Nortura i Bondebladet uke 19/2022
Først ut med grilla pålegg
Gilde Grilla blir Norges første pålegg som er grillet over åpen flamme.
– Med Gilde Grilla tar vi grillsmaken inn i en ny kategori. Den nye påleggsserien kommer i to smaker, Flammegrillet skinke er av ren skinke med grillsmak, mens Grilla BBQ filet er krydret ytrefilet med grillkrydder, produktgruppesjef i Nortura Caroline Jilg-Scherven.
– Grilla er en reell nyhet og ikke nok en variant i påleggshyllen. I snart 60 år har vi i Gilde kokt skinka. Nå har vi også grillet den fordi vi vet at forbrukeren setter smak øverst. Derfor har vi kommet med to smakfulle påleggsvarianter som både lukter og smaker grillet, sier senior markedssjef i Nortura Bente Avseth-Bakke.
Produktene er flammegrillet på vår splitter nye linje i Sarpsborg.
Designet er ungt og moderne, og noe man raskt legger merke til i påleggshylla. Går du på autopilot i butikken når det gjelder pålegg, men synes nyheter kan være spennende? Da kan det hende at dette pålegget blir en ny favoritt.
Begge produktene er nøkkelhullsmerket. Ferdigpakkede matvarer som inneholder mindre fett, mettet fett, salt og sukker og mer kostfiber enn andre matvarer i samme matvaregruppe, kan merkes med Nøkkelhullet. I tillegg til, å sette konkrete mål for reduksjon av salt og mettet fett i Norturas produkter, har Nortura også et stort fokus på å øke antall produkter som er nøkkelhullsmerket.
Produktene er å finne i Rema og Coop.
Tare fra norskekysten: Forsker på kortreist og bærekraftig dyrefôr
Etterspørsel av kortreist mat og lokal matproduksjon øker, og med verdens nest lengste kystlinje kan tare spille en viktig rolle i Norges selvforsyning. Et forskningsprosjekt der norsk storfe spiser tare kan gi store gevinster for miljøet, dyrene og for oss. Tare behøver bare sjøvann og sollys for å vokse, og det kan brukes som næringsrikt og bærekraftig fôr.
Tidligere forsøk med lam har vist at tare i trauet gjør kjøttet rødere, mørere og at det får lenger holdbarhet, i tillegg til at det gir kjøttet en bedre smak. Kjøttet får også et høyere innhold av både jod og selen, som er stoffer vi som forbrukere trenger mer av.
– Nortura har som mål å øke norskandelen i dyrefôret, av bærekraftshensyn, men også for å sikre selvforsyningsgraden vår her i Norge. Samtidig er det viktig å tilegne seg mer kunnskap om hvordan kvaliteten på kjøttet påvirkes av nye fôrråvarer, som i dette tilfellet er tare. Også i gamle dager var bruk av tare en del av gårdsdriften, da det ble brukt som fôr i mangel på annet. Selv den gang kjente man til tarens positive egenskaper, sier fagsjef for storfe i Nortura Asgeir Svendsen.
Nortura har vært en del av senter for innovasjonsrettet forskning Foods of Norway ved Norges Miljø- og Biovitenskapelige Universitet (NMBU) i seks år, og stiller i dette forsøket med en storfebesetning i Vestfold, som skal spise det alternative fôret.
Storfebonde Arnt Inge Flood Johannesen i Sandefjord synes det er artig og spennende å delta i dette prosjektet.
Imponerende resultater i Ingris for 2021
For 2021 er det både nye besetninger og tidligere vinnere på toppen av Ingris-listene. Topp-besetningene leverer imponerende resultater.
To besetninger troner på toppen av purkelista med 35,4 beregna avvente per årspurke – det er Tone og Arne Krog fra Ørje og Hanne og Olav Vold fra Ottestad. De har stabilt gode resultater og har vært å finne blant de beste besetningene i en rekke ganger. Tredje beste purkebesetning er Max Slagstad fra Kolvereid med 34,8 beregna avvente per årspurke.
I likhet med de to foregående årene er det Håkon Friestad fra Orre som er best på smågris i 2021 med 576 poeng. Det er ganske tett i toppen og på andreplass finner vi Håvard Ringnes fra Kløfta med 574 poeng. Det er fjerde gang på rad at han havner nest øverst på lista.
