Reisebrev fra fagtur 2019

(19.07.19) Nortura sin fagtur til Østerrike – Sveits – Italia 3.-12. juli hadde noe for alle interesser. Vi besøkte fjellbruk med kulturlandskap i Sveits, Alpene, Venezia i Italia, og ikke minst vingård og prøvesmaking på parmaskinke. Her er reisebrev fra Nortura sin representant på turen, Bengt Egil Elve.

Dag 1, onsdag 3. juli

Reisefølget hadde litt ulike reisetider, alt etter hvor de kom fra i landet. Flyturen gikk til Zürich, og det var en god times busstur til Appenzell. Underveis så vi noen frodige sletter med moderne fjøs. Det ser ut som om fjøs med åpne vegger dominerer. Det blir også dyrket både korn, mais og gras. Til slutt var alle samlet til middag på Café Hotel Appenzell.

Det var godt med en middag, og vi fikk også Nortura t-skjorter. Det ble også delt ut en del informasjon om de landene vi skulle besøke de neste dagene.

Nortura sin fagtur til Østerrike – Sveits – Italia

Dag 2, torsdag 4. juli

Etter en god frokost var det avgang fra hotellet 8:30, vi kjørte til en seter. Bussen kunne ikke kjøre opp, så vi måtte vekselvis skysses med privatbil og gå et stykke. Kollega til Bengt Egil, «Cowsignals Certified Master», Christian Manser var ansvarlig for faglig innhold og omvisning.

Maria og Meinrad Koch har 40 kyr og hadde de på stølen om sommeren. De må ha kyrne på støl i minst 100 dager for å få tilskudd for dette. Her er kyrne på setra i 120 dager. Tilskuddet for seterdrift er CHF 270, det tilsvarer 2.450 kr pr ku. Kyrne kalver om høst og vinter, men det var noen få som kalvet utenom. Beitet var eneste fôret siden de fleste kyrne var i slutten av laktasjonen. Det var bare de få nykalvede som fikk 4 – 6 kg kraftfôr i tillegg. Kraftfôr ble også brukt som «lokkemiddel» for å få kyrne inn til melking.

Melken blir brukt til osteproduksjon på seteren. De produserer omtrent 60 kg ost hver dag. De to første ukene blir ostene daglig børstet, og smurt inn med en blanding av vann, salt og urter.

Ostene blir enten solgt som en variant med 7 ukers modning, eller lagret til året etter og solgt etter 10-12 mnd. modning. Mysen etter osteproduksjonen ble brukt til å fôre slaktegriser.

Prøvesmaking av varm myse
Prøvesmaking av varm myse

Griser

Regler og tradisjon for pynting av kyr forklares
Regler og tradisjon for pynting av kyr forklares

Driftsbygningen var 4 år gammel, og det var laget med overnattingsmuligheter for turister på loftet. inntektene fra turisme utgjorde nå omtrent 10 % av inntektene på bruket, men dette var økende. Vi fikk høre om hvordan de driver kyrne opp og ned fra stølen, det er 15 km og turen tar 4-5 timer. De starter tidlig om morgenen for at dyra skal gå mens det er noenlunde kjølig. Det er tre store bjeller, disse er stemt i harmoni mot hverandre. Tre lederkyr får hver sin bjelle på vei opp og ned fra setra.

Om vinteren blir melken brukt til osteproduksjon, og osten blir solgt enten på COOP eller lokalt. Det blir omtrent en tredel på hver, ost solgt i Alpene, på COOP og lokalt. På setra får de 16 CHF for osten, men på COOP koster den 22 CHF. Hjemmesiden er www.alpsoll.ch

Når melka blir brukt til osteproduksjon, så blir kyrne fôret med høy og kraftfôr. Det blir ikke brukt surfôr eller mais. Årsaken er at de vil unngå smørsyre. De lager mange oster av upasteurisert melk, denne melka blir varmet opp til 40 grader.

Lunsjen ble inntatt på restaurant i Alpene. Etter lunsj var det noen av oss som tok sparkesykkel ned, i stedet for å gå.

Gårdsbesøk ettermiddag, utrolig høy ytelse
Etter lunsj besøkte Claudia og Melchior Koster. På dette bruket har de ikke kyrne på seter. Melchior overtok gården etter sin fare for fire år siden. Driftsbygningen er gammel, og våningshuset og driftsbygning var i et sammenhengende bygg.

