Prisløyper engrosprisendringer 2. halvår 2021
(Oppdatert 13.09.21) Konsernstyret i Nortura vedtok 11. mai 2021 Planlagt gjennomsnittlig engrospris for storfe, lam og egg for 2. halvår 2021. Planlagt gjennomsnittlig engrospris for gris i 2. halvår 2021 ble satt av konsernstyret 16. juni etter overgang fra målpris. For å oppnå et prisuttak for gris i 2. halvår 2021 mest mulig i samsvar med Planlagt gjennomsnittlig engrospris, gjøres endringer i prisløypa.
Prisløype storfe
Mandag 5. juli (uke 27): |
Engrospris opp 0,40 kr/kg |
Mandag 2. august (uke 31): |
Engrospris opp 1,70 kr/kg |
Mandag 30. august (uke 35): |
Engrospris ned 0,70 kr/kg |
Mandag 27. september (uke 39): |
Engrospris ned 1,50 kr/kg |
Mandag 15. november (uke 46): |
Engrospris opp 1,00 kr/kg |
Samlet gir dette som tidligere varslet en gjennomsnittlig engrospris på 66,30 kr/kg. Det er 2,00 kr/kg høyere enn i 1. halvår 2021.
Detaljert prisløype med omsetningsavgift og ekstra avtaletillegg inkludert er lagt ut på medlem.nortura.no/storfe.
Prisløype lam
Mandag 5. juli (uke 27): |
Engrospris opp 0,60 kr/kg |
Mandag 2. august (uke 31): |
Engrospris opp 1,60 kr/kg |
Mandag 23. august (uke 34): |
Engrospris ned 0,50 kr/kg |
Mandag 30. august (uke 35): |
Engrospris ned 1,00 kr/kg |
Mandag 6. september (uke 36): |
Engrospris ned 1,50 kr/kg |
Mandag 13. september (uke 37): |
Engrospris ned 0,80 kr/kg |
Mandag 20. september (uke 38): |
Engrospris ned 1,60 kr/kg |
Mandag 27. september (uke 39): |
Engrospris ned 1,30 kr/kg |
Samlet gir dette som tidligere varslet en gjennomsnittlig engrospris for 2. halvår 2021 på 69,40 kr/kg. Det er 2,50 kr/kg høyere enn i 1. halvår 2021 og 3,00 kr/kg høyere enn i 2. halvår 2020.
Se detaljert prisløype for lam og sau med grunntilskudd, sesongtillegg etc i lammesesonginfo.
Prisløype sau
Mandag 6. september (uke 36): |
Engrospris ned 3,00 kr/kg |
Mandag 11. oktober (uke 41): |
Engrospris opp 3,00 kr/kg |
Prisløype egg
Fra mandag 5. juli (uke 27) økes engrosprisen for egg fra frittgående produksjon og miljøinnredning med 0,40 kr/kg.
Prisløype gris
Konsernstyret i Nortura fastsatte onsdag 16. juni Planlagt gjennomsnittlig engrospris for gris i 2. halvår 2021 til kr 35,50 per kg. Dette er en økning på kr 1,61 per kg i forhold til målpris for avtaleåret 2020/2021.
Det er satt opp følgende prisløype for å ta ut den vedtatte prisen:
Mandag 5. juli (uke 27): | Engrospris opp 1,10 kr/kg |
Mandag 27. september (uke 39): | Engrospris opp 0,50 kr/kg |
Mandag 11. oktober (uke 41): | Engrospris opp 0,50 kr/kg |
Mandag 6. desember (uke 49): | Engrospris ned 0,40 kr/kg |
Mandag 13. desember (uke 50): | Engrospris ned 0,40 kr/kg |
For å oppnå et prisuttak for gris i 2. halvår 2021 mest mulig i samsvar med Planlagt gjennomsnittlig engrospris, gjøres følgende endringer i prisløypa.
- Fra mandag 27. september (uke 39): Engrospris opp 0,50 kr/kg
- Fra mandag 11. oktober (uke 41): Engrospris opp 0,50 kr/kg
I den opprinnelige prisløypa var oppgangen på 0,40 kr/kg begge datoene.
Fjørfekjøtt
Konsernstyret har vedtatt endringer i livdyrpriser og avregningspriser på fjørfekjøtt fra mandag 5. juli. Se også info i Nyhetsbrev fra Nortura Hvitt Kjøtt nr. 04-21.
Prisendringer i verdikjeden for kylling | |
---|---|
Daggamle foreldredyr: | + 2,06 kr/stk |
Unghøner: | + 2,50 kr/stk |
Rugeegg: | + 0,06 kr/stk |
Daggamle kyllinger: | + 0,03 kr/stk |
Slaktekylling: | + 0,30 kr/kg |
Prisendringer på kalkun | |
---|---|
Avregningspris: | +1,80 kr/kg |
Hvordan blir avregningsprisen
Avregningsprisene følger endringene i engrospris, men det kan avvike ved eventuelt endrede biproduktverdier, hud- og skinnverdier, slaktekostnader etc.
Endringer i omsetningsavgift, grunntilskudd, ekstra avtaletillegg storfe etc. kommer også utenom (ekstra avtaletillegg ligger i leveringsvilkår som krever innlogging).
Prisløyper
Prisløypene utformes med tanke å oppnå best mulig balanse mellom tilbud og etterspørsel gjennom året, gjennom å flytte slakting fra overskudds- til underskuddsperioder.
God balanse i markedet gir grunnlag for å ta ut en høyere pris. Det å skjære og omsette mest mulig av kjøttet ferskt er dessuten kostnadsbesparende i industrien. Og sist men ikke minst, det er med på å redusere reguleringskostnadene som bonden betaler gjennom omsetningsavgiften.