Nortura i Bondebladet uke 18/2022

 

Ny pølsepakning reduserer plast med 65 prosent

Gildes største pølselansering i 2022, Pølsemakerens Beste, har fått ny emballasje, og pakkes nå på et resirkulerbart pappbrett som gir en plastbesparelse på 65 prosent. Pappbrettet er satt sammen av 85 prosent papp og 15 prosent plast, og er spesielt produsert med tanke på miljøet.

Gilde Pølsemakerens Beste har fått ny emballasje

– Pølsemakerens Beste er det første Nortura pølseproduktet som pakkes i denne materialkombinasjonen. Her er det pappbrettet som er den nye innsatsfaktoren i emballasjen og som fører til en reduksjon i plastbruken. Dette tiltaket er viktig i arbeidet vårt for å redusere plast og noe vi er stolt over å introdusere, sier konserndirektør for rødt kjøtt, Lars Gunnar Johnsen.

Miljøgevinsten ligger både i at plasten reduseres og at pappen i pakningen kan resirkuleres. Det går inn i dagens ordning for resirkulering av papp og kartong.

Pappbrettet er FSC sertifisert (*Forest Stewardship Council) – noe som innebærer at tre-/fiberdelene av de sertifiserte produktene stammer fra godt administrerte skoger, kontrollerte kilder eller resirkulert materiale.

Nortura har tatt Plastløftet

I undersøkelsen «Norske Spisefakta 2020» fra Ipsos sier 3 av 10 at de legger spesielt stor vekt på miljøvennlig emballasje når de kjøper mat. Investeringen i ny pakketeknologi er en del av en langsiktig satsning Nortura gjør for å være godt rustet for fremtidens emballasjekrav.

Nortura har tatt Plastløftet til Grønt Punkt Norge. Det betyr at vi forplikter oss til å øke bruken av resirkulert plast, unngå unødvendig bruk av plast og designe mer av vår emballasje for gjenvinning. Nortura har som mål at vår emballasje skal være 100 prosent bærekraftig innen 2030.

 


 

Merk forskjøvet innmeldingsfrist pga 17. mai

Ordinær innmeldingsfrist er tirsdag morgen på nett, og mandager kl. 16 på telefoninnmelding. 17. mai er i år på en tirsdag (uke 20), det gjør at fristen for å melde inn slakt for uke 21 settes til mandag 16. mai kl. 08.00.

Medlemssenteret har åpent fra kl. 07:00, så ringer du inn din innmelding må det gjøres den første timen på dagen, alternativt uka i forkant.

 


 

DVP storfe – planlegg veterinærbesøket i god tid innen fristen

Slik kommer du i gang med dyrevelferdsprogrammet for storfe når du er innrullert:

  1. Gå til VPstorfe ved å følge lenken i meldingen du mottar på SMS eller e-post, eller gå direkte til vpstorfe.animalia.no. Logg inn med brukernavn og passord fra Landbrukets Dataflyt, dette er det samme som brukes i din husdyrkontroll og andre systemer i landbruket.
  2. Når du er logget inn, opprett avtale med minst én veterinær. Trykk på fanen som heter «Avtaler» øverst på siden, trykk deretter på knappen «Legg til ny rådgivende veterinær» og søk opp ønsket veterinær. Når du trykker på veterinærens navn, sendes det en avtaleforespørsel.
  3. Ta i tillegg direkte kontakt med den aktuelle veterinæren for å avtale tidspunkt for DVP-besøket. Dette avtales på samme måte som for andre veterinærbehov. Det er svært viktig at du avtaler besøk i god tid innen fristen for å unngå kapasitetsutfordringer hos veterinæren og travle perioder for deg selv. Det må være nok dyr i eller i nærheten av fjøset til at en helhetlig vurdering kan gjennomføres. Unngå perioder hvor store deler av besetningen er utilgjengelig.
  4. Vi anbefaler at du leser gjennom veileder for DVP-besøk før veterinæren kommer, slik at du er godt forberedt og dermed får mest mulig ut av besøket. Lenke til veilederen og annen relevant info finner du på nettsidene.

