Reisebrev fra Cuba

(28.11.19) Tidlig på morgenen mandag 4. november startet reisen fra Norge til Cuba for 40 forventningsfulle gårdbrukere fra hele landet. Turen var lagt opp av Drømmeturer med Asgeir Svenden som Norturas representant.

Av: Asgeir Svendsen, Nortura

Etter en mellomlanding og flybytte i Paris gikk turen over Atlanteren til Havanna, der vi landet kl. 19.00. Tar vi med reisen til hotellet, innsjekking, middag og korrigerer for at Cubansk tid er 6 timer etter Norsk tid, hadde vi vært på reisefot i et døgn når vi krøyp til sengs.

Her er et lite reisebrev med noe av det vi opplevde på turen fra Norturas representant, Asgeir Svendsen. 

Cuba

Om Cuba
Republikken Cuba er Karibias største øy og største stat. Den ligger mellom Det karibiske hav, Mexicogolfen og Atlanterhavet. Nord for Cuba ligger USA og Bahamas, i vest Mexico, i syd Caymanøyene og Jamaica og i sydøst Haiti. Landet har et samlet areal på 110 860 km². 

Cuba har siden den cubanske revolusjonen i 1959 vært en sosialistisk republikk, med Det cubanske kommunistpartiet (PCC) som eneste parti. Cuba er et av svært få land som fortsatt i stor grad opprettholder en planøkonomi.

Verdensbanken definerer Cuba som et middelinntektsland med en bruttonasjonalinntekt per innbygger på 5890 dollar, noe som plasserer landet på 11. plass i Latin-Amerika. Cuba rangeres derimot som Latin-Amerikas nest mest utviklede land (etter Chile) på FNs indeks for menneskelig utvikling, og som nummer 44 i verden. Grunnen til denne langt høyere rangeringen er at Cuba scorer svært høyt på helse og utdanning.

Havanna ble grunnlagt i 1519 av conquistadoren Diego Velázquez de Cuéllar som i 1515 dro fra Hispaniola for å kolonialisere Cuba og slik legge Cuba under spansk herredømme. Havanna skulle fungere som Spanias hovedhavn i erobringen av den nye verden (Amerika). Den første bebyggelsen kom på vestkysten av Havanna-bukta og er i dag kjent som «Gamle Havanna» (Habana Vieja). Her lå byen i vern fra festningene El Morro i nordøst samt Castillo de la Punta og Castillo de las Real Fuerza i vest. På denne måten kunne angrep fra sjørøvere møtes med kryssild fra samtlige tre festningsanlegg. 

Havanna ble Cubas hovedstad i 1607 og er med sine om lag 2,4 millioner innbyggere, den største byen i Karibia.
Cubansk peso (CUP) er den opprinnelige valutaen. Den brukes stort sett bare av lokalbefolkningen til å kjøpe nødvendige varer.

Convertibel peso (CUC) er den offisielle turistvalutaen på Cuba som har en kurs tilsvarende dollaren. 24 Cubansk peso (CUP) er 1 Convertibile Peso (CUC). Denne valutaen kan kun veksles på Cuba.

Vår kubanske guide på turen ga oss følgende informasjon om dagliglivet i landet:
Med sin planøkonomi er alle cubanske borgere er i teorien garantert mat, et sted å bo, arbeid og gratis lege- og tannlegetjenester. Utdanning er gratis i Cuba helt frem til universitetsnivå. Det er tvungen skolegang for alle fra de er fem år. Men lønnen er lav, i gjennomsnitt 25 CUC pr mnd, tilsvarende kr 220,-! De viktigste basis matvarene er tilgjengelig i form av rasjoneringskort. Varene fås i spesielle butikker. Dette sikrer at ingen lider nød, men dette er ingen luksustilværelse.

Slik jeg oppfattet det var noe av rasjonen slik pr person:
1 liter melk pr dag, 1,5 kg kjøtt pr måned (grise kjøtt), 7 kg ris pr mnd. Frukt og grønnsaker. 

Det er mulig å kjøpe varer på ulike markeder, men med det lønnsnivået de har oppleves dette som dyrt for den jevne Cubaner. 

Cuba er selvforsynt med mat. Det eksporteres sukker, tobakk (sigarer) og andre landbruksvarer. Turisme er i dag en viktig inntektskilde for landet. USA har strenge restriksjonen for hendel med Cuba. F.eks. vil et cruiseskip som har vært i havn på Cuba ikke få tillatelse til å komme til en Amerikansk havn. 

Det er kun ca. 5% av Cubanerne som har egen bil. I hovedsak er dette eldre biler, f.eks. er landet kjent for alle sine velholdte amerikanske biler fra 50 tallet. Transport er dyrt, så det å haike er vanlig. Det er meget lav kriminalitet, så alle kan haike. Vår guide hadde f.eks. startet sin reise fra hjemstedet kl. 03.00 om morgenen for å komme frem til hotellet vårt kl. 8.00. 

