Søk:

Verktøylinje

Kalkunforum på offensiven

(03.03.14) Norturas kalkunprodusenter var onsdag 26. februar samla på Nortura Hærland til fagmøte. Til å stå for det faglige innlegget var franskmannen Jèrôme Noirault invitert. Han jobber til daglig i Aviagen og har bred kompetanse om kalkun som han delte med produsentene. Under fagmøtet ble det også delt ut priser til produsenter som har utmerket seg positivt i året som er gått.

Jèrôme Noirault holdt et engasjerende innlegg om kalkunproduksjon

Av: Theodor Bye, rådgiver

Jèrôme Noirault som har både doktorgrad innen kalkun og god praktisk erfaring i "turkey management" fra mange land i Europa skapte både engasjement og begeistring blant de nesten 40 frammøtte.

Det har vært et ønske i Kalkunforum å få en representant fra avlselskapet Aviagen til å komme til Norge for å styrke kompetansen i næringa ytterligere for skape enda bedre resultater. Noirault fikk i forkant av fagmøtet tilsendt aktuelle temaer som han kunne bygge opp sin presentasjon rundt for at utbyttet skulle bli så godt som mulig for deltagerne.

Av temaene var det kanskje viktigheten av en god oppstart av nytt innsett Noirault brukte mest tid på. Han viste til at i mange land i Europa er det svært vanlig å bruke startringer til kalkunkyllingene hvor de bor sammen 300-600 stk de første 1-2 ukene.

Det er flere positive sider ved det, som at tilgangen til vann og fôr er bedre for de små kalkunkyllingene, samt at man vil ha langt bedre oversikt over dyrene sammenlignet med at de går over større områder. Representanten fra Aviagen understreket for øvrig at det er vesentlig at det er ulike temperatursoner i startringene sånn at kalkunkyllingene har mulighet til selv å velge det klimaet den ønsket seg. Om det er for varmt vil det resultere i vannsøl og dermed bløtt strø.

Det er også i Norge vært brukt ulike varianter av startringer opp gjennom årene, men Noirault hevdet at om den norske kalkunbonden konsekvent brukte små startringer og skapte god aktivitet blant de små ville det gjøre positive utslag i produksjonsresultatene.

Norturas kalkunprodusenter
Interesserte kalkunprodusenter fikk ta del i et svært godt fagmøte

 


Prisdryss over dyktige kalkunprodusenter

I lunsjen under fagmøtet på Hærland var det duket for å gjøre litt stas på noen utvalgte produsenter som gjennom 2013 har skapt ekstra gode resultater.

For å gjøre det til et artig innslag samtidig som det skal være til inspirasjon både for prisvinnere og øvrig kalkunprodusenter valgte vi å se til sykkelsportens tradisjon med å dele ut ulike trøyer til utøverne. Både kalkunproduksjon og sykkelsporten kjennetegnes jo ved at det er motiverte og godt trente utøvere.

Det kan kanskje for utenforstående være naturlig å tenke at det vil være mer krevende å sykle Tour De France enn å ha ansvar for et kalkuninnsett. Jeg hevder at det er stikk motsatt -sykkelrittet varer kun i 3 uker, mens et kalkuninnsett varer i 20.

I tillegg til øredøvende jubel og stilige trøyer fikk prisvinnerne med seg en Norturakopp hjem. I Tour De France er det til sammenligning 450.000 euro til vinneren av sammenlagtseieren, men i Nortura er vi vant til en mer nøktern pengebruk og mente et kaffekrus fikk gjøre nytta.

Det var i denne konkurransen som i Tour de France den gule trøya som var hovedsaken.

Denne trøya ble under fagmøtet tildelt Ole-Johan Hammersborg fra Våler i Østfold siden han er den produsenten som gjennom 2013 i gjennomsnitt har hatt det høyeste dekningsbidraget pr produserte kalkun. Den grønne trøya som i sykkelverden kalles spurttrøya var tiltenkt den kalkunprodusenten som i 2013 oppnådde det høyeste dekningsbidraget på et enkeltinnsett. Prisen ble med hjem til Nes på Hedmarken og produsent Hanne Guåker.

Den rødprikkete trøya skulle den produsenten som hadde hatt best progresjon gjennom 2013 få. Einar Solerød fra Eidsberg i Østfold har all grunn til å bære den trøya med stolthet etter å kunne vise til størst framgang i resultatene sine gjennom 2013.

I Tour De France kåres en av deltagerne etter rittet til å være den mest offensive rytteren. Overført til kalkunproduksjon ble dette en pris til den produsenten som har utpekt seg særlig som en kunnskapstørst og resultatorientert produsent som kontinuerlig har vært på jakt etter de små marginene. Den som passet aller best til denne beskrivelsen er Amund Kolberg fra Skjeberg i Østfold, heter det i juryens begrunnelse.

F.V. Amund Kolberg, Einar Solerød, Theodor Bye, Hanne Guåker, Ole-Johan Hammersborg.
F.V. Amund Kolberg, Einar Solerød, Theodor Bye, Hanne Guåker, Ole-Johan Hammersborg.