Bondevennen nr 11/2023

 

Hvordan få friske og livskraftige lam

Lamminga er en av de mest spennende og samtidig mest kritiske periodene i saueåret. Det viser seg at lammetapet rundt fødsel utgjør en stor del av det totale tapet. Her er utdrag fra en artikkel under området «Lamming» på  medlem.nortura.no/smaafe.

Nyfødte lam. Foto: Kari Mørkve Jordalen

Søyer som er i god kondisjon og som er fôret rett, har et flott utgangspunkt.

Fødselshjelp

Når det gjelder fødselshjelp, er det to ting som ikke kan nevnes ofte nok – og det er hygiene og forsiktighet. Er det nødvendig å gå inn i søya for å kjenne etter hvordan lammet ligger, så må en først vaske søya bak med såpevann (bruk sur såpe, f.eks. Optima pH eller Lactacyd). Deretter skyller en gjerne over med jodvann eller annet mildt desinfiserende middel. Selv tar en på seg en ren hanske på ei ren hand/arm (vasket i såpevann – det kan gå hull på hansken).

Glidemiddel må en bruke rikelig av, husk at såpe ikke er glidemiddel. Bruker en ikke hansker må en vaske seg ekstra godt og gjerne skylle over med jodvann. En skal være klar over at mange reagerer allergisk på både jod og fostervann, så det er en fordel å venne seg på å bruke lange plasthansker.

Skal en rette på et bein eller snu litt på et lam må en være veldig forsiktig. Børen er svært skjør – og spesielt hos dyr som har vært i fødsel en tid. En må på den annen side også ha tålmodighet, og ikke gripe inn for tidlig. Rådfør deg med din lokale veterinær.

Råmelk

Mengde råmelk første levedøgn er 1 liter for et 5 kg lam, eller 50 ml per kg per fôring (min. 4 per dag). Ettersom lammene fødes uten eget immunforsvar, er det livsviktig at de får i seg disse antistoffene.

Råmelk inneholder vitaminer samt stoffer som modner tarmen. I tillegg inneholder råmelka et avføringsmiddel som hjelper lammene å kvitte seg med tarmbeket og råmelka er dessuten en energibombe (inneholder 18 % protein og 11 % fett).

Har søya ikke melk, så kan en bruke råmelk fra en annen sau. Alternativt kan en bruke kuråmelk. En må da bruke 30 % mer, dvs. 1,3 liter/5 kg lam/døgn – fordelt over flere måltider. Dersom en bruker råmelk fra ku, skal en være obs på at lammene kan utvikle blodmangel ved 3-4 ukers alder, pga. en «anti-sau» faktor hos noen kyr. Råmelk fra geit skal en kun bruke dersom den kommer fra besetninger som er negative for lentivirus (CAE-virus).  

 


 

Min side – gjennomgang av ny nettløsning livdyr

Siden høsten 2022 er nye løsninger kommet på plass i Min side for kjøp og salg av fôringsdyr, avlsdyr melk/kjøtt, smågris og avlsdyr gris. Løsningen for avlsdyr gris er ennå noe ustabil. Bli med livdyrsjef Odd Finnesand på en gjennomgang av løsningene i et lavterskel Teams-møte.

Mobil Min side

På møtene som går fra 21. mars til 4. april vil vi gjennomgå løsninger rundt innmelding, bestilling av dyr. Registrere direktesalg/nabosalg av fôringsdyr/smågris og avlsdyr melk/kjøtt.

Vi livdyrformidlere ser nå at bruken av løsningen øker, og vi er svært glade for det. Alternativet at vi formidlere og Medlemssenter gjør jobben manuelt i SAP-systemet, da snakker vi om mange minutt merarbeid pr dyr/individ.

Har du ikke prøvd Min side – eller har du spørsmål rundt løsningen, bli med på et av møtene! Lenke til møtene i kalenderen på medlem.nortura.no. De to siste møtene går mandag 3. april kl. 10:00-11:00 og tirsdag 4. april kl. 13:30-14:30.

Livdyrsjef Odd Finnesand ønsker deg velkommen til å være med, og vi legger lista lågt!

Min side

Min side er under oppbygging, og løpende lanseres nye løsninger. Min side fungerer og på mobil. Tjenester i Min side er innmelding av småfe og gris til slakt, kjøp/salg og direktelevering av livdyr, og mine leveranser.

Innmelding av storfe til slakt, samt egg- og fjørfekjøttkontrollen vil lanseres i Min side med det første.

NB: Nye Min Side vil fungere best med nettleserne Chrome, Microsoft Edge og Safari. Du vil ikke kunne bruke Explorer eller Firefox som nettleser.

 


 

Nortura profilprodukter – OBS! om du er både Nortura- og Tinemedlem

Som Norturaeier kan kjøpe blant annet rimelige kjeledresser, jakker, sko, andre profilklær- og produkter direkte fra nettbutikken til Ahlsell. Merk deg at du må ha riktig kundenummer når du bestiller om du er medlem i både Nortura og Tine!

Ahlsell opplever at noen forsøker å bestille med Tine logo når et medlem er innlogget som Nortura, eller omvendt. Er du medlem i både Nortura og Tine, må du før du begynner å handle velge riktig brukerprofil/avtale oppe i høyre hjørne i nettbutikken (etter at du har logget inn). Etter innlogging er det illustrert med at Nortura eller Tine står bak foretaksnavnet.

Det er ikke mulig å bestille Tine-logo når brukeren er pålogget Norturas avtale og omvendt.

Gå til www.ahlsell.no og logg deg inn. Huk av for «Bare mitt sortiment» i toppen av siden. Avtaleproduktene finner du i 4 kategorier under «Produkter», Norturas avtaleprodukter er merket *.

 


 

Teams-møte – Sauehelse før, under og etter lamming

Rådgjevarane Grethe Ringdal og Torhild Sisjord har Lisbeth Hektoen, førsteamanuensis for Produksjonsdyrklinikkene NMBU som gjest arrangerer et Teams-møte torsdag 30. mars kl. 20:00-21:30.

Tema på møtet er Sauehelse før, under og etter lamming.

Lenke til møtet i kalenderen på medlem.nortura.no.