlig stor i hele perioden fram mot jul. Tilførslene av egg er bra, slik at markedet i hovedsak er godt dekket.

 


 

Pris

Det er ingen prisendringer denne uken. Minner om prisnedtrapping for gris fram mot jul starter uke 49, mandag 6. desember. Nedtrappingsplan og slaktestrategi finner du på medlem.nortura.no/gris.