Skal vi spise lam, må vi også spise sau

(31.10.19) Sau var tema for gårsdagens episode av NRKs nye serie Matsjokket. Nortura heier på initiativet og håper programmet vil inspirere.

– Hvis matsvinn var et land, ville det vært det tredje største utslippsland for klimagasser, sa daværende miljøvernminister Vidar Helgesen på Eat-konferansen i Stockholm i 2017.  

De siste årene har vi hørt flere slike eksempler som illustrerer omfanget av klimaverstingen matsvinn. Mange har fått med seg at det er hjemme på våre egne kjøkken at matsvinnet er størst, og flere og flere blir opptatt av å lage restemat og å spise opp det vi har kjøpt. Men å unngå matsvinn handler også om valgene vi tar før maten havner i kjøleskapet, det handler om hva vi kjøper og å bidra til at all mat som produseres faktisk blir spist. Vi må spise hele dyret, ikke bare de møreste filetene. Og skal vi spise lam, må vi også spise sau. 

NRKs Matsjokket skal belyse det "skjulte matsvinnet" og Nortura håper at flere vil velge sau til middag etter å ha sett første program. Kjøkkensjef på Vaaghals og kaptein på det norske kokkelandslaget, Christer Rødseth, går i bresjen for å avlive myter og inspirere med fristende saueretter. 

Nortura har de siste årene jobbet aktivt med å redusere overskuddet av sau og lam. 

I perioder med overskudd av slakt kan Nortura, som har rollen som landets markedsregulator, legge kjøtt inn på reguleringslager. Når det senere er behov for kjøttet i markedet, kan alle industriaktører kjøpe fra reguleringslageret.  

Reguleringslageret gjør blant annet at vi i Norge kan tilby norsk sau og lam gjennom hele året, ikke bare under slaktesesongen på høsten. Alternativet hadde vært mer import. Det er altså ikke noe i veien med å ha sau på reguleringslager, problemet er at vi har for mye. 

Gilde Portvinsmarinert fårefilet Prøv nyheten Gilde Portvinsmarinert fårefilet – førjulskos med god samvittighet!

Noen av våre saueprodukter du finner i butikk nå:

Gilde Rødvinsmarinert fårefilet
Gilde Portvinsmarinert fårefilet
Gilde Vossakorv
Gilde Fårepølse
Gilde Fenalår
Gilde Sodd
Gilde Fårefrikasse

Les hele artikkelen på nortura.no
 

Økt salg av lam – men bygger lager på slutten av sesongen

Vi skrev tidligere om økt salg av lam i august/september. Så langt i sesongen er slaget av lam til dagligvare og storhusholdning økt med rundt 8 % mot fjoråret. 

Salget til industri har gått ned minimum tilsvarende, og har stagnert sterkt mot slutten av sesongen. 

Ved utgangen av uke 42 ligger det 472 tonn sau og 1750 tonn lam på reguleringslager. Det er henholdsvis 971 tonn mindre sau, men 1071 tonn mer lam enn i fjor på samme tid. Hittil i år er det importert 347 tonn lam. Se Totalmarked kjøtt og egg

WTO-regler og vedtak i Omsetningsrådet gjør at det ikke kan eksporteres kjøtt fra reguleringslager, men vi kan eksportere ferskt kjøtt som ikke har mottatt midler fra omsetningsavgiften. Nortura har eksportert noe sau til Oman.