Dyrevelferdsprogrammet for storfe innebærer for deg som storfeprodusent å inngå avtale med veterinær og gjennomføre et DVP-besøk minimum hver 16. måned. Vi oppfordrer til å avtale DVP-besøk med veterinær tidlig i innrulleringsperioden. Det er fullt mulig å gjennomføre første DVP-besøk før perioden din har startet dersom det passer bedre.

Når er din periode?

Du finner mer informasjon om dyrevelferdsprogrammet og innrulleringsperiodene på medlem.nortura.no/storfe/dyrevelferdsprogram-storfe, eller www.animalia.no/no/Dyr/storfe/dyrevelferdsprogram-for-storfe.

Positivt med Teams-møter

Det har vært stor møteaktivitet i alle organisasjoner om DVP storfe. Nortura har også gjennomført Teams-møter både på dagtid og kveldstid i januar, og nå i april.

– Det har vært positive møter med gode diskusjoner, sier Asgeir Svendsen, fagsjef storfe i Nortura.

 


 

Har vi ikke en sprek konsernsjef?

Nylig var toppsjefen i Nortura, Anne Marit Panengstuen, med som mannskap på dyrebilen til Håkon Vangerud da han kjørte gris og storfe i Våler Finnskog.

Anne Marit Panengstuen i dyrebilen

Det var en imponert konsernsjef som fikk lære om både dyrebiler og hvordan dyrene har det underveis og ved lasting og lossing.

– Det er utrolig flott å se hvor flinke og trygge dyrebilsjåførene er med både mennesker, dyr og bilen, var Anne Marits oppsummering.

Anne Marit og Håkon kjørte både gris og storfe, som skulle til Nortura Rudshøgda. De var også innom Håkon Marius Kvæken for en prat underveis på turen, det kan du se mer om på vår facebookside.

 


 

Slik deler du opp grisen selv

– Det er alltid veldig ergerlig når man må avlive en ellers frisk gris. Mange produsenter hjemmeslakter en del selv for å unngå tap, men langt på nær alle, sier assisterende fagsjef for gris i Nortura, Eli Maria Stenklev.

Filmklipp bilde

Hun forteller at kurs i skjæring av gris, har vært etterspurt blant Nortura-bøndene. Derfor er hun glad for samarbeidet med gjengen i Nortura PROFF, som er en betydelig aktør innen storhusholdning.  

Hvor ligger indrefileten? Og hvordan skjærer man ut skinkestek, ribbe og nakkekotelett? I en video på medlem.nortura.no/gris ser vi Steve Westerby og Morten Fossmo skjære ned en halv gris til gode stykningsdeler.

– Nortura PROFF har en unik kunnskap om norsk matproduksjon, råvarer, konseptutvikling og drift. Og på samme måte som oss er de opptatt av å utnytte hele dyret. Ved å gjøre bonden i stand til å dele opp en hjemmeslaktet gris selv, bidrar vi til å redusere matsvinn allerede på gårdsnivå, sier Stenklev.

 


 

Marked

Det slaktes i underkant av 3 900 storfe uke 18 og dekningsgraden er 85 prosent. Det er åpent for import.

Det slaktes i underkant av 16 600 gris som gir en dekningsgrad på 96 prosent.

Det er ingen slakting på lam denne perioden, og lokal dekning på sau uke 18.

Eggsalget er bra, og det er en normal situasjon for mai. Eggproduksjonen er nå så høy at den allerede fra uke 19 må reduseres med førtidsslakting. Eggprodusenter har fått brev med oppfordring om å kontakte sitt eggpakkeri.

 


 

Pris

Avregningsprisen på storfe øker med kr. 1,30 pr kg fra mandag 2. mai. Dette er i henhold til prisløype for 1. halvår.