Bondevennen nr 16/2021

 

Nortura forventer stort grillsalg og lanserer flere nyheter fra Gilde og Prior

I fjor økte salget av grillprodukter fra Gilde og Prior med 25 prosent. Fordi mange også i år skal feriere i innlands forbereder Nortura seg på en ny, stor grillsesong. Blant årets nyheter finner man eksotiske smaker, nye typer grillprodukter og et bredt utvalg av såkalt «comfort food».

– Vi forventer at det i år som i fjor vil bli flere grillmåltider som følge av at mange ferierer i Norge. Samtidig øker dagligvaresalget generelt som følge av stengte svenskegrenser. Vi tar med oss erfaringene fra i fjor og er godt forberedt til årets sesong, sier markedsdirektør i Nortura, Nina Rishovd Stavenæs og legger til:

– Samtidig er været alltid en joker i denne sesongen. Vi håper på godt grillvær, men tilpasser produksjonen etter behov.

Mattrender farget av pandemien

Flere av årets mattrender kan knyttes direkte til pandemien. Ifølge en undersøkelse gjort av Stiftelsen Norsk Mat (tidl. Matmerk) ble flere opptatt av matens opprinnelse i 2020. 84 prosent av de spurte sa de var svært eller noe opptatt av å velge norsk mat i 2020, mens andelen lå på 75 prosent i 2019.

– Mange ønsker å støtte den norske bonden og norsk næringsliv, samtidig som det nære føles trygt. Ikke minst har bruken av antibiotika i internasjonal kjøttproduksjon blitt belyst det siste året. Den norske kjøttproduksjonen med svært lav bruk av antibiotika har dermed blitt enda mer attraktiv, sier Rishovd Stavenæs.

Hun ser også endringer i spisevaner etter et år med mye tid tilbragt hjemme.

– I fjor så vi at grill kan være aktuelt til flere måltider enn middagen. Siden vi er mer hjemme kan grillen også benyttes til lunsj og frokost. Vi ser også at flere ønsker å prøve seg på store kjøttstykker ment for deling nå som man har mer tid å bruke på matlagingen. Samtidig forventer vi et oppsving i enkle løsninger til grillen, som følge av flere grillmåltider.

«Comfort food», eksotiske smaker og nye type grillprodukter

Nortura tilbyr i år et bredt utvalg av både nye og kjente grillprodukter, for alle anledninger. Enkel og skikkelig god kosemat, såkalt «Comfort food», er beskrivende for mange av årets nyheter. Det blir pølser, spareribs, kyllingvinger og kyllingklubber med både kjente og mer spennende smaker.

– Siden vi ikke kan reise noen steder lager vi våre egne eksotiske matopplevelser hjemme. Koreansk var stort allerede i fjor og fortsetter sin popularitet. Ellers kommer Sørøst-Asia og også meksikansk, som egner seg godt på grillen, sier Rishovd Stavenæs.

I fjor lanserte Nortura en rekke nye type produkter til grillen. De som ikke fikk testet grillplanke/-filet, grillkobra eller flatbird får igjen sjansen denne sesongen, og i år utvides utvalget med flere smaker. Og vil man imponere med noe helt nytt, er Prior-nyheten kyllinglår bikers handle noe gjestene mest sannsynlig ikke har fått servert før.

medlem.nortura.no kan du lese om alle nyhetene fra Gilde og Prior og i hvilke kjeder/butikker de selges.

 


 

Egersund slakter ikke fredag 14. mai

Fredag 14. mai er det slaktefri dag på Nortura Egersund, i forbindelse med ombygging i slaktehallen. Nødslakt går som normalt.

For eventuelle spørsmål og behov kontakt Medlemssenter på tlf. 955 18 400 eller medlem@nortura.no

 


 

Nye i fagutvalgene i Nortura

Styret har oppnevnt fagutvalgene for 2021 – 2022. Selv om det er dyreslagsrepresentantene i de 6 Arbeidsutvalgene (AU) som i praksis utgjør fagutvalgene, så er det styret som formelt oppnevner.

Se under medlem.nortura.no/organisasjon/eierorganisering/fagutvalg for hvem som er dyreslagsrepresentanter i alle fagutvalgene, samt kontaktinformasjon til hver enkelt.

 


 

Tiltak etter lamming når våren er sein

Når våren er sein betyr det utfordringar for sauebonden med lang innefôring før søyer og lam kjem ut på saftige og næringsrike vårbeite. Dette kan lett føre til magre søyer og svoltne lam.

Tilveksten på lamma går ned og søyene er meir utsett for mastitt pga «tomgangsmjølking».

– Det er også viktig at lamma får tilgang på grovfôr og kraftfôr. Hadde dei vore på vårbeite, hadde dei ete beitegras i tillegg til morsmjølk, seier Finn Avdem, fagsjef småfe i Nortura.

Sjå innom medlem.nortura.no/smaafe/lamming for meir informasjon og tips.

 


 

Prisendringer

Avregningsprisen for ung okse, kastrat og kvige økes med henholdsvis kr. 0,87 per kg, ung ku, ku og okse med kr. 0,95 per kg og kalv over 50 kg med kr. 0,76 per kg fra mandag 3. mai, økningen er grunnet økt engrospris med kr. 0,70 per kg og økte hudverdier. I tillegg økes det ekstra avtaletillegget med kr. 0,50 per kg til kr. 1,50 per kg. Ekstra avtaletillegg står ut uke 25 (27. juni).

Det innføres fra samme dato ei ny vektgruppe for gris i intervallet 95,1 – 97,0 kg, prisen i gruppen økes med kr 0,80 per kg. Dette er for å differensiere prisnedgangen på gris over 95 kg på et ekstra intervall. Se medlem.nortura.no for fullstendig prisliste. 

Nortura Medlemssenter: 
Postboks 70, 2360 Rudshøgda
Telefon: 95 51 84 00 (ikke sms)   Faks: 73 56 49 01
Kontakt oss
Personvern
Webredaktør: Svein Bjarne Sommernes