Søk:

Du er her: Hovedsiden / Småfe /Lam 2017

Verktøylinje

Rekorddeltakelse på Lam 2017

(06.02.17) Den 7. lammekongressen ble arrangert helga 4.-5. februar på Clarion Hotel Air i Stavanger, hele 560 deltakere er rekord for kongressen som arrangeres hvert 3. år av Nortura og Norsk Sau og Geit.

Storsalen ved hotellet var fylt til randen under åpninga og fellesforedragene

LogoAv: Svein Bjarne Sommernes, redaktør

Storsalen ved hotellet var fylt til randen under åpninga og fellesforedragene, under de parallelle fagforedragene var salen delt i to. Det var ulike foredrag under temaene; Praktisk sauedrift/ny teknologi, Lammekjøtt og ull på norske ressurser, Framtidas saueavl og Friskere sau og lam.

Selvfølgelig var markedssituasjonen et tema under kongressen, og her fikk vi en god orientering på hva Nortura gjør for å utvikle nye produkter av sau og lam. Samtidig hvordan det jobbes i hele verdikjeden, inklusive samarbeidet med butikk-kjedene, for å redusere reguleringslageret og gjøre lam til et helårsprodukt. For lammekjøttet er etterlyst i butikken.

Gode pauser mellom foredragene ble brukt til nyttig diskusjon og erfaringsutveksling med kolleger, noe som enkelte påpekte er like nyttig med en slik samling som selve foredragene. De 18 utstillerne i fellesområdet hadde også gode tilbud å komme med til kongressdeltakerne.

