Bondevennen nr 17/2022

 

Mye smak i årets grill- og sommersortiment fra Gilde og Prior

Når gradestokken stiger til rundt 20 grader er tiden inne for lettvint grillmat i kombinasjon med andre utendørsaktiviteter. Årets grill- og sommersortiment fra Gilde og Prior bærer preg av mye smak og proteinrike produkter.

Grillnyheter 2022

I 2021 undersøkte Nortura nordmenns søk på nett rundt grillmat. Der kom det frem at nordmenn ønsker seg raske og lettvinte middagsløsninger samtidig som de søker sunne og smaksrike ting å ha på grillen. Grillmat sees på som sunt og er lett å tilpasse ulike dietter slik at alle inkluderes i grillkosen.

– Vi ser et økende behov for ekstra kos-måltider. Både pølser og burgere gjøres mer «eksklusivt» ved å velge mer spennende tilbehør – til helgekos, selskap etc. Alle typer kjøtt brukes når man ønsker et sunt måltid – det er mest tilbehøret som justeres i sunnere retning, sier innsiktsjef i Nortura Knut Jacobsen.

Undersøkelsen viste med stor tydelighet også at Norsk kjøtt oppfattes som bærekraftig, kortreist og sunt.

Smash-burger trenden har kommet til Norge

Gilde smashenburger er en spennende nyhet og helt ny i Norge. Smashenburger er en burger som smashes, altså klemmes flat i stekepannen eller på en varm grillplate.

– Smashenburger er en litt høy burger, men meningen er altså at man skal smashe den ved å bruke en stekespade ol. Noen bruker til og med en egen smashburgerpresse. Man presser bestemt ned til burgeren har en tykkelse på ca en halv cm, sier Sabina Sahitovic Kleveland.

Smashburger er blitt veldig populært i USA og har vært laget på amerikanske diners i flere tiår. Amerikanske fastfood-kjeder har smashburger på sine menyer, og nå kommer produktet inn i norske dagligvareforretninger med Gilde smashenburger.

Litt lysere, litt lettere og skikkelig smakfullt

Endelig er det sommer og årets deiligste tid. Det betyr kos og mye god grilling med familie og venner. PRIOR skal friste sommerglade nordmenn med et sommersortiment som er litt lysere, litt lettere og skikkelig smakfullt sier senior markedssjef i Prior Elin Prangerød. PRIOR skal gjøre det enkelt for forbrukeren å lykkes på grillen.

– Prior Kyllingklubber og Kalkunvinger er raske gode favoritter. I tillegg lanserer vi alltid noen nye produkter. Totalt består sortimentet av noe for enhver smak, fra smaksrike pølser, kyllingfilet med ulike smaker, kalkunprodukter og selvfølgelig lår og vinger, sier Elin Prangerød.

PRIOR er spesielt stolte av sine velsmakende, saftige spesialpølser som er litt sunnere uten å gå på kompromiss med smaken som i år utvides med en variant- PRIOR Ostepølse av kalkun.

Se alle nyhetene og hvilke butikker de selges i på våre nettsider.

 


 

Ny planlagt gjennomsnittlig engrospris (PGE) settes 25. mai

Ny PGE på storfe, sau/lam, egg og gris, gjeldende for andre halvår 2022, skal vedtas av styret i Nortura 25. mai.     

Kort forklart er PGE prisen på helt slakt etter slakteprosessen, enten det selges som helt slakt til industrikundene eller går videre til skjæring og foredling. PGE skal derfor dekke avregningsprisen til bonde (prislista i Bondebladet) samt kostnadene knyttet til selve slaktingen og inntransport.  

Både bonden og slakteriene opplever nå voldsomme kostnadsøkninger på viktige innsatsfaktorer. I bondeleddet er det kraftfôr, gjødsel og energi som fram til nå har vært de kraftigste kostnadsdriverne.      

I slakterileddet er det energiprisene både på inntransport og slakting som har hatt kraftigst økning siden i fjor høst. I tillegg forventes det et lønnsoppgjør som vil påvirke kostnadsbildet betydelig. 

Alt dette er sentrale elementer i regnestykkene som styret må ta stilling til når de skal vedta ny PGE den 25. mai, og som vil påvirke hvor mye avregningsprisene til bonden vil øke fra 4. juli.

 


 

Merk forskjøvet innmeldingsfrist pga 17. mai

Ordinær innmeldingsfrist er tirsdag morgen på nett, og mandager kl. 16 på telefoninnmelding. 17. mai er i år på en tirsdag (uke 20), det gjør at fristen for å melde inn slakt for uke 21 settes til mandag 16. mai kl. 08.00 for nettinnmelding.

Medlemssenteret har åpent fra kl. 07:00, men ringer du inn din innmelding kan det gjøres fram til kl. 09:00 mandag 16. mai, alternativt uka i forkant. Men altså på nett må innmeldingen legges inn før kl. 08:00!

 


 

Storfemøte i Vik i Sogn

Velkomen til storfemøte i Vik i Sogn torsdag 19. mai kl. 19:00 på Blix Hotell.

Nestleiar i styret, Jan Erik Fløtre kjem for å snakke om kvifor velje Nortura og den viktige jobben Nortura gjer med marknadsregulering. Det vil også vere ope for spørsmål, om det er nokon som brenn inne med noko. Rådgjevar på storfe, Tonje Heggertveit vil fortelje om storfeavtalar og vilkår i Nortura.

Det vil bli servert pizza.

Kontaktperson: Tonje Heggertveit, tlf. 90284546 eller tonje.heggertveit@nortura.no

 


 

Prisendringer

Fra mandag 9. mai økes avregningsprisen for kylling og kalkun med henholdsvis kr. 0,70 og 0,80 pr kg, samt livdyr fjørfe og rugeegg. Dette er første ledd i opptrappingsplan for avregningspriser som er meldt fra 4. juli, se eget nyhetsbrev.