Vaffelrekord

Vaffeldagen feires 25. mars

(Oslo, 24.03.15) Vafler er en del av den norske folkesjela og trygge, norske egg i røra er obligatorisk. Ferdigstekte Prior hjertevafler har slått alle rekorder, og nå spiser hver nordmann årlig én vaffelplate av denne delikatessen. Kan hende det blir i anledning Vaffeldagen?

Vi unner oss en plate Prior hjertevafler i anledning Vaffeldagen!
Vi unner oss en plate Prior hjertevafler i anledning Vaffeldagen!

Du finner Prior hjertevafler i bedriftskantina, på kafé og kafeteria, på bensinstasjoner og kiosker eller på hoteller og i restauranter. De ferdigstekte vaflene får mange lovord, både fra gjestene og fra dem som serverer: - Supergode, som om vi skulle laget dem selv! Lettvint og uten svinn! -  Helt siden 90-tallet har Prior stekt vafler til utespisende vaffelelskere i alle aldre. Rikelig med egg i røra er nok den største "hemmeligheten" bak suksessen.

For egg må til i ekte vafler: Under stekingen sørger eggene for at vaflene sveller og henger sammen, at de får saftig konsistens og at de smaker som de skal. Eggene gir også mange nyttige næringsstoffer, først og fremst protein av ypperste kvalitet for små og store kropper.

Vaffeldagen feires 25. mars i store deler av Europa. Datoen markerer skillet mellom de to årstidene og har blitt stående som selve symbolet på våren. I gamle dager la ikke hønene egg i den mørke årstiden. Sammen med lysere dager startet verpinga igjen, og dermed ble det god tilgang på egg.

Vaffeldagen har samme dato som den svenske Vårfrudagen og feiringen kan spores helt tilbake til 500 år etter Kristus. I middelalderen ble feiringen lagt til 25. mars til minne om at Jomfru Maria fikk budskapet fra engelen Gabriel om at hun skulle føde et barn. Datoen henspiller på at det er ni måneder til Jesu fødsel. Historien forteller videre at "Vårfrudagen", slurvete uttalt, ble til "Våffeldagen". Så kanskje vi får takke "søta bror" for Vaffeldagen?

Godt med egg i vaflene gir protein av ypperste kvalitet for små kropper!
Godt med egg i vaflene gir protein av ypperste kvalitet for små kropper!

Her i landet spises vafler på mange måter. Enten din favoritt er varianten fra Moss med pølse i vaffel, - den nordnorske vaffelen med kaviar og egg, eller rett og slett med rømme og syltetøy: Vaffeldagen markerer at våren er her for fullt, og alle hjerter gleder seg!

Hjemmelagde favorittvafler

(15 plater i vanlig vaffeljern)

  • 100 g smør
  • 5 egg
  • 2 dl sukker
  • 3 dl lettrømme (gjerne rester av rømme, yoghurt eller syrnet melk)
  • 5 dl hvetemel (eller 4 dl hvetemel og 1 dl havremel/havregryn)
  • 5 dl melk
  • 1 ts bakepulver
  • ½ ts salt
  • ½ ts malt kardemomme (kan sløyfes)

Smelt smøret. Bland alle ingrediensene i en matprosessor. La røra (helst) svelle i 15 minutter. Blir den for tykk, rør inn 1/2 dl kaldt vann. Stek vaflene i vaffeljern. Rør inn litt mer kaldt vann hvis røra tykner for mye i løpet av stekingen. Server nystekte vafler med smør og brunost og/eller rømme og syltetøy.