Søk:

Verktøylinje

Vi sverger til norsk tradisjonsmat i jula

(Oslo, 11.12.14) Jula er en tid for sterke tradisjoner på matbordet. Og julematen skal være norsk, mener to av tre i en fersk undersøkelse.

Svineribbe

En fersk undersøkelse fra Ipsos MMI på vegne av Nortura, viser at hele 66 prosent av befolkningen anser det som viktig at julematen de spiser er basert på norske råvarer. Kun 11 prosent anser det som «uviktig» at julematen er norsk.

– Jula er en tid hvor tradisjonene står veldig sterkt hos nordmenn, unge som eldre, og det gjenspeiles i mat og mattradisjoner. Akkurat som i «Grevinnen og hovmesteren» ønsker folk «same procedure as last year». En undersøkelse viser også at 60 prosent svarer at de aldri har endret julemattradisjonen sin, sier informasjonsdirektør i Nortura, Elin Ytterdahl Tohje.

Ribbe er fortsatt vinneren
Ribbe er fortsatt julematen aller flest nordmenn nyter i jula. 6 av 10 spiser ribbe minst to ganger i jula, mens pinnekjøtt er kategorien som øker mest. Ribbe med spicy thaisaus eller urter er derimot ikke noe Ola og Kari vil prøve seg på i jula. Tradisjonsmaten står fortsatt svært sterkt i Norge i julemånedene november og desember. Det gjenspeiles i salget av kjøttprodukter til jul.

– Ribbe er utvilsomt vinneren på julaften fremdeles, og svineribbe er også noe det går mye av i julemånedene. Ribbe selges og spises mest i de regionene i Norge som fra gammelt av har hatt gårder med mye gris (Østlandet utenom Oslo, og Trøndelag). Det norske folk ønsker seg ribbe med god marmorering, ikke for mye fett og selvsagt med sprø svor, forklarer Ytterdahl Tohje.

Mangfoldet og lokale variasjoner øker
Pinnekjøtt er imidlertid julematen Nortura opplever størst salgsøkning på.

– Vi lager flere ulike varianter av pinnekjøtt. Pinnekjøtt er gått fra å være et vestlands-fenomen til noe som store deler av landet har omfavnet. Østlendingene spiser også pinnekjøtt, men ikke på julaften i så stor grad som vestlendingene. Det er på julebordene, i private sammenkomster og ikke minst på nyttårsaften vi ser at pinnekjøtt fester grepet, sier Ytterdahl Tohje. «Tradisjonelt Pinnekjøtt» står for størsteparten av salget. Resten er fordelt på Gourmet lam pinnekjøtt, Eldhusrøkt pinnekjøtt, Gilde pinnekjøtt fra Vestlandet og Pinnebog. 

Lanserer flere julenyheter
På samme måte som blant annet østlendinger flest spiser pølser og medisterkaker til ribba, vil stadig flere ha tradisjonell vossakorv til pinnekjøttet. I år lanserer Gilde en egen vossakorv til pinnekjøtt. Den kommer i porsjonsstørrelse og er lettere å slenge rett oppi pinnekjøttgryta mot slutten av koketiden. Denne vossakorven produseres på Evanger i Voss kommune og er laget etter god, gammel oppskrift.

– For svenskene er juleskinke tradisjon, og mange nordmenn spiser mer skinkestek både før jul og i jula. Derfor lanserer Gilde «Julens Skinkestek» av edelgris i stekepose, noe som sikrer en saftig matopplevelse. Dette er klassisk, svært godt og magert kjøtt som vi ser at mange setter pris på, forteller Ytterdahl Tohje.

Svært mange har også fått øynene opp for fenalår i jula. – Fenalår er virkelig norsk tradisjonsmat og passer perfekt når man skal servere spontane gjester, eller invitere til koldtbord. Gilde fenalår fås i en tradisjonell og langtidsmodnet variant. Fenalårene våre er laget på Tynset, og vi ser også at denne maten er populær som julegave. Den norske spekeskinketradisjonen er i ferd med å forandre seg. Vi reiser mye blant annet til Italia og Spania. Det gjør at vi tar med oss andre vaner hjem. Det er en trend med langtidsmodnede skinker, noe det nye fenalåret vårt blant annet er et svar på, forteller Ytterdahl Tohje.