Søk:

Verktøylinje

Gilde og Prior klar for nye merkeregler

(Oslo, 12.12.14) I morgen trer nye merkeregler for mat i kraft. Gilde og Prior har allerede tilpasset seg de nye kravene som blant annet innebærer en ny måte å oppgi saltinnhold i mat.

Du kan lese alt om de nye reglene her

De nye reglene krever at matprodusenter også skal merke hvor mye naturlig salt råvarene inneholder. Alt natrium i produktet, både fra råvaren, tilsatt salt og andre ingredienser og tilsetningsstoffer, skal nå omregnes til salt.

– Vi endret våre etiketter og beregningsmodeller for salt tidlig i 2014, slik at alle Gilde og Priors produkter allerede er tilpasset de nye reglene, sier konserndirektør for merkevarebygging og kommunikasjon i Nortura, Kjell S. Rakkenes

Fjernet 300 tonn salt i år – fjerner ytterligere 150 tonn i 2015
Nortura har i lengre tid arbeidet med å redusere tilsatt salt i produkter fra Gilde og Prior. Bare i 2014 ble det fjernet til sammen 300 tonn salt fra pølser og pålegg. Dette henger sammen med en målsetting om at Nortura skal være ledende i arbeidet med å tilby sunnere kvalitetsprodukter til folk flest.

– Vi fortsetter selvsagt arbeidet med å redusere saltmengden vi får i oss gjennom vårt naturlige kosthold. Vi har allerede identifisert konkrete tiltak som i løpet av 2015 vil redusere saltmengden med minimum 150 tonn i foredlede produkter fra Gilde og Prior, sier Rakkenes.

Reduksjonen på 150 tonn salt vil i hovedsak gjelde produktgruppene pølser og pålegg.

Mange har et bevisst forhold til hva de spiser og leser etiketter og varedeklarasjonen grundig. Dersom man sammenlikner saltinnhold på gamle og nye etiketter, kan det i noen tilfeller se ut som om saltmengden har økt, når saltmengden i realiteten er redusert. Dette skyldes endring i merkereglene.

Tabellen under viser sammenhengen mellom ny og gammel regnemåte målt opp mot saltreduksjonen for Norturas største produktgrupper pølser, pålegg, posteier og karbonader.

Produktgruppe

Saltinnhold 2013 (gammel regnemåte)

Saltinnhold 2013 (ny regnemåte)

Saltinnhold 2014 (ny regnemåte)

Saltreduksjon

Pålegg

2,3

3,25

2,3

30 prosent reduksjon

Pølser

1,8 -2,0

2,2 – 2,4

1,8 – 2,0

17-19 prosent reduksjon

Postei

1,9

2,6

2,2

15 prosent reduksjon

Karbonader

1,8

2,2

2,2

Uendret