Søk:

Verktøylinje

Konsernsjefens dag i København

(Oslo, 27.05.14) Norturas forretningsmessige aktivitet favner langt utenfor Norges landegrenser, herunder virksomheten til Norturas datterselskap NoriDane, som driver import og eksport av kjøttråvarer.

Fra venstre: Martin Ravn, direktør for NoriDane Norge, partner Ole Storgaard, Norturas konsernsjef Arne Kristian Kolberg, Danish Crowns administrerende direktør Kjeld Johannesen, Ronnie Melbye som er direktør for NoriDane Danmark og Daniel Demant, partner i NoriDane.
Fra venstre: Martin Ravn, direktør for NoriDane Norge, partner Ole Storgaard, Norturas konsernsjef Arne Kristian Kolberg, Danish Crowns administrerende direktør Kjeld Johannesen, Ronnie Melbye som er direktør for NoriDane Danmark og Daniel Demant, partner i NoriDane.

Nylig la konsernsjef Arne Kristian Kolberg møteaktivitet til den danske hovedstaden. Her ventet både Kjeld Johannesen, konsernsjef for Danish Crown og en nestor i dansk næringsliv, og også ledelse og ansatte ved datterselskapet NoriDanes kontor i København. Martin Ravn, som er direktør for datterselskapets kontor i Oslo deltok også under programmet denne dagen.

Kolberg ble møtt på gemyttlig dansk vis med wienerbrød og god kaffe sammen med de om lag 20 eksportsjefer og medarbeidere i NoriDane. Presentasjonsrunden var en bekreftelse på at selskapet ikke bare besitter finansiell kapasitet.

 – Det er helt åpenbart at det er dere som er den viktigste kapitalen i NoriDane. Dere besitter en meget omfattende og spesiell kompetanse. I tillegg fremstår dere som meget dedikerte og profesjonelle, innledet Kolberg. Her var personer med bakgrunn fra Sør-Afrika, Korea, Kina, Polen, Russland, for å nevne noen og gjennomsnittsalderen neppe over 30 år.

Tallene tilsier at Melbye og Ravn har god teft for ansettelser, for hver av disse unge eksportsjefene omsetter i snitt for drøye 50 millioner kroner årlig. Ronnie Melbye, som leder København-avdelingen, forteller at NoriDanes har meget god erfaring med en traineeordning for ungdom ved den danske handelsskolen. Og skynder seg å føye til: – vi forsøker å beholde de dyktigste og det ser ut til at vi har lyktes godt med det hittil. De studerer, jobber og tjener penger. Vi lærer dem også franchisetaking og dette gjør dem til entreprenører som kan utvide virksomheten vår ved behov.

Daglig henvender selskaper fra mange land i verden seg til Nortura og NoriDane for å kjøpe ulike typer av kjøttprodukter. Import og eksport av kjøtt med tilhørende shipping er en komplisert forretningsvirksomhet. Dette dels fordi mye er regulert gjennom internasjonale handelsavtaler og fordi hygiene og matkontroll er essensielt. 

– Heldigvis er de selskaper vi gjør avtaler med meget profesjonelle og det råder en ryddig kultur i bransjen, forteller Martin Ravn.

– Vi merker at det er meget viktig å ha god forståelse og kjennskap til lokale kulturforskjeller. Det er i disse nyansene nøkkelen til mange avtaler ligger, sier Ravn. NoriDane har avdelinger i Polen, Ungarn, Danmark, Sverige, Spania og Brasil. I tillegg jobbes det for tiden med å etablere et kontor i Tyskland. Selskapets aktivitetsnivå har økt raskt og har meget god lønnsomhet. I 2013 omsatte selskapet 75.000 tonn kjøttprodukter til 71 ulike land. Selskapet har mer enn 500 aktive forretningspartnere fordelt over hele verden.

For mer informasjon se også www.noridane.com.

NoriDane Danmark
NoriDane er Norturas datterselskap for import og eksport av kjøttråvarer. I dette kontorfellesskapet i København omsettes betydelige mengder varer og selskapet bidrar med høy produktivitet.

Den gigantiske Danish Crown
Etter dansk lunsj med smørbrød og høvelig tilbehør var Kolberg klar for møte med Kjeld Johannesen. Denne godt voksne herren har vært i ledelsen for Danish Crown siden 1990. Han har styreplass i den Danske sentralbank og har ordener som vitner om solide prestasjoner og et omfangsrikt nettverk.  Samtalene foregikk dels i chambre séparée, og det er kun de to konsernsjefer som vet hva som ble samtalt under fire øyne. Dog kan vi ta med at organisasjonsbygging og drift var blant de tema som ble tatt opp. Likeledes også dyrevelferd og mattrygghet.

Dansk møtekultur er ikke helt som den norske. Danske møter er timelange samtaler som tar ulike retninger, heller enn powerpointpresentasjoner med gitt budskapsrekkefølge. Kolberg hadde da også mange spørsmål om mangt til sin danske kollega.

Det var ikke de runde og vage formuleringer som rådet da den danske slakterisjefen tok ordet i møtet. En befriende friskhet, klare analyser og ditto løsningsskisser var det som kjennetegnet Johannesen da han presenterte sine betraktninger om Danish Crowns og Norturas likheter, forskjeller og særegenheter.

Arne Kristian Kolberg (t.v) og Kjeld Johannesen
Det var en gemyttlig stemning da konsernsjef Arne Kristian Kolberg (t.v) møtte Kjeld Johannesen, administrerende direktør i Danish Crown i København.

Fakta om Danish Crown
Danish Crown eies av omlag 8.500 danske bønder i samvirke. Betydelig egenkapital er plassert av danske bønder i selskapet og dette har gitt Johannesen og hans 22.500 ansatte handlingsrom. Omsetningen er på 58 mrd dkr sist år.

Danish Crown er blant verdens 2-3 største kjøtteksportører og verdens største svinekjøtteksportør.

Danish Crown er Europas største og verdens andre største svineslakteri der 21.5 millioner svin slaktes årlig.  DC er også Europas største kjøttforedlingsvirksomhet og også en betydelig aktør på det europeiske markedet for storfekjøtt.

For mer informasjon: www.danishcrown.dk

 

Nortura SA
Nortura er en av landets ledende matvarebedrifter og det største merkevarehuset innen kjøtt- og eggprodukter. Konsernet er privat eiet av norske bønder som også er leverandører og råvareprodusenter. Vi har virksomhet 35 steder i Norge, og henter kjøtt og egg fra bønder i alle fylker og kommuner over hele Norge. Våre merkevarer er Gilde, Prior, Eldhus, Thulefjord, Joika og Terina. I tillegg har Nortura en betydelig produksjon av EMV-produkter til dagligvarehandelen. Nortura leverer egg og kjøtt til norske restauranter, storkjøkken, kiosker og bensinstasjoner. Samtidig er vi en stor leverandør av råvarer til matvareindustrien. Med 5.600 årsverk og datterselskaper i inn- og utlandet, omsatte Nortura i 2013 for 20,6 milliarder kroner og hadde et resultat før skatt på 210 mnok.