Fagsjef småfe i Nortura, Finn Avdem t.h. er også "generalen" for lammekongressen. Her sammen med rådgiver og tilførselsansvarlig i region Midt, Bjørn Wæhre ønsker de deltakerne velkommen. Ordstyrer under hele lammekongressen Guttorm Gudmestad åpnet Lam 2017. Det kom mange gullkorn gjennom helga, og til og med litt dans fra scena under middagen. Kulturelle innslag var det både under åpninga av kongressen som her, i fellesarealet før middagen og under middagen. Det var med å løfte den ellers gode stemninga blandt deltakerne.
Fagsjef småfe i Nortura, Finn Avdem t.h. er også "generalen" for lammekongressen. Her sammen med rådgiver og tilførselsansvarlig i region Midt, Bjørn Wæhre ønsker de deltakerne velkommen. Ordstyrer under hele lammekongressen Guttorm Gudmestad åpnet Lam 2017. Det kom mange gullkorn gjennom helga, og til og med litt dans fra scena under middagen. Kulturelle innslag var det både under åpninga av kongressen som her, i fellesarealet før middagen og under middagen. Det var med å løfte den ellers gode stemninga blandt deltakerne.
Direktør for varestrøm og logistikk i Nortura, Bent Johannessen ga i en flott presentasjon innsikt i hvordan Nortura jobber med å balansere og selge hele dyret. Det er en utfordring som er lik på alle dyreslag at om en skal selge en biff, så må det samtidig selges pølser og kjøttdeig. For lam må det utvikles nye produkter spesielt på forpart når salget går ned på frossent fårikålkjøtt. Kategorisjef for ferskvare i Norgesgruppen, Svein Bekkelund vil være med på "dugnaden" på å selge mer lam – og selge lam hele året. Det er vesentlig at forbrukerne kjøper lammekjøttet når det også blir tilgjengelig ut over de vanlige sesongene som påske, høst og jul.
Direktør for varestrøm og logistikk i Nortura, Bent Johannessen ga i en flott presentasjon innsikt i hvordan Nortura jobber med å balansere og selge hele dyret. Det er en utfordring som er lik på alle dyreslag at om en skal selge en biff, så må det samtidig selges pølser og kjøttdeig. For lam må det utvikles nye produkter spesielt på forpart når salget går ned på frossent fårikålkjøtt. Kategorisjef for ferskvare i Norgesgruppen, Svein Bekkelund vil være med på "dugnaden" på å selge mer lam – og selge lam hele året. Det er vesentlig at forbrukerne kjøper lammekjøttet når det også blir tilgjengelig ut over de vanlige sesongene som påske, høst og jul.
Sauebonde og småbarnsmor Bodhild Fjelltveit tok over familiegarden i 2010 og fortsetter utviklinga som generasjoner har gjort før ho. Det har vært ulike produksjoner på garden, men nå er det bare sau. Bodhild fortalte om sauen som superhelt, og ga forsamlinga mange gode eksempler på hvorfor ho ville være sauebonde. Samboerparet Jo Agnar Hansen og Karin Mattsson som driver Tronslien gård i Alvdal fortalte om hvordan de bruker gjeterhunder i logistikken og håndteringa av sauen på gården. Paret har til sammen 17 gjeterhunder som gjør en uvurderlig innsats i de ulike arbeidsoppgavene på gården. Linn Hege Engen som er rådgiver i Nortura og Vibeke Tømmerberg, spesialveterinær HT sau i Animalia hadde en grundig gjennomgang av hvilke tiltak som skal og bør gjøres for å bedre helsesituasjonen og unngå tap av overskuddslam, eller kopplam. Tenk renhold og unngå smittespredning.
Sauebonde og småbarnsmor Bodhild Fjelltveit tok over familiegarden i 2010 og fortsetter utviklinga som generasjoner har gjort før ho. Det har vært ulike produksjoner på garden, men nå er det bare sau. Bodhild fortalte om sauen som superhelt, og ga forsamlinga mange gode eksempler på hvorfor ho ville være sauebonde. Samboerparet Jo Agnar Hansen og Karin Mattsson som driver Tronslien gård i Alvdal fortalte om hvordan de bruker gjeterhunder i logistikken og håndteringa av sauen på gården. Paret har til sammen 17 gjeterhunder som gjør en uvurderlig innsats i de ulike arbeidsoppgavene på gården. Linn Hege Engen som er rådgiver i Nortura og Vibeke Tømmerberg, spesialveterinær HT sau i Animalia hadde en grundig gjennomgang av hvilke tiltak som skal og bør gjøres for å bedre helsesituasjonen og unngå tap av overskuddslam, eller kopplam. Tenk renhold og unngå smittespredning.
Standområdet var fullt i alle pauser, og Norturastanden var populær med smaksprøver av Tiriltunge, fenalår og salg av t-skjorter. Selvsagt gode diskusjoner med rådgivere fra Team småfe og tillitsvalgte på standen. Standområdet var fullt i alle pauser, og Norturastanden var populær med smaksprøver av Tiriltunge, fenalår og salg av t-skjorter. Selvsagt gode diskusjoner med rådgivere fra Team småfe og tillitsvalgte på standen. Standområdet var fullt i alle pauser, og Norturastanden var populær med smaksprøver av Tiriltunge, fenalår og salg av t-skjorter. Selvsagt gode diskusjoner med rådgivere fra Team småfe og tillitsvalgte på standen.
Standområdet var fullt i alle pauser, og Norturastanden var populær med smaksprøver av Tiriltunge, fenalår og salg av t-skjorter. Det ble mange gode diskusjoner med rådgivere fra Team småfe og tillitsvalgte på standen.
Vi har over 3000 tonn sau og lam på reguleringslager, derfor må alle bidra i en dugnad sier styreleder Sveinung Svebestad. Det er gitt ekstra frysefradrag på lammekjøttet, og nå må industrien og handelen virkelig gripe muligheten. Lammekjøtt blir ikke billigere enn det er nå. Både Svebestad og leder i Norsk Sau og Geit, Tone Våg takker sauebonden for virkelig å ha levert etter anbefalingene forrige sesong. Vi fikk lam ut i markedet når etterspørselen var der tidlig i sesongen, vi reduserte snittvekta med 0,7 kg og dermed 750 tonn i forhold til året før. I år vil vi ha samme opplegget! Norturaquizen var jammen ikke enkel, og selv med god hjelp fra tilførselsleder Erling Skurdal var det nesten umulig å få full pott.
Vi har over 3000 tonn sau og lam på reguleringslager, derfor må alle bidra i en dugnad sier styreleder Sveinung Svebestad. Det er gitt ekstra frysefradrag på lammekjøttet, og nå må industrien og handelen virkelig gripe muligheten. Lammekjøtt blir ikke billigere enn det er nå. Nortura vil støtte opp massivt med markedsføring, og legge mindre vekt på at vi setter ned prisen og legger inn store frysefradrag. Både Svebestad og leder i Norsk Sau og Geit, Tone Våg takker sauebonden for virkelig å ha levert etter anbefalingene forrige sesong. Vi fikk lam ut i markedet når etterspørselen var der tidlig i sesongen, vi reduserte snittvekta med 0,7 kg og dermed 750 tonn i forhold til året før. I år vil vi ha samme opplegget! Norturaquizen var jammen ikke enkel, og selv med god hjelp fra tilførselsleder Erling Skurdal var det nesten umulig å få full pott.

 

Hadde du ikke anledning å komme på lammekongressen denne gangen så legger vi foredraga tilgjengelig. De kan du laste ned som pdf.

» Foredrag fra lammekongressen

 

Flere bilder vil komme...