De som ønsker å starte opp med gardsdrift får tildelt 2 km2 for leie i 10 år. Myndighetene bidrar med nødvendig utstyr ved oppstarten. Om driften er tilfredsstillende i disse årene, kan leien fornyes for ytterligere 15 år. Deretter er dette familiens eiendom og kan arves av neste generasjon. Produktene som produseres skal i hovedsak selges til myndighetene, men en del av produksjonen kan omsettes på markedene direkte. Det er strenge restriksjoner, spesielt for storfe. Om et storfe slaktes uten nødvendige tillatelser, blir en straffet med 30 års fengsel! 

Cuba

Turistnæringen er en viktig inntektskilde for Cuba, og arbeid innenfor denne næringen er attraktive. En drosjesjåfør vi hadde var utgangspunktet utdannet veterinær, men tjente mer som drosjesjåfør. Som for det meste annet på Cuba kreves det tillatelse fra myndigheten for å kunne kjøre drosje. I tillegg må en selvfølgelig ha tilgang på bil. Vår guide var utdannet lærer. Lønnen innen turistnæringen er i utgangspunktet lav, men i slike yrker er det vanlig med tips. Dette blir det derfor tatt høyde for ved beregningen av skatt, men allikevel blir den totale lønnen god. Etter tre år får en guide tilgang til en bolig som leies av staten. Etter å ha leid denne i ti år, overføres eiendommen til leietager. 
Pensjonsalderen i Cuba er 65 år for menn og 60 år for kvinner! 
 

Vår reiserute på Cuba fra dag til dag

Kart

Tirsdag 5. november
Når vi møttes utenfor hotellet etter frokost stod 12 amerikanske biler fra femtitallet og ventet på oss. I løpet av formiddagen fikk vi en sightseeing i Havanna. 

Bilder fra turen

Første stopp var Plaza De La Revolucion, som bar tydelig preget av Cubanske revolusjon. Bygningene var dekorert med profiler av heltene. Plassen ble også benyttet til større markeringer.  

Bilder fra turen

Bilder fra turen

Turen gikk videre til den gamle bydelen der vi vandret rundt og fikk orientering om ulike bygninger, plasser og andre severdigheter. Klimaet i Cuba gjør at det er viktig med væskebalansen. Omvisningen ble derfor avsluttet på en fortauskafé. Resten av dagen var til fri benyttelse, og de fleste benyttet anledningen til å rusle rundt i byen. 

Bilder fra turen

Etter en dag full av inntrykk var det felles middag om kvelden. 

Onsdag 6. november
Etter frokost stod bussen klar for avreise. Turen gikk 20 mil vestover mot Pinar del Rio.

Bilder fra turen

På vegen stoppet vi på en statlig drevet storfegård. Den bestod av 3 driftsenheter med til sammen ca. 500 melkekyr. I gjennomsnitt melket kyrne 5 liter om dagen. Det var utstrakt bruk av beiter, med noe tilleggsfôring, først og fremst gras. Det ble benyttet en lokal rase i krysning med Holstein. Alle kalvene ble fôret opp, oksene på den ene av enhetene. 

Neste stopp var en lokal sigarfabrikk. Det meste av tobakken var en pålagt å selge til de statlige fabrikkene, men ca. 40 % kunne en benytte til produksjon av egne sigarer.  

Bilder fra turen

Det benyttes tobakksblader av 5 ulike kvaliteter for å lage en sigar. At dette er handarbeid var vi kjent med, men at de IKKE rulles på unge kvinners lår var en stor skuffelse! 

Nå gikk turen videre mot Vinales. Vi besøkte et utsiktspunkt som lå ca. 640 moh. med en fantastisk utsikt over et fruktbart område med daler med mangotrær, bananpalmer og fjell i kalkstein (Mogotoes). Etter å få servert lunsj og besøkt en naturlig grotte som endte opp i underjordisk elv der vi måtte ta en kort båttur for å komme ut igjen.

Bilder fra turen

Grottebesøk

Grottebesøk

Deretter gikk turen tilbake til hotellet i Havanna. 

Torsdag 7. november
Dagen til fri disposisjon. De fleste benyttet anledningen til å se seg om i Havanna, men også til å nyte en rolig dag på hotellet og kose seg i og ved bassengene.

Felles middag på kvelden med god anledning til å bli kjent med de øvrige deltakerne. 

Bilder fra turen

Fredag 8. november
Etter frokost ble det gjort klart for å forlate hotellet. Vi skulle nå på en lang tur på ca. 65 mil østover. Målet for turen var Trinidad, som ligger på sørsiden av høya mot det Karibiske hav. 

Første stopp var et besøk på krokodillefarmen «Criadero de Cocodrilos de Guamá». Her ble det nærkontakt med krokodiller, og en båttur ut elven til innsjøen «Laguna del Tesoro» der det var bygd opp en inderlandsby til minne om innbyggeren som regjerte Cuba før Colombus «oppdaget Cuba. 

