Norge får en ny gris

20 års forskning skal gi bedre svinekjøtt:

(Oslo, 16.09.13) I høst får nordmenn bli kjent med en helt ny gris. Konsernsjef i Nortura, Arne Kristian Kolberg, kaller den nye grisen for en av de største innovasjonene i norsk husdyrproduksjon noen sinne. Den nye grisen skal gi svinekjøtt med helt unike egenskaper.

Brit-Tove Krekling – Innovasjon er nøkkelen til å overleve i et stadig tøffere marked. Vi i Nortura er derfor stolte av å stå bak en av de virkelig store innovasjonene i norsk husdyrproduksjon noen sinne, en ny norsk gris, sier konsernsjef i Nortura, Arne Kristian Kolberg.

Supergris
Avlsarbeidet, som har pågått i nesten 20 år, har vært et nært samarbeidsprosjekt mellom Nortura, norske svineprodusenter, Norsvin og en rekke forskermiljøer. Ut går det gamle norske landsvinet. Inn kommer en spennende Duroc-krysning som oppfører seg litt annerledes, ser litt annerledes ut og som smaker mye bedre.

– Vi har krysset den tradisjonelle norske grisen med Duroc grisen. Den nye krysningen gir en mer robust gris i alle ledd. Vi har rett og slett fått en ny supergris, sier Kolberg.

– Grunnfjellet i nordmenns mathverdag
– Svinekjøtt er grunnfjellet i nordmenns mathverdag. Hver og en av oss spiser om lag 21 kilo svinekjøtt i året. Det er 45 prosent av det samlede kjøttkonsumet. Samtidig vet vi at grisen på noen måter har en omdømmeutfordring. Enkelte opplever svinekjøtt som tørt og litt smakløst, sier Kolberg.

Avlsmålet har derfor også handlet om å få frem et kjøtt som ikke oppleves som tørt og smakløst. Kjøttet har en betydelig høyere andel intramuskulært fett, noe som bidrar til både smak og saftighet. Kjøttet har også en høy vannbindingsevne, noe som betyr at saftavrenningen er redusert til et minimum.

– Kjøttet er av en så god kvalitet at det vil vinne en hver blindtest eller konkurranse, sier Kolberg.

– Mer livskraftig og vital
I dag er det 1500 grisebønder i Norge som har den nye grisen i bingen. En av familiene er familien Krekling i Buskerud. Familien på fem er relativt ferske som grisebønder, men de satser stort.

– Vi startet opp med de første kullene i oktober i 2012 og angrer ikke på at vi bestemte oss for å begynne med griser. At det nå satses så stort på svinekjøtt synes vi er veldig bra. Den nye grisen er helt spesiell og vi ser at den er mer livskraftig og vital enn de andre grisene, sier Brit-Tove Krekling.


 

Nortura er en av landets ledende matvarebedrifter og det største merkevarehuset innen kjøtt- og eggprodukter. Konsernet er privat eiet av norske bønder som også er leverandører og råvareprodusenter. Vi produserer mat i over 30 kommuner, og henter kjøtt- og egg fra bønder i alle fylker og kommuner over hele Norge. Våre merkevarer er Gilde, Prior, Eldhus, Thulefjord og Terina. I tillegg har Nortura en betydelig produksjon av såkalt EMV-produkter til dagligvarehandelen. Med 5.500 årsverk og datterselskaper i inn- og utlandet, omsatte Nortura i 2012 for 19,2 milliarder kroner og hadde et resultat før skatt på 339 mnok.