Ku

Ku

Gård

De har gjort enkle endringer for å få så gode forhold som mulig for kyrne, tross gammel driftsbygning. Båsene har ikke front, men kyrne er bundet i en enkel kjetting. Det gjør at det enklere for kyrne å reise og legge seg. Båsene var utformet som «dyp-strø båser». Det vil si at det er 30-40 cm dypt halmstrø som liggeunderlag i stedet for betongplatting og madrass. Halmen blir aldri byttet ut, men det må etterfylles jevnlig. Det er lagt inn tubeventilasjon i forkant av båsene. Denne blåser frisk luft på kyrne, og sikrer god luftkvalitet for dyra der de ligger, selv om det er lav takhøyde.

Avdråtten har nå økt til 11.400 kg melk med protein 3,6 og fett 4,4 pr årsku. Melkeprisen levert til Sveitsisk forbruk er 0,54 CHF. Det tilsvarer omtrent 4,90 norske kroner. Melk til verdensmarkedspris er 0,25 CHF, og europeisk forbruk er midt i mellom. Melka ble levert til melkegrossist, og sluttpris er avhengig etter hvor flinke de var til å få omsatt melka. De har også sluttet med fullfôr, og gir nå fôret «hver for seg», betepulp, grovfôr silo og høy og kraftfôr.

Tilskudd for å holde et åpent kulturlandskap
I Sveits har de erfart at det er viktig for turismen at kulturlandskapet holdes vedlike, og at det er jordbruk også i Alpene. Derfor er tilskuddsordningene endret fra produksjon og volum til arealpleie. For å få det som i Norge heter areal og kulturlandskapstilskudd, så må eng og beite være velpleid og høstet helt til ytterkant eller vegkant. Det kunne tydeligvis være en del ugras, men det var slått til og med rundt gjerdepåler og under gjerder. To-hjulstraktorer og kantklippere var i aktivt bruk. Drift av kulturlandskapet ble kontrollert av myndighetene blant annet med flyfoto og droner.

Etter gårdsbesøkene fikk vi omvisning på Appenzell destilleri, som produserer Appenzeller Alpenbitter. Etterpå ble det smaksprøver og muligheter til å kjøpe av produktene.

Til slutt besøkte vi brukskunst vekksted, Kunstgewerbe Roger Dörig, https://myappenzell.com/ her var det mulig å kjøpe håndlagede belter, ringer pynteting som hadde med landbruk å gjøre. Mange kjøpte de typiske beltene som Sveitsiske storfebønder bruker.

Belte

Kyr

Dag 3, fredag 5. juli

Vi startet turen mot Milano med avreise kl 9:00 fra hotellet. Underveis ble vi oppmerksom på at Liechtenstein var på andre siden av elven vi kjørte langs. Det ble raskt bestemt av vi tok en tur til Liechtenstein, og vi hadde en halvtimes stopp her, i byen Vaduz. Turne vider gikk gjennom et spennende alpelandskap. Vi så støler i bratte heng og kjørte over trange daler med høye broer.

Vi hadde en to timers stopp i Milanos største kjøpe senter, Il Centro. Til slutt var vi fremme i Ome, og overnattet på vingården Cantina e Agroturismo Al Rocol. Vi hadde en fin middag ute, det var over 30 grader og varmt vær.

Dag 4, lørdag 6. juli

Etter en tidlig frokost kjørte vi fra vingården kl. 7:30. Vi besøkte er produsent av Parmaskinker. Vi fikk en god innføring av produksjonen. For å få den rette kvalitet på skinkene, er det et samarbeid mellom grisebøndene, slakteriene og produsentene av skinkene. Det er organisert som et konsortium. Det vil si at de ulike aktørene har et felles regelverk og standard og et forpliktende samarbeid for å nå et felles mål. Svinebøndene og slakteriene er spredt i distriktet, og ikke i nærheten av der produksjonen er. Det er for å redusere følgene, i tilfelle det kommer et utbrudd av alvorlige svinesykdommer. Det er mange produsenter av Parmaskinker. Totalt blir det produsert 9 millioner skinker, og går det med lårene til 4,5 millioner griser. Til sammenligning blir det slaktet omtrent 1,5 millioner griser årlig i Norge.

Etterpå var vi på en fin restaurant og fikk prøve ekte parmaskinke og ost. Rett ved var det et kjøpesenter hvor de som ville kunne kjøpe skinke eller ost. Vi kjører midt på Po-sletten, dette området er det beste jordbruksområdet i Italia. Italias største elv, Po renner også gjennom her.

