Narasinfri Prior-kylling i Meny

(Oslo, 20.03.15) I dag presenterer Prior og MENY en kylling som ikke har fått ett eneste gram narasin i fôret. Narasin er et antibiotikalignende stoff som er blitt brukt preventivt, altså for å unngå sykdom i kyllingbesetningene. Antibiotikaforbruket i Norge er blant de laveste i verden. Den nye Prior kyllingen vil ikke være behandlet med noen form for antibiotika.

Prior kyllingfiletDen første besetningen uten bruk av narasin ble slaktet onsdag 18. mars og i dag er denne kyllingen for første gang i salg, hos MENY Mosseporten.

– Vi har lyttet til forbrukernes ønsker og krav, og er glade for at vi allerede nå kan tilby dem en Prior-kylling som ikke har fått narasin i fôret. Dette er et gjennombrudd som befester norsk kyllingproduksjon som verdensledende, sier konsernsjef Arne Kristian Kolberg i Nortura.

Startskuddet for salg går i dag med et testsalg på MENY Mosseporten. Så snart produksjonen er tilstrekkelig økt, vil all Prior-kylling produsert for MENY være narasin- og antibiotikafri. I tillegg skal den nye Meny-kyllingen få mer plass i kyllinghusene. Hensikten er å bedre dyrevelferden.

– Kundene har vært bekymret for kyllingen. Vi har tatt bekymringen på alvor og lanserer nå et renere produkt, sier MENY-sjef Vegard Kjuus.

– Våre kunder vil spise sunnere og renere produkter. Kylling er en råvare vi ønsker å satse på. Den nye kyllingen er med å befeste MENY som landets ledende kvalitetskjede. Vi er glad Prior er offensive og satser sammen med MENY, sier Kjuus.

Nortura deltar i forskningsprosjekter på alternativer til narasin og gjennomfører en omfattende utfasing av narasin som fôrtilsetningsstoff. Kyllingen vil i stedet vaksineres slik at dyrenes egen motstandskraft mot sykdom styrkes. Før jul startet Nortura et eget prosjekt for å styrke fremdriften i arbeidet med å fjerne narasin. Målet er at Norturas kylling er narasin-fri innen utgangen av 2016.

 

Fakta om Meny

  • Norges største supermarked, og 3. største dagligvarekjede (11 % markedsandel)
  • Meny-Ultra omsatte i 2014 for 17,6 milliarder kroner
  • 196 butikker inkl. Ultra, Centra, Jacobs (7) fra Mandal i sør til Verdal i nord
  • 600 faglærte (matfaglig) i butikk
  • Meny-Ultras visjon er at vår lidenskap skal endre folks matvaner

 

Fakta om NorgesGruppen

  • NorgesGruppen er et av Norges største selskaper og markedsleder i dagligvarebransjen.
  • NorgesGruppen har 1 768 dagligvarebutikker med profilhusene er Meny-Ultra, Kiwi og Kjøpmannshuset (Spar, Joker og Nærbutikken).
  • Engrosvirksomheten ASKO distribuerer til kjedene og er organisert i 14 selskaper.

 

Fakta om Prior/Nortura

  • Nortura er Norges ledende aktør innen kjøtt og egg, og eier av blant annet merkevarene Gilde og Prior.
  • Nortura er organisert som et samvirke eid av ca. 18 700 egg- og kjøttprodusenter som leverer sine råvarer og er aktive eiere med rettigheter.

 

Narasin-fri kylling i løpet av 2016

Nortura har startet et prosjekt for å fremskynde utfasing av narasin i kyllingfôr i løpet av 2016. Vi har dessuten klare målsettinger om redusering av ESBL, og vi ser at tiltakene allerede gir resultater.

» Les mer