Lam 2020 i storslåtte nordnorske omgivelser

(06.03.20) I dag var starten på lammekongressen «Lam 2020» som arrangeres nå i helga 6.-8. mars i Tromsø. Deltakerne som hadde meldt seg på busstur med besøk i utvalgte sauebesetninger fikk en flott opplevelse i storslåtte nordnorske omgivelser og nordnorsk snøvær. Tre fjøsbesøk hos flinke sauebønder i en landsdel som ofte topper kvalitetsskalaen i landet på «ROS-analysene».

Av: Svein Bjarne Sommernes, redaktør, alle foto Ragnhild Borchsenius, NLR

– Det er første gangen jeg er i Nord-Norge og det var inspirerende å besøke sauefjøs her og se stordrift på sau i Troms, sier Kåre Olav Råum fra Gaupne i Luster i det nye Vestland fylke. En god start på helga og lammekongressen som jeg håper og tror blir bra, sier han.

Fjøsbesøk

Lammekongressen fortsetter i to dager på Clarion Hotel The Edge i Tromsø, og kongressen ble tidlig fulltegnet med nesten 500 deltakere. Lam 2020 er fullspekket med et vidt program som dekker alt fra fôr, fôrdyrking, beite, avl, helse, kvalitet og drift.

– Lammekongressen er ikke bare for å oppdatere seg faglig, det sosiale er også veldig viktig, sier Ragnhild Borchsenius som er fagkoordinator grovfôr hos Norsk Landbruksrådgiving, og medarrangør for kongressen.

FjøsbesøkTotalt 250 var med på busstur og besøk i tre sauebesetninger, her er kongressdeltakere oppstilt da to busser møttes på en av gårdene.

Marked som svinger
Når vi vet at lam og sau har gått fra å være i underskudd i markedet på 2000-tallet, så snudde næringa på relativt kort tid etter en stor mobilisering for å dekke etterspørselen, til et stort overskudd. Prognosene har det siste halvåret svinget fra balanse til overskudd. Det viser seg samtidig å være en utfordring å få etablert sau og lam som et helårsprodukt i markedet, her må vi ha hjelp av kjedene – gode helårsprodukter som Hverdagslam og lam på grill er utviklet de siste årene.

Det er utfordrende for sauebonden å drive i et marked som svinger. Lammekongressen er en viktig arena der kollegaer møtes for å lære mer, diskutere utfordringer, og finne løsninger for å utvikle seg selv og næringa.

Lammekongressen arrangeres 3. hvert år, og er et samarbeid mellom organisasjonene Nortura SA, Norsk Landbruksrådgiving og Norsk Sau og Geit.

For å følge kongressen på «direkten» så vil det underveis legges ut bilder på vår facebookside Medlem Nortura.

Foredrag fra kongressen vil i ettertid bli lagt ut i kategorien Lam 2020.

Vi sier lykke til med arrangementet!

Fjøsbesøk6 deltakere fra Sogn & Fjordane, eller Vestland, som måtte til Tromsø for å møtes.

LunsjtidTid for en liten lunsj

Fjøsbesøk

Fjøsbesøk