Om kvelden fikk vi omvisning på vingården der vi bodde, og det ble arrangert vinsmaking før middagen.

Dag 5, søndag 7. juli

Avreise fra hotellet kl 10:00. Vi kjørte til Venezia, vi så mer av det gode området på Po sletten. Vi hadde tre timer i selve byen. Det var spennende å få sett de trange kanalene, gondolene og folkelivet i byen. Retur til hotellet og middag om kvelden.

Venezia

Venezia

Venezia

Dag 6, mandag 8. juli

Avreise for å kjøre til Østerrike. Vi tok en omvei for å kjøre langs Gardasjøen. Det ble også tid til en stopp i små byen Malcesine, for å få en mulighet til å dyppe tærne i Gardasjøen. Vi kjørte til landsbyen Ried i Østerrike, og bodde på hotellet Platzlhof. Her fikk vi god service og de hadde et fint basseng område og serverte gode middager.

Dag 7, tirsdag 9. juli

Avreise for å besøke en lokal melkeprodusent, Armin Wildauer. Han hadde 35 kyr i båsfjøs, men om vinteren var de på seter i fjellet. Familien hadde kjøpt et fjellområde med en seter i 1996. Etterpå har de investert over 50 mill kroner for å bygge et nytt fjøs til 80 kyr og en restaurant på seteren. Bussen kunne ikke kjøre opp på skogsveien, så 22 personer ble stuet inn i en gammel Pajero, 7 seter og to pickup-er. Restauranten het Grieralm, og ligger på 1.786 m.

Etter middagen denne kvelden reiste vi på en flott konsert, 60 musikanter i alle aldre spilte. De hadde flere flinke solister, noen var ikke mer enn 11-12 år gamle. Det var et utrolig høyt nivå til å være amatørorkester. Det var hotell bestyrerinnen som likte Arvid og følget så godt at hun hjalp oss med dette.

Dag 8, onsdag 10. juli

Vi hadde formiddagen fri, og de fleste gikk til sentrum i nabolandsbyen Kaltenbach, snaut 2 km fra hotellet. På ettermiddagen reiste vi til Tux, for å ta den høyeste gondolbanen. Tre baner tok oss fra 1300 til 3250 meter over havet, til Hintertuxer Gletscher, Hintertux-breen. Her er et av få steder hvor det er mulig å gå på ski året rundt. Temperaturen var -1 grad, men det var heldigvis sol og vindstille – siden de fleste av oss hadde t-skorte og joggesko.

På Hintertux-breen

Etterpå besøkte vi sauebonde Daniel Maier, han hadde 87 sauer som han produserte melk fra. Den gikk til ysteri som produserer ost av sauemelk. Sauene gav 4 liter melk/dag og 650 liter melk pr år. Sauene var inne hele året, og fikk høy og kraftfôr. Dette er av hensyn til kvaliteten på osten. Gjæret fôr, slik som surfôr kan inneholde smørsyre, og sporer fra smørsyrebakterier. Det kan ødelegge ostene. Beitefôr og fôrskifter kan endre på fett og fettsyresammensetningen i melka.

Dag 9, torsdag 11. juli

Avreise fra Ried, og første stopp var en bjelle- og klokkemaker i Innsbruck. Etter en god lunsj gikk turen videre til Zürich. Vi ble innlosjert på et smart hotell, litt kluss med å få nok rom og å få nøkler. Men det ordnet seg. Tusen takk til alle som viste litt fleksibilitet og tålte et enkelt hotellrom siste natten. Middagen ble på en kina-restaurant i nabolaget, vi bestilte rikelig og alle smakte litt av alt og vi kunne fråtse i maten. Anita mente at det hørtes ut som en «Italiensk storfamilie». Vi er blitt godt kjent på disse dagene, det preger hvordan vi snakker og spøker med hverandre. Bussjåføren fikk gaver og tips, vi var godt fornøyd.

Dag 10, fredag 12. juli

Avreise fra hotellet kl 07:00, vi hadde ulike flytider og ruter fra Zürich, alt etter hvor deltakerne skulle til i Norge.

Vel heim, og vi håper at vi ses igjen ved en annen anledning!

Se også egne vedlegg fra gårdsbesøkene:

Frisk satsning på Setra i Tyrol, pdf. 725 kb

Kyr på seter i Sveits, pdf. 992 kb

Melkeproduskjon på sau, pdf. 504 kb