Bondevennen nr 16/2022

 

Slik deler du opp grisen selv

Endte beinbruddet til grisen med hjemmeslakt? Slik kan du skjære gris i riktige stykningsdeler. Se steg for steg i instruksjonsvideo på våre medlemssider med proffene i Nortura PROFF.

Bildeklipp fra filmen

Hva gjør du med slaktet når grisen må avlives ved beinbrudd, men ellers er frisk? Avliver du og sender du dyret med kadaverbilen, eller slakter du hjemme og fyller fryseren?

– Det er alltid veldig ergerlig når man må avlive en ellers frisk gris. Mange produsenter hjemmeslakter en del selv for å unngå tap, men langt på nær alle, sier assisterende fagsjef for gris i Nortura, Eli Maria Stenklev.

Hun forteller at kurs i nedskjæring av gris, har vært etterspurt blant Nortura-bøndene. Derfor er hun glad for samarbeidet med gjengen i Nortura PROFF, som er en betydelig aktør innen storhusholdning.  

I videoen får vi se Steve Westerby og Morten Fossmo skjære ned en halv gris, uten hode og labb, til gode stykningsdeler.

– PROFF har en unik kunnskap om norsk matproduksjon, råvarer, konseptutvikling og drift.  Og på samme måte som oss er de opptatt av å utnytte hele dyret. Ved å gjøre bonden i stand til å dele opp en hjemmeslaktet gris selv, bidrar vi til å redusere matsvinn allerede på gårdsnivå, sier Stenklev.

Som kjent er det ikke tillatt å gi bort eller selge hjemmeslaktet kjøtt, men som husdyrprodusent har man lov til å slakte egne dyr og bruke kjøttet i egen husholdning. Dette er for å sikre at maten er trygg, og at kjøtt som omsettes skal skje i godkjente slakteri som er kontrollert og godkjent av Mattilsynet.

 


 

Slakt av rasen Blå behandles som risikoslakt

Styret har vedtatt at slakt av rasen Blå skal behandles som risikoslakt. Nortura vil ikke benytte seg av slike slakt eller legge disse på reguleringslager.

Dersom Nortura mottar slakt av rasen Blå vil disse forsøkes å bli solgt videre til andre aktører til en redusert pris iht håndtering som risikoslakt. Dersom disse ikke blir solgt vil produsenten måtte ta disse i retur eller dekke kostnader ved destruksjon.

Ordningen blir tilsvarende den vi har på mottak av gris fra produsenter som får vedtak fra Mattilsynet om dårlig dyrevelferd.

 


 

Merk forskjøvet innmeldingsfrist pga 17. mai

Ordinær innmeldingsfrist er tirsdag morgen på nett, og mandager kl. 16 på telefoninnmelding. 17. mai er i år på en tirsdag (uke 20), det gjør at fristen for å melde inn slakt for uke 21 settes til mandag 16. mai kl. 08.00.

Medlemssenteret har åpent fra kl. 07:00, så ringer du inn din innmelding må det gjøres den første timen på dagen, alternativt uka i forkant.

 


 

Ny pølsepakning reduserer plast med 65 prosent

Gildes største pølselansering i 2022, Pølsemakerens Beste, har fått ny emballasje, og pakkes nå på et resirkulerbart pappbrett som gir en plastbesparelse på 65 prosent. Pappbrettet er satt sammen av 85 prosent papp og 15 prosent plast, og er spesielt produsert med tanke på miljøet.

Gilde Pølsemakerens Beste har fått ny emballasje

– Pølsemakerens Beste er det første Nortura pølseproduktet som pakkes i denne materialkombinasjonen. Her er det pappbrettet som er den nye innsatsfaktoren i emballasjen og som fører til en reduksjon i plastbruken. Dette tiltaket er viktig i arbeidet vårt for å redusere plast og noe vi er stolt over å introdusere, sier konserndirektør for rødt kjøtt, Lars Gunnar Johnsen.

Miljøgevinsten ligger både i at plasten reduseres og at pappen i pakningen kan resirkuleres. Det går inn i dagens ordning for resirkulering av papp og kartong.

Pappbrettet er FSC sertifisert (*Forest Stewardship Council) – noe som innebærer at tre-/fiberdelene av de sertifiserte produktene stammer fra godt administrerte skoger, kontrollerte kilder eller resirkulert materiale.

Se pakkeprosessen

På Nortura SA Facebook, www.facebook.com/norturasa ser du et klipp fra pakkelinja vår på Nortura Tønsberg med pakking av Pølsemakerens Beste i ny emballasje. Investeringen i ny pakketeknologi er en del av en langsiktig satsning Nortura gjør for å være godt rustet for fremtidens emballasjekrav.

Over 200 000 har sett filmen de første to dagene!

 


 

Ny Felleskjøpet-butikk i Ålesund

Sist uke ble det åpnet ny FK-butikk i Ålesund. Nortura stilte opp med grilling av pølser.

Fra åpningen i Ålesund

Det ble mye folk, og en kjempefin dag. I denne butikken kan du få kjøpt blant annet pølser og burgere fra Gilde.

 


 

Prisendringer

Avregningsprisen på storfe øker med kr. 1,30 pr kg fra mandag 2. mai. Dette er i henhold til prisløype for 1. halvår. Det er samtidig en justering av pris på fôringsdyr, se prislister på medlem.nortura.no.