Fem retter å feire verdens eggdag med

(11.10.19) Fredag 11. oktober markeres World Egg Day over hele verden, verdens eggdag er alltid andre fredagen i oktober. Bli med på egg-festen du også!

I gjennomsnitt spiser hver nordmann omtrent 200 egg årlig, eller et halvt egg om dagen. Det er et sunt tilskudd til kosten, egget blir nemlig omtalt som naturens egen multivitamin-kapsel.

Blant annet inneholder eggene næringsstoffer som er bra for hud og hår, som sink, selen og biotin. Andre næringsstoffer, som blant annet kolin, jod og omega3, er bra for læring og hukommelse. Egg gir også tilskudd av protein, vitamin D og jern som gir deg overskudd og er bra for muskulatur og skjelett.

Ved å holde seg til norske egg, kan eggdagen trygt feires også med bløtkokt plomme. Det er faktisk ikke registrert ett eneste sykdomstilfelle av salmonella fra norske egg. I verdenssammenheng er dette en enestående situasjon.

Her kommer fem verdige oppskrifter fra Gilde og Prior som passer ekstra fint å markere dagen med. Men for en optimal feiring av den store eggdagen, anbefales et glass appelsinjuice til eggematen. C-vitamin er nemlig en av få vitaminer egget ikke har å by på.

  1. Prøv deg på en enkel og sunn eggesalat.
  2. En eggepizza kan være en spennende vri på matrettfavoritten. Pisk sammen egg, vann, mel og salt. Hell røren i en bakepapirkledd langpanne og la den stå midt i ovnen i 7-8 minutter, eller til eggemassen er så vidt stivnet. 
  3. Egg- og baconmuffins er en leken variant av den populære helgefrokosten. Hvorfor ikke prøve ut egg- og baconkombinasjonen i en muffinsform?  
  4. Denne gode eggerøren med asparges, sjampinjonger og løk kan serveres på en buffé sammen med andre småretter, både som frokost eller til kvelds på grovt brød.
  5. Ingen eggdag uten at omeletten nevnes. Prøv en omelett med skinke og grillet paprika.
     

Eggepizza