Roy Stensby fra Stavsjø topper slaktegrislista med 714 poeng, han har en slaktegrisbesetning med SPF helsestatus. På andreplass finner vi Halvdan Nyjordet Pedersen og Iris Mehus fra Nesna, mens tredjeplassen for slaktegris går til Kristin Ianssen og Erling Mysen fra Eidsberg.
Purkering og satelitter
Nes Purkering med navet i Skjoldastraumen i Rogaland er klar vinner blant purkeringene i med 32,0 beregna avvente per årspurke. Det er ikke første gangen Nes Purkering er best, både i 2020 og 2016 kom de på delt førsteplass. De to neste plassene blant purkeringene er fra Gudbrandsdalen, Aura Gris med 31,2 beregna avvente, og Rompa Purkering med 31,1 beregna avvente.
Beste satellitt i purkering i 2021 er Jurgita Musneckiene og Sandoras Musneckis fra Vågå. De er satellitt i Aura Purkering. Nummer to blant satellittene er Gudbrand Hoff fra Brandbu, og tredjeplassen går til Jarle Ersland på Skjold som er satellitt hos Nes Purkering.
Vi gratulerer med gode resultater!
Merk forskjøvet innmeldingsfrist pga 17. mai
Ordinær innmeldingsfrist er tirsdag morgen på nett, og mandager kl. 16 på telefoninnmelding. 17. mai er i år på en tirsdag (uke 20), det gjør at fristen for å melde inn slakt for uke 21 settes til mandag 16. mai kl. 08.00 for nettinnmelding.
Medlemssenteret har åpent fra kl. 07:00, men ringer du inn din innmelding kan det gjøres fram til kl. 09:00 mandag 16. mai, alternativt uka i forkant. Men altså på nett må innmeldingen legges inn før kl. 08:00!
Ny planlagt gjennomsnittlig engrospris (PGE) settes 25. mai
Ny PGE på storfe, sau/lam, egg og gris, gjeldende for andre halvår 2022, skal vedtas av styret i Nortura 25. mai.
Kort forklart er PGE prisen på helt slakt etter slakteprosessen, enten det selges som helt slakt til industrikundene eller går videre til skjæring og foredling. PGE skal derfor dekke avregningsprisen til bonde (prislista i Bondebladet) samt kostnadene knyttet til selve slaktingen og inntransport.
Både bonden og slakteriene opplever nå voldsomme kostnadsøkninger på viktige innsatsfaktorer. I bondeleddet er det kraftfôr, gjødsel og energi som fram til nå har vært de kraftigste kostnadsdriverne.
I slakterileddet er det energiprisene både på inntransport og slakting som har hatt kraftigst økning siden i fjor høst. I tillegg forventes det et lønnsoppgjør som vil påvirke kostnadsbildet betydelig.
Alt dette er sentrale elementer i regnestykkene som styret må ta stilling til når de skal vedta ny PGE den 25. mai, og som vil påvirke hvor mye avregningsprisene til bonden vil øke fra 4. juli.
Slakt av rasen Blå behandles som risikoslakt
Styret har vedtatt at slakt av rasen Blå skal behandles som risikoslakt. Nortura vil ikke benytte seg av slike slakt eller legge disse på reguleringslager.
Dersom Nortura mottar slakt av rasen Blå vil disse forsøkes å bli solgt videre til andre aktører til en redusert pris iht håndtering som risikoslakt. Dersom disse ikke blir solgt vil produsenten måtte ta disse i retur eller dekke kostnader ved destruksjon.
Ordningen blir tilsvarende den vi har på mottak av gris fra produsenter som får vedtak fra Mattilsynet om dårlig dyrevelferd.
Marked
Det slaktes i underkant av 4 000 storfe denne uken, og dekningsgraden er 85 prosent. Det er åpent for import av storfe.
Det slaktes i overkant av 18 200 gris, som gir en dekningsgrad på 92 prosent. Det åpnes igjen for import av gris denne uken.
På småfe er det ingen slakting av lam, og lokal dekning i markedet på sau.
Pris
Fra mandag 9. mai er det kun endringer i avregningspriser for kylling og kalkun med henholdsvis kr. 0,70 og 0,80 pr kg, samt livdyr fjørfe og rugeegg. Dette er første ledd i opptrappingsplan for avregningspriser som er meldt fra 4. juli.