Prisnedtrapping og slaktestrategi før jul

(Oppdatert 11.11.20) Fra mandag 7. desember starter den planlagte prisnedtrappingen for slaktegris. Dette gjøres for å få mer ferskt svinekjøtt før jul og øke tilgangen av ribbe før jul. For å maksimere inntekta di er det viktig at du som svineprodusent tilpasser slaktingen til prisløypa. Vekter på utslaktingsstrategi i uke 49 og 50 er korrigert fra opprinnelig versjon!

Årets prisnedgang følger samme mønster som tidligere år og vi vet at dette gir oss økte leveranser av gris før jul. Du som svineprodusent vil oppnå økonomisk gevinst ved å endre slaktestrategi i samsvar med prisjusteringen og markedets behov for ferskt svinekjøtt før jul.

Plan for prisnedtrapping før jul

  • Uke 50, fra 7. desember settes prisen på gris fra 90 til 95 kg ned med kr 0,40 per kg, gris fra 95 til 105 kg settes ned med kr 0,70 per kg og gris over 105 kg settes ned med kr 0,40 per kg.
  • Uke 51, fra 14. desember settes prisen på gris under 83 kg ned med kr 0,40 per kg, gris fra 83 til 85 kg settes ned med kr 0,60 per kg, gris fra 85 til 93 kg settes ned med kr 0,90 per kg, gris fra 93 til 100 kg settes ned med kr 1,10 per kg, gris fra 100 til 105 kg settes ned med kr 0,60 per kg og gris over 105 kg settes ned med kr 0,40 per kg.
  • Uke 52, fra 21. desember settes prisen på gris under 81 kg ned med kr 0,40 per kg, gris fra 81 til 83 kg settes ned med kr 0,60 per kg, gris fra 83 til 85 settes ned med kr 0,80 per kg, gris fra 85 til 90 kg settes ned med kr 1,00 per kg, gris fra 90 til 100 kg settes ned med kr 1,20 per kg og gris fra 100 til 105 kg settes ned med kr 0,80 per kg.

Utslaktingsstrategi
Følgende anbefalinger antyder maksimal slaktevekt for å unngå store trekk pr kg på slaktet.

  • Uke 49: Slakt all gris over 81 kg slaktevekt, tilsvarer ca. 119 kg levendevekt 
  • Uke 50: Slakt all gris over 77 kg slaktevekt, tilsvarer ca. 113 kg levendevekt
  • Uke 51: Slakt all gris over 72 kg slaktevekt, tilsvarer ca. 106 kg levendevekt

Forutsetninger for beregna slaktestrategi:

  • Slakteprosent på 68 %
  • Tilvekst i slaktevekt på 5 kg pr uke, som tilsvarer 1,1 kg levendevekt pr dag
  • 7 dager mellom hver levering

Flere faktorer vil påvirke hvilken utslaktingsstrategi du bør velge i din besetning, blant annet puljetillegget.

Ta kontakt med din lokale Norturarådgiver dersom du har spørsmål om rett utslaktingsstrategi for din besetning.

NB:
Informasjon i Bondebladet og Bondevennen hadde feil vekt på utslaktingsstrategi:

  • Uke 49: Slakt all gris over 80 kg slaktevekt - er rettet til 81 kg, tilsvarer ca. 118 kg levendevekt - er rettet til 119 kg
  • Uke 50: Slakt all gris over 75 kg slaktevekt - er rettet til 77 kg, tilsvarer ca. 110 kg levendevekt - er rettet til 113 kg

Nortura Medlemssenter: 
Postboks 70, 2360 Rudshøgda
Telefon: 95 51 84 00 (ikke sms)   Faks: 73 56 49 01
Kontakt oss
Personvern
Webredaktør: Svein Bjarne Sommernes