Bondevennen nr 14/2022

 

65 unge bønder møtte Nortura i Bergen

Reidar Kallestad som er regiontillitsvalt og AU-medlem i Vest hadde gjort en god jobb med å samle unge bønder og nybrukarar til «Bli kjent med Nortura-kveld» i Bergen Travpark måndag 28. mars.

Samling med unge bønder i Bergen

– Det var god stemning med pizza og brus, «slik ungdommen likar», sa Arild Grimeland frå Nortura Førde, og syntes det var eit utruleg godt møte med mange unge/nye interesserte bønder.

Arild orienterte om innmelding, inntransport, retur og nisje, og det vi kallar kvardagssamvirket, den daglege kontakta med Nortura.

Nestleiar i konsernstyret Jan Erik Fløtre snakka om temaene, organisasjonsoppbygging, markedsregulering, engrospris og salg.

– Kjekt at heile 65 Norturabønder møtte opp, og at det var stor overvekt av unge, sa Fløtre.

Samling med unge bønder i Bergen

 


 

Melde inn flere storfe på samme avtale

Innmeldingsløsningen for storfe er nå oppgradert med mulighet for å melde inn flere dyr på samme avtale. Du kan bytte avtale dersom du skal levere på to ulike avtaler. Gjør ferdig en avtale først og bekreft eventuelle restriksjoner.

Innmeldingsløsning, bilde av telefon

På vår nettside medlem.nortura.no kan du se enkel instruksjonsvideo for løsningen.

Direktelink for innmeldingen er den samme som før – innmelding.nortura.no.

Under «leveranser» får du oversikt over hva du har meldt inn.

Kastrater støttes ikke i denne løsningen, bruk individinnmelding for kastrater inntil videre.

Småfe og livdyr

Det jobbes også med tilsvarende digitale løsninger som er på gris og storfe for småfe og livdyr. Men inntil de er klar kan du melde inn småfe og livdyr ved å fylle ut et eget innmeldingsskjema. Direkteleveringsskjema for livdyr ligger også på nettsiden.

 


 

Årsmøtet i Nortura

Nortura sitt årsmøte ble holdt på Thon Arena på Lillestrøm tirsdag og onsdag denne uken.

Valgene og nytt fra årsmøtet kommer i neste nummer, eller du kan gå inn på våre sider, medlem.nortura.no eller facebook.com/medlemnortura for å få med deg det siste.

 


 

Nyt norske tradisjoner i påsken

Endelig er påsken her, og det betyr tid med venner og familie. uansett hva du skal i påsken, synes vi du skal unne deg litt ekstra god påskemat.

Påskekampanje fra Gilde

Lange frokoster med egg, bacon og deilig pålegg og sene middager som helstekt lammelår eller lammestek er ikke å komme unna! Gilde gir deg råd og tips til hvordan du kan lykkes med maten til påske, enten det er til frokost, turen eller middag!

Å invitere til påskemiddag kan virke litt skummelt, spesielt hvis du ikke har gjort det før. Gilde har samlet noen klassiske påskemiddager dine gjester kommer til å elske! Og bare så du vet det, så er det mye lettere å lage enn du tror, se www.gilde.no.

 


 

Hvor skal andelsinnskuddet føres i skattemelding og næringsoppgave?

Vi får en del spørsmål om hvordan og hvor den individualiserte egenkapitalen og andelskapitalen i Nortura skal føres i egen skattemelding og næringsoppgave.

Beløpet på kr 12.000 som er innbetalt i nytt andelsinnskudd, avsetningen på din medlemskapitalkonto og frivillig tilleggsandelsinnskudd, skal ikke tas med på din skattemelding. Beløpene går inn som en del av Norturas egenkapital.

Andelsinnskuddet på kr 12.000, samt frivillig tilleggsandelsinnskudd kan føres i post 1829 i Næringsoppgave 1. For de som bruker Næringsoppgave 2 (bl.a AS) kan beløpene føres i post 1350 for regnskapsmessig behandling i balansen.

Avsetning på medlemskapitalkontoen skal ikke føres på næringsoppgaven som en inntekt. Beløpet utbetales etter en rullering på 7 år, og vil da komme som inntekt som må tas med som skattepliktig inntekt i utbetalingsåret.

For Skatteregler for tilbakebetalt andelsinnskudd og medlemskapitalkonto, Merverdiavgift (MVA), og deg som ikke er aktiv mer, se beskrivelse under medlemskapital på medlem.nortura.no/ek.

 


 

Prisendringer

Ekstra avtaletillegg storfe står ut uke 14.