Søk:

Meny

Verktøylinje

Verden feirer det enestående egget

Verdens eggdag 14. oktober

(12.10.16) Egg spises med stor glede over hele verden, og er den mest næringsrike og næringstette naturlige matvare som finnes. I fattige land er hønsehold ekstra viktig for folk, for eggets protein har høy verdi for menneskekroppen. Ikke rart egget har sin egen, internasjonale feiring.

Egg i eggeglassSin egen organisasjon
World Egg Day blir i år markert for 21. gang, alltid på den andre fredagen i oktober. Det er The International Egg Commission som står bak tiltaket.

Nortura er medlem, og ekstra stolt av våre norske PRIOR egg!

En global matvare
Utrolig at den lille matvaren egg har sin egen internasjonale organisasjon, med medlemsland fra hele verden. Alle er enige om at egget fortjener å bli løftet fram som den unike matvaren det er, for folk i alle land og alle aldre.

Egg har alt – unntatt vitamin C
Ingen andre matvarer kan måle seg med egg når det gjelder næringsverdi. Protein av høyeste biologiske verdi for kroppen, fett med mye umettede fettsyrer (som kyllingens fett), Vitamin A, D, E og alle vitaminene i B-gruppen. Viktigst å nevne er vitamin B12, som kun finnes i animalske matvarer.

Videre gir egg jern i en form som er ekstra lett for kroppen å nyttiggjøre seg. Foruten andre mineraler og sporstoffer, som alle har sine livsviktige funksjoner i kroppsmaskineriet. Så mange næringsstoffer per kalori er helt unikt.
 

Nytt fra helsemyndighetene: Få mer jod!

Nylig kom det en rapport fra Nasjonalt råd for ernæring, med den oppsiktsvekkende tittelen: "Risiko for jodmangel i Norge. Identifisering av et akutt behov for tiltak".

Eggepanne med resterFram til 1950 var jodmangel utbredt i innlandet, fordi de hadde lite tilgang på saltvannsfisk. Struma var kjent som mangelsykdommen de fikk. Melk og melkeprodukter har siden vært den viktigste kilden til jod, siden jod fra kraftfôret går over i melka.

Nå har helsemyndighetene kommet fram til at jodinntaket er urovekkende lavt i store deler av befolkningen og spesielt i sårbare grupper som kvinner i fruktbar alder, gravide, ammende og små barn. Jodmangel er særlig alvorlig for gravide og ammende siden fosteret og barnet også vil få i seg for lite jod.

Andre risikogrupper er veganere, personer med melke- og/eller fiskeallergi og innvandrergrupper som ikke drikker melk.

Mer enn halvparten av gravide viser seg å få for lite jod, noe som altså er bekymringsfullt. For selv mild og moderat jodmangel kan ha negative konsekvenser for hjernens utvikling hos barnet. En mulighet for dem som ikke spiser meieriprodukter eller fisk, er å ta jod i form av kosttilskudd. I rapporten sies det også at "egg har et betydelig innhold av jod". Brunost blir fremhevet som en viktig jod-rik matvare, som bør komme inn i varmen igjen. Men et egg har faktisk mer jod enn du får fra brunost på en brødskive!

Norske egg – symbolet på trygg mat
Norske egg er i tillegg unike på en annen måte: De fleste land i verden sliter til tider med salmonella-bakterier i eggene sine. Her i landet har helsemyndighetene aldri registrert ett eneste salmonella-syketilfelle fra våre egne egg. Dette er en situasjon få andre, om noen, kan vise til. Vi kan spise eggene våre helt trygt, i alle variasjoner, selv helt rå på biff tartar!

Ta datostemplingen med en klype salt
Egg er stemplet med Best før, men dette er kun en veiledende dato. Kast for all del ikke eggene selv om datoen er passert! Forskningsinstituttet Nofima har undersøkt norske egg og fastslått at de er holdbare i minst to måneder etter påstemplet dato, forutsatt kjølig oppbevaring. Er du i tvil om egget er brukbart, knekk det i en kopp og vurder det med sansene: se, lukt og smak eventuelt!  Ser det greit ut og lukter det friskt, kan du trygt bruke egget. Det betyr ikke noe om eggehviten har blitt mer tyntflytende eller om egget flyter i et glass vann. Slike tester gjelder ikke norske egg.

