Den norske ulla er grønn

(Oslo, 17.04.15) Norsk ull er nå miljøsertifisert som den første i verden. Tre av fire norske sauer vil heretter få svanemerket ulla si. Det sørger Nortura sitt datterselskap, Norilia for.

Tony Barman, leder ullavdeling i Norilia og Anita Winsnes, direktør i Miljømerking

Tony Barman, leder ullavdeling i Norilia og Anita Winsnes, direktør i Miljømerking

For første gang har ull fått miljøsertifisering, og norsk ull fra den norske bonden er først ute i verden. 75 prosent av all ull – 3000 tonn i året – i Norge leveres fra Nortura bønder til Nortura sitt datterselskap, Norilia, og nå blir all denne ulla svanemerket.

Full oversikt over verdikjeden og lite bruk av kjemikalier er to av grunnene til at norsk ull nå kan smykke seg med det offisielle, nordiske miljømerket.

– Sauehold har lange tradisjoner her i landet, og vi er stolte av at vårt langsiktige arbeid med kvalitet og miljø nå gir oss svanemerka ull. Den norske bonden har en måte å drive sauehold på som er helt unik og som vi alle kan være stolte av. All honnør til den norske bonden. Det er en del av den norske folkesjela som nå blir svanemerket, sier Tony Barman, som leder ullavdelingen i Norilia.

– Vi ser på dette som et viktig gjennomslag på tekstilmarkedet, sier Anita Winsnes, direktør i Miljømerking, som forvalter Svanemerket i Norge. – Nå håper vi norske produsenter benytter sjansen slik at vi snart får både svanemerket strikkegarn og møbelstoff i butikkene, fortsetter hun.

Oversikt fra sau til sokk
Svanemerket har hatt store utfordringer med å få gjennombrudd på tekstilmarkedet, fordi dette er et svært komplekst marked med mange store, globale aktører og myriader små lokale virksomheter i fattige land langt unna. Derfor er det ofte svært vanskelig å få oversikt over hele verdikjeden til et tekstilprodukt, særlig når det gjelder bomullsklær, men også med ullprodukter. Når ulla kommer fra New Zealand, men er vasket og spunnet i Kina og sydd sammen i Polen, er verdikjeden lengre og oversikten dårligere. Hvilke kjemikalier er brukt underveis? Renser vaskeriet avløpsvannet godt nok? Uten svar på slike spørsmål er Svanemerket umulig å oppnå.

Den norske organiseringen av ullproduksjon sikrer imidlertid oversikt over verdikjeden. De 10 000 sauebøndene leverer ulla til sju ullstasjoner over hele landet. Her sorteres ulla manuelt i 16 ulike kvalitetsklasser. Deretter sendes den til Norilia sitt eget ullvaskeri i England, der den etter vask blir kardet og klargjort for spinning. Noe av ulla går til engelske kvalitetsprodusenter av gulvtepper, men mye av ulla med den høyeste kvaliteten kommer også tilbake til Norge for å bli til garn eller møbeltekstiler.

Norsk ull i særklasse
Norsk ull er slitesterk, glansfull og krusete. Kruset gjør ullproduktene svært spenstige. Derfor holder gensere strikket med norsk ull formen i årtier. Et annet kjennetegn er at norsk ull inneholder lite kjemikalier. Norsk ull er rein, kjemisk sett.

Fakta om norsk ull

  • Norsk ull er grov/slitesterk, glansfull og spenstig
  • Plagg av norsk ull holder formen svært godt
  • Ull kan ta opp mye fuktighet og likevel oppleves som tørr og varm
  • Det er over 2 millioner sau i Norge
  • De holder kulturlandskapet åpent, og utnytter store utmarksområder til beite
  • 75 % av all ull leveres til Norilias åtte ullstasjoner.
    • Ullstasjonene er på Gol (størst i landet), Målselv, Mo i Rana, Rudshøgda (kun i sesong), Malvik, Sandeid, Forus og Førde. 
  • 3000 tonn ull blir bearbeidet av Norilia hvert år


Om Nortura SA
Nortura er en av landets ledende matvarebedrifter og det største merkevarehuset innen kjøtt- og eggprodukter. Konsernet er privat eiet av norske bønder som også er leverandører og råvareprodusenter. Vi har virksomhet 29 steder i Norge, og henter kjøtt og egg fra bønder i alle fylker og kommuner over hele Norge. Våre merkevarer er Gilde, Prior, Eldhus, Thulefjord, Joika og Terina. I tillegg har Nortura en betydelig produksjon av EMV-produkter til dagligvarehandelen. Nortura leverer egg og kjøtt til norske restauranter, storkjøkken, kiosker og bensinstasjoner. Samtidig er vi en stor leverandør av råvarer til matvareindustrien. Med omtrent 5.500 årsverk og datterselskaper i inn- og utlandet, omsatte Nortura i 2014 for 22 milliarder kroner og hadde et resultat før skatt på 314 mnok.
 
Om Svanemerket
Svanemerket er det offisielle miljømerket i Norden, og vurderer alle relevante miljøproblemer i hele produktets livssyklus: Råvare, produksjon, bruk og avfall.  Svanen jobber for å bevare det biologiske mangfoldet, for bærekraftig ressursbruk, en hverdag uten miljøgifter og for fremtidens klima.