Bilder fra turen

Bilder fra turen

Europeerne hadde med seg sykdom som indianerne ikke hadde immunitet mot. De som ikke døde av sykdom ble bekjempet av erobrerne.

Bilder fra turen

Bilder fra turen

Neste stopp var Cienfuegos, en sjarmerende by som ble grunnlagt i 1819 av franske innvandrere fra USA. I dag er den oppført på UNESCOs verdensarvliste for sine godt bevarte bygninger. 

Etter en lang dag i buss og med ulike severdigheter var vi fremme ved hotellet vi skulle overnatte på. Et flott «All inklusive» hotell ikke langt fra Trinidad. Nå smakte det med middag og kaldt drikke. Mange benyttet også muligheten for et kvelds- eller morgenbad i det Karibiske hav som bølget inn på en nydelig strand like nedfor hotellet. 

Bilder fra turen

Lørdag 9. november
Denne dagen krysset vi Cuba fra sør til nord. Målet var Cayo Santa Maria, en øy på nordsiden av øya der vi skulle tilbringe de neste fire nettene. 

Første stopp på den etappen var Trinidad. Byen ble grunnlagt av spanierne i 1514 og har siden 1988 vært på UNESCOs liste over bevaringsverdige steder. Her kan du oppleve en av de best bevarte og kanskje vakreste kolonitidsbyene på øya. Det var satt av ca. en time for vandring rundt i den pastellfargede byen og litt shopping på de lokale bodene som vi fant i gatene. En måtte bevege seg med varsomhet, for gråvannet ble sluppet rett ut de brosteinsbelagte gatene!

Bilder fra turen

Bilder fra turen

På veien stoppet bussen for å ta en vogn trukket av to okser nærmere i øyesyn. Vi hadde sett mange av dem underveis og var blitt nysgjerrige på dette. Det viste seg at dette var to kastrater på ca. 6 år og som jobbet trofast med å transportere diverse gods 8 timer hver dag. 

Bilder fra turen

I Santa Clara  besøkte vi  revolusjonsplassen kan du se den store bronsestatuen av Che Guevara, med den berømte teksten "Hasta la victoria siempre". Her var også urnene til mange av heltene fra revolusjonen, med urnen av Che’s levninger sentralt plassert. 

Bilder fra turen

Nå nærmet vi oss dagens mål; øya Cayo Santa Maria Det var anlagt en vei over havet mellom «fastlandet» og over til de mindre øyene utenfor. Dette er et forholdvis grunt område, der det på det dypeste var ca. 7 meter. Det å anlegge denne veien var viktig for å kunne utnytte den flotte beliggenheten her som turistmål. Det første hotellet åpnet i 2001, så dette stedet er en av Cubas nyoppdagede perler. 

Bilder fra turen

Her skulle vi bli de neste dagene for å utnytte de fantastisk vakre strender som er omgitt av asurblått hav. De som ønsket det, kunne delta på havfiske. To båter reiset ut, sjøen var krapp og formen ikke helt på topp. Men fisk ble det, men dessverre bare en. Størrelsen på barracudaen som Jørgen dro opp  var det imidlertid ingen ting å si på.

Bilder fra turen

Noen deltok på delfinshow, men det meste av tiden ble nok benyttet til å  late seg på stranden og bade i et hav med en vanntemperatur på ca. 25 grader!

Bilder fra turen

Bilder fra turen

En formiddag ble det arrangert tur over til «fastlandet» med besøk i et historisk museum, besøk på en kafé der vi fikk servert småretter og kaldt drikke. Fyrrig musikk og kurs i rumba var også et artig innslag, og flere av deltageren kastet seg ut i dansen. 

Bilder fra turen

Bilder fra turen

Til slutt var vi innom et serveringssted der det var muligheter for ridning, vi fikk presentert teknikken som benyttes for å klatre opp i palmene for å høste kokosnøtter og servert lunsj. 

Bilder fra turen

Bilder fra turen

Onsdag 13. november startet turen hjem. Først tilbake til hotellet vårt i Havanna. På veien stoppet vi for å besøke en plantasje med sukkerroer og deretter lunsj. Vår utmerkede reiseleder, Arvid Mæland guidet og fortalte historier og vitser. Ingen sak med bussturer med en slik vert!

Arvid Mæland

Onsdag kveld fikk vi delta på nok et kurs i dans, denne gangen Salsa!  

Torsdag formiddag ble det tid til et Nortura medlemsmøte. I tillegg til å oppsummere inntrykkene fra turen, ble det tid til å diskutere de utfordringene norsk landbruk står oppe i om dagen. 

Medlemsmøte

Torsdag ettermiddag gikk turen til flyplassen. Selv om vi hadde 11 flotte dager i Cuba, er det jo veldig greit å komme hjem igjen også. 

Bilder fra turen