Norske designere velger norsk ull

(04.07.19) Elisabeth Stray Pedersen er en norsk designer og gründer som har lansert sin egen merkevare ESP, som består av eksklusive plagg i norsk ull. I vinter ble hun tildelt Jacob-prisen, en av de høyeste utmerkelsene innen norsk design.

Elisabeth Stray Pedersen
Elisabeth Stray Pedersen

Eksklusive plagg i norsk lammeull
Alle plaggene er i norsk lammeull og sys på fabrikken til Elisabeth på Økern i Oslo. Elisabeth samarbeider blant annet med Røros Tweed slik at også øvrig produksjon kan skje mest mulig lokalt.

Ull et fantastisk materiale
Elisabeth har drømt om å ha sitt eget klesmerke siden hun var liten. Det var ikke en selvfølge at det ble ull, men med egenskaper som «selvrensning», overlegen isolasjon og ekstrem fleksibilitet, opplever Elisabeth at ull er i ferd med å gjenoppdages, blant både designere og forbrukere, spesielt etter at «fleece» er avslørt som en haug løst sammensatt mikroplast. – Ull er rett og slett et fantastisk materiale med uendelige kreative muligheter.

Flere vil ha ordentlige saker
– Jeg føler at det er en endring nå. Det er et trendskifte som gjelder alt fra mat til klær, at vi blir mer opptatt av hvordan det vi omgir oss med, blir produsert, sier Elisabeth. – Det virker som om flere og flere nå ønsker at det de har, er ordentlige saker. At de vet hvordan det de eier, er blitt til, og at de ikke bidrar til dårlige ting hvis de kan velge.

Sko i norsk ull

Sko i norsk ull
Sko i ull har vært en ny trend internasjonalt. Og sommeren 2020 er det duket for en aldri så liten verdenspremiere. Da lanserer Kastel Shoes sko i norsk ull! Og dette er bare starten! Målet på lang sikt er å lage sko med 3D strikket ull som kan produseres i Norge. Skomerket Kastel ble opprettet i Sør-California på midten av 90-tallet, men har nå blitt bragt til liv igjen i Oslo. I sommer lanserer Kastel et utvalg sko i ull fra Australia. Men fra og med neste år blir det norsk ull.

Pleddkåpe i norsk ull
Hos Oleana har en ny generasjon eiere tatt over og ny designer har også kommet inn. Det har bidratt til lansering av flere spennende nyheter. En av nyhetene som kommer denne høsten er pleddkåpe i norsk ull. Pleddstoffet er av 100% norsk ull, er vevd hos Røros Tweed, og kåpen er sydd hos Oleana på fabrikken i Ytre Arna utenfor Bergen, så mer kortreist blir det ikke. Norilia er selvfølgelig leverandør av norsk kvalitetsull til disse nye spennende kundene.

Pleddkåpe i norsk ull
 

Fra heftet Lammesesongen 2019