Økende etterspørsel etter norsk lammeull

(02.07.18) Tradisjonstunge Rauma Ullvarefabrikk er blant de første tekstilbedriftene i verden som kan produsere hele, ferdigstrikkede plagg i flerfargede mønster. – Målet er å gjøre maskinstrikk lønnsomt i Norge, sier daglig leder Arnstein Digernes.

TIND Lamullgenser fra Rauma Collection i 100 % norsk ull.
TIND Lamullgenser fra Rauma Collection i 100 % norsk ull.

Norsk lammeull med på strikkerevolusjon

Tradisjonstunge Rauma Ullvarefabrikk er blant de første tekstilbedriftene i verden som kan produsere hele, ferdigstrikkede plagg i flerfargede mønster. – Målet er å gjøre maskinstrikk lønnsomt i Norge, sier daglig leder Arnstein Digernes. Tidligere måtte vi sammenføye plaggene manuelt. Det var tungt og tidkrevende arbeid, og det gjorde det vanskelig med lønnsom produksjon av maskinstrikkede plagg i Norge. Nå har vi fått en mulighet for å tre-til firedoble produktiviteten per ansatt, forteller Digernes. - Vi kan fortsatt ikke konkurrere med lavkostland i pris, men det viktige har vært å få frem et høykvalitetsprodukt av norsk ull til en akseptabel pris, og der alle prosesser er utført i Norge.

Ikke enkelt

Rauma har investert i 3D strikkemaskinen Shima Seiki Mach2x. Med sine fire nålsenger gjør den noe ingen andre strikkemaskiner klarer, nemlig å strikke hele, flerfargede plagg med mønster.

Rauma er sammen med to utenlandske fabrikker, én italiensk og én engelsk, de første i verden til å skaffe seg den nye strikkemaskinen. Maskinen er imidlertid ikke bare å ta i bruk. Teknologien krever høy kompetanse. – Dette er en krevende teknologi hvor det ikke bare er å trykke på en knapp og så kommer det ut ferdigstrikkede plagg. Den setter store krav til kompetanse både når det gjelder programmering, betjening av maskinen og vedlikehold, sier Digernes.

Krever råvarer av ypperste kvalitet

Maskinen stiller også strenge krav til garnkvaliteten. - Igjen har vi fått bekreftet hvor viktig det er å ha full kontroll på råvarene, altså ulla. Vi har i mange år jobbet med Nortura og deres datterselskap Norilia for å få utsortert den beste lammeulla til vårt eget spinneri, der vi kan gjøre de nødvendig tilpasningen. Norsk ull er kjent for god elastisitet og spenst, noe som gir lette og luftige plagg som ikke siger, sier Digernes.

Nytt lamullgarn av C1Fin fra Hillesvåg Ullvarefabrikk

Hillesvåg Ullvarefabrikk har lansert Vilje og Sol lammeullgarn spunnet av norsk lammeull C1 Fin, 28 micron. – Ulla vi kjøper fra Norilia er Svanemerket og har flott krus og spenst. Det gjør denne fiberen velegnet til luftige, myke og lette kardegarn, sier daglig leder Øyvind Myhr.

Sol Lamullgarn fra Hillesvåg Ullvarefabrikk. (Foto: Lena-Therese Lie)Sol Lamullgarn fra Hillesvåg Ullvarefabrikk. (Foto: Lena-Therese Lie)

Myhr kan også fortelle at Hillesvåg har satt økt miljøfokus på bruk av fargestoffer i sin produksjon. - Vi markerer dette ved å kun bruke GOTS-godkjente fargestoff i vår fargeserie til Vilje og Sol lammeullgarn. GOTS (Global Organic Textile Standard) stiller krav til at fargestoffer er biologisk nedbrytbare og giftfrie, noe som er bra både for miljø og helse, forteller Myhr.

Flere norske merkervarer interessert i å ta i bruk mer norsk ull

Ulvang er blant norske merkevarer som nå ser på muligheten for å ta i bruk mer norsk ull i sine kolleksjoner. Ulvang Raggsokk grovstrikket med varm norsk ull har rukket å bli en klassiker. I fjor høst lanserte Ulvang også Vegard genseren i 100% norsk ull. Denne høsten kommer en ny genser i ull fra gamalnorsk sau!

I tillegg til strikk, ser flere merker på å bruke norsk ull som fôr i jakker. Amundsen Sports og Aksel Lund Svindal sitt nye merke "Greater than A" er blant pionerene på området. Begge har lansert jakker isolert med norsk ull. Og flere norske merker ser ut til å komme etter. Her kan det komme mye spennende fremover.
 

Ta vare på ullkvaliteten!

Norske ullvarefabrikkar og merkevarer set høge krav til ullkvalitet. God ullkvalitet er også viktig for eit godt ulloppgjer. Å ta vare på ullkvaliteten er viktig for ein god økonomi i sauehaldet. Sjef for ullstasjonen på Gol, Terje Bakken, minner om desse viktige tiltaka for å ta vare på ullkvaliteten:

  1. Levér tørre lam. Når en pressar våt ull, skjer det same som når ein pressar vått høy, det går varmt og det blir mugg og ulla blir øydelagd.
  2. Unngå bruk av kutterflis ved transport og fjern tistlar frå haustbeitet. Kutterflis og tistlar er dei mest vanlege årsakene til at ull kjem i klasse V i staden for i klasse C1. Dette gir et pristap på nærare kr. 60,- per kilo
  3. Hald ulla rein. Unngå at ulla blir veldig tilskitna eller full av grovfôrrestar. Sørg for at lam som blir sluttfôra på grovfôr og kraftfôr har et fôringsopplegg som held ulla rein. Skitten og tilgrisa ull kan også gje store pristap.  
  4. Unngå merkemaling i ulla. Ull med merkemaling blir kassert. Bruk i staden sida av mulen til merking. Merk ikkje lamma i ullfellen eller nedst eller midt på mulen, då dette kan føre til at lamma "merkar" kvarandre i fellen.

Under "Rapporter" og "Slakteanalyse sau/lam" på Min Side kan du sjekke kor mykje du får i oppgjer for ulla du leverer, og om du ligg over eller under middelet i Nortura i kr. per kg ull.


Artikkelen er fra Lammesesongen 2018