Tryllemiddel i matlagingen
Egget har mange suverene egenskaper som vi drar nytte av i matlagingen. Egg er et naturlig hevemiddel, bindemiddel, fortykningsmiddel, blankemiddel, emulgeringsmiddel (som finfordeler fettet), klaringsmiddel, fargestoff og smaksstoff.

Eksempler på egg som hevemiddel er bakverk som sukkerbrød, vannbakkels og makroner. Det er eggeplommen som kan tykne supper, sauser, karamellpudding og eggekrem. I pannekaker er egget bindemiddel. I hjemmelaget majones og aïoli er eggeplommen emulgeringsmiddel og når vi pensler gjærbakst med egg, er egget et glansemiddel. Eggehviten kan brukes for å klare grumsete buljong eller gelé. Egg bidrar med fin, gyllen farge i alle retter egg hever alltid smaken.

Egg + middagsrester = SANT
Det vi kaster mest av i de tusen hjem er middagsrester. Dette ble nylig kartlagt og presentert på ForMat-konferansen 2016. At vi forsyner oss med mer mat enn vi spiser opp, og at vi lager for mye til middag, resulterer i at hver av oss årlig kaster hele 13 kilo middagsrester fra tallerken og kjøleskap. Kunne vi heller forsyne oss to ganger og lage mindre middagsmat, ville vi langt på vei redusere dette svinnet. Og blir det likevel noe rester igjen i kjøleskapet, kan dette bli til en helt ny rett i en eggepanne til middag eller som fyll i omelett til lunsj og i matpakka. Alt passer sammen med eggets milde smak.

Se også Mer jod nødvendig; egg har mye!

 

FUNFACTS OM EGG

Vitaminpille
Egg er naturens egen vitaminpille, men obs: Må ikke svelges hele!

Eggehvitestoff
Eggehvitestoff = gamle dagers betegnelse for protein.

Solens vitamin
Egg gir en god dose D-vitamin, og D trenger vi jo alle!

Merkes som klær
Egg blir vekt-sortert og merket S, M, L og XL

Overnatte på kjøkkenbenken
Egg skal bo i kjøleskap, men kan med fordel overnatte på kjøkkenbenken.

Temperér!
Sørg for at eggene har romtemperatur før du lager mat med dem. Da sprekker de ikke så lett i kokende vann, og det blir lettere å skrelle hardkokte egg. Du får også luftigere og mer vellykket bakverk, som sukkerbrød til bløtkake.

Brunt eggeskall
Verper brune høner brune egg? Ofte, men ikke alltid. Fargen på hønas "ørestein" (en liten kalkskive på hver side av hodet) er den samme som fargen på eggeskallet.

To plommer
Hvorfor kan det være dobbel plomme i et egg? En helt naturlig "nybegynnerfeil" hos unge høner, der de slår ett eggeskall rundt to plommer.

Seks dagers uke
Høna legger gjennomsnittlig seks egg i uka. Så tar hun kanskje lørdagsfri!

Kylling av egget?
Som regel er ikke eggene du kjøper befruktet, det er ingen hane i hønseflokken. Høna legger uansett egg seks ganger i uka.

Hane en sjeldenhet
På en del økologiske gårder har de noen få haner, mest for å holde ro i hønseflokken. Men selv om egget er befruktet når det verpes, må det ruges på ved 45 °C i 21 dager for å få en kylling.

Hver mann sin høne
Tidligere Landbruksminister Lars Sponheim utløste latterbrøl i Stortingssalen, da han foreslo "hver mann sin høne", som løsning på det forventede egg-underskuddet til påske.

3,5 millioner
Vi har ikke så mange høner i Norge som Sponheim foreslo, men vi har akkurat passe mange til å dekke vårt forbruk.

½ egg eller litt mer
Vi spiser gjennomsnittlig litt mer enn et halvt egg per person per dag. 200 egg i året ligger vi gjennomsnittlig på, og et gjennomsnittsegg veier 63 gram.

Egg-spisende folk
Selv om vårt norske egg-forbruk har økt litt de seinere år, er vi sånn midt på treet i verdenssammenheng. Storspiserne finner vi i Japan, Malaysia og Mexico, de spiser nesten dobbelt så mange egg som oss!

Ha en fin feiring av egget!

 

Verdens eggdag