Nasjonalegget

(Oslo, 11.05.15) Norske egg er tryggest i verden. De kan spises bløtkokt eller gjerne helt rå. Eggeplommen er en "shot" med næringsstoffer, og egget kommer i verdens mest naturlige emballasje: Eggeskallet.

Kokt egg til 17. mai

Trygge egg

Vi er selvforsynte med egg her i landet. Det skal vi være glade for, sier Åse Kringlebotn, informasjonssjef i Nortura. I mange andre land har de til tider store problemer med salmonella-bakterier i eggene sine, og vi trenger ikke gå langt ned i Europa før dette merkes. For sikkerhets skyld blir eggene da ofte varmebehandlet og solgt i små plastflasker. Og på restauranter og hotell-frokoster rundt om i verden får du ikke eggerøre med bløt overflate eller bløtkokte frokostegg, slik vi er vant til.

På verdensbasis er salmonella-sykdom fra egg og andre matvarer et stort problem og årsak til enormt store tall på sykestatistikkene. I Norge har helsemyndighetene ikke registrert ett eneste syketilfelle av salmonella fra norske egg. Det er unikt i verden.

Norsk mattradisjon

Egg er en del av norsk mattradisjon, både til hverdag og fest. – Vi har hatt høns siden vikingetiden, og egg ble et vårtegn, siden hønene ikke la egg i den mørke årstiden, fortsetter Kringlebotn. Fra vi fikk Grunnloven og startet med å feire 17. mai, ble eggedosis snart selve godsaken på nasjonaldagen. Barna gledet seg til eggedosis etter barnetoget, og de voksne hadde ikke sjelden en liten klunk konjakk i sin eggedosis.

Andre 17. mai-godsaker med egg er bløtkake av sukkerbrød, hjemmelaget iskrem, fromasjer, eggekrem, vaniljesaus og de aller fleste andre kaker. Vafler og pannekaker er også egg-bakst. Eggehviten brukes til pavlova, en kake med sterkt stigende popularitet de siste årene. Med krem, vaniljekrem og friske blåbær og jordbær, får du lett en super 17. mai-kake i flaggets farger.