Prisnedtrapping og slaktestrategi før jul

(01.11.22) Fra mandag 5. desember starter den planlagte prisnedtrappingen for slaktegris. Dette gjøres for å få mer ferskt svinekjøtt før jul og øke tilgangen av ribbe før jul.

Griser som står på rad og spiser fra troa. Alle grisene har krøll på halen. Én gris har rygget og ser i kamera. Han har fôr rundt munnen.

Årets prisnedgang følger samme mønster som tidligere år. Det gir oss økte leveranser av gris før jul. For å maksimere inntekta di, er det viktig at du som er svineprodusent endrer slaktestrategi som samsvarer med prisjusteringa. Sammen kan vi øke leveranser av ferskt svinekjøtt og norsk ribbe til markedet før jul.

Plan for prisnedtrapping før jul

  • Uke 49, fra 5. desember settes prisen på gris fra 90 til 93 kg ned med kr 0,40 per kg, gris fra 93 til 105 kg settes ned med kr 0,70 per kg og gris over 105 kg settes ned med kr 0,40 per kg. (Siste frist for innmelding er tirsdag 29. november, klokka 08.00)
  • Uke 50, fra 12. desember settes prisen på gris under 83 kg ned med kr 0,40 per kg, gris fra 83 til 85 kg settes ned med kr 0,60 per kg, gris fra 85 til 105 kg settes ned med kr 0,90 per kg og gris over 105 kg settes ned med kr 0,40 per kg. (Siste frist for innmelding er tirsdag 6. desember, klokka 08.00)
  • Uke 51, fra 19. desember settes prisen på gris under 81 kg ned med kr 0,40 per kg, gris fra 81 til 83 kg settes ned med kr 0,60 per kg, gris fra 83 til 85 settes ned med kr 0,80 per kg, gris fra 85 til 90 kg settes ned med kr 1,00 per kg, gris fra 90 til 105 kg settes ned med kr 1,20 per kg. (Siste frist for innmelding er tirsdag 13. desember, klokka 08.00)

Utslaktingsstrategi

Følgende anbefalinger antyder maksimal slaktevekt for å unngå store trekk per kilo på slaktet.

  • Uke 48: Slakt all gris over 81 kg slaktevekt, tilsvarer ca. 119 kg levendevekt
  • Uke 49: Slakt all gris over 77 kg slaktevekt, tilsvarer ca. 113 kg levendevekt
  • Uke 50: Slakt all gris over 73 kg slaktevekt, tilsvarer ca. 107 kg levendevekt

Forutsetninger for beregna slaktestrategi:

  • Slakteprosent på 68 %
  • Tilvekst i slaktevekt på 5 kg pr uke, som tilsvarer 1,1 kg levendevekt pr dag
  • 7 dager mellom hver levering

Flere faktorer vil påvirke hvilken utslaktingsstrategi du bør velge i din besetning, blant annet puljetillegget. Ta kontakt med din lokale Norturarådgiver dersom du har spørsmål om rett utslaktingsstrategi for din besetning.