Bondevennen nr 17/2021

 

Livdyrplattformen går live i alle regioner

Nå kan alle storfebønder i Nortura kjøpe og selge livdyr på en heldigital livdyrplattform. I løpet av høsten skal også omsetning av gris over på samme digitale løsning.

Etter seks måneder i pilot, blir livdyrplattformen nå rullet ut til alle landets storfebønder.

Det har vært store forventninger til livdyrportalen både blant de ansatte og bøndene selv. Derfor har det vært viktig med et langt pilotprosjekt, der man har hatt mulighet til luke ut barnesykdommer og gjøre løsningen mer brukervennlig.

Tilførselsområdene Agro, Vest og til slutt Nord var pilot, og nå rulles altså løsningen ut for de tre siste områdene, Midt, Øst og Innlandet.

Kjøpe eller selge livdyr? Slik gjør du det

Har du ikke tatt i bruk løsningen og er usikker på hvordan dette fungerer – se informasjon som ligger på medlem.nortura.no/storfe.

Einar Risnes i fjøset– Prosessen rundt livdyrkjøp og livdyrsalg har tidligere vært svært tungvint. 80 prosent av alle henvendelser om livdyrsalg har skjedd via telefon, og det har vært mange manuelle operasjoner. Vi trengte et bedre verktøy til Nortura-bonden, sier Einar Risnes, som er leder for forretningsutvikling og digitalisering i Nortura.

 


 

Kjøttdeig i pose kutter plastbruk med 39,2 tonn årlig

Gilde og REMA 1000 lanserer for første gang i Norge en helt ny emballasje for kjøttdeig. Ny innpakning reduserer plastandelen med 75 prosent. I sum gir det en reduksjon på 39,2 tonn plast i året.

Kjøttdeig med ny emballasje

Kjøttdeig har i mange år blitt pakket i plastskåler og plastfolie for å bevare produktets holdbarhet. En ny-utviklet lufttett pose ivaretar kvalitet, samtidig som plastforbruket går kraftig ned. Pakkene blir å finne i REMA 1000s butikker fra mai 2021.

– Nytenking som dette er viktig både for oss for kundene våre. Hvis vi skal lykkes med å nå de ambisiøse klimamålene vi har satt, må vi finne tiltak som gir effekt. Vi har kuttet 1321 tonn plast på egne merkevarer siden 2018, men vi skal ikke gi oss der, og den nye emballasjen til Gilde gir oss et betydelig hopp i riktig retning, sier Line Aarnes, kategori- og innkjøpsdirektør i REMA 1000.

– Overgangen til flowpack-emballasje er første ledd i en langsiktig plan på mer miljøvennlig emballasje på deiger. Ny forpakning bidrar også til reduksjon av klimagass-utslipp, fordi pakkene tar mindre plass under transport kan vi også redusere transportbehovet, sier Anne Marit Panengstuen, konsernsjef i Nortura.

Enklere for forbruker å velge riktig

Ny emballasje gjør det enklere for forbruker å velge bærekraftig. Ny forpakning gir mer plass til forbruker-innsikt, og plast-initiativet blir svært synlig på pakken.

– Gjennom våre forbrukerinnsikter vet vi at halvparten av befolkningen mener egne valg i hverdagen bidrar til en bærekraftig utvikling. Nå kommer vi forbrukeren mer i møte, og håper forpakningen blir godt mottatt, sier Karolina Henriksen, som konserndirektør for Rødt Kjøtt i Nortura, og ansvarlig for Gilde.

Ifølge innsiktsrapporten Forbruker og Bærekraft 2021 fra Opinion er det i dag en lav andel forbrukere som synes det er lett å finne informasjon om produktenes bærekraftighet.   

Sunnere valg

Ny forpakning vil også gjøre det lettere for forbruker å velge sunt. Kjøttet pakkes i tre ulike formater som gir forbrukerne mulighet til å velge i produkter med hhv 14 % / 10 % / 5 % fett. En av pakkene er også nøkkelhullsmerket.

 


 

Husket du å bestille returmerker i vinter?

Om ikke så er det enda godt tid, men plutselig er høsten der. Nortura la om rutinen for å bestille alle typer «Signalmerker» i fjor høst, og vi oppfordret alle våre produsenter å bestille samtidig med andre merker til årets lam.

Signalmerker

– Tilbakemeldingene fra OSID tyder på at mange har bestilt, men likevel så tillater vi oss å minne om det, sier Finn Avdem, fagsjef småfe i Nortura. 

Det betyr altså at i høst så må du bestille Signalmerker selv om du for eksempel skal ha slakt eller skinn i retur. 

Du bestiller alle Signalmerker på www.osid.no  

 


 

Ny avlsokse til din besetning

Er du på utkikk etter ny avlsokse til din besetning? Da kan det lønne seg med en okse som er ungdyrkåret.

Da kan du være sikker på at oksen ikke bare er god på tilvekst og kjøttfylde, men også har gode klauver og andre vesentlige egenskaper.

Se fordelene på facebook.com/medlemnortura

Nortura Medlemssenter: 
Postboks 70, 2360 Rudshøgda
Telefon: 95 51 84 00 (ikke sms)   Faks: 73 56 49 01
Kontakt oss
Personvern
Webredaktør: Svein Bjarne Sommernes