Roboten «Ståle» gjør skjærejobben lettere

(26.08.21) Nortura Rudshøgda har i løpet av sommeren fått installert en knivrobot som kan slipe 600 kniver i løpet av et skift. Satsingen gir flere HMS-fordeler og er en viktig del av arbeidet med å modernisere og styrke norsk matindustri.

Fabrikksjef Fred Bakkejord med knivroboten på Rudshøgda

– Vi har fått mange gode tilbakemeldinger på at den gjør en veldig god jobb med knivene, så det er mange som er fornøyd. På denne måten kan vi redusere risikoen for HMS-hendelser og skader, sier fabrikksjef Fred Bakkejord.

Bedre HMS

Frem til nå har alle i skjæreavdelingen ved Nortura Rudshøgda hatt ansvar for å slipe sine egne kniver. Når man jobber som kjøttskjærer er man helt avhengig av gode verktøy, og en skarp kniv er viktig for å unngå uhell.

– Formålet er å få en optimal kniv slik at du hele tiden har et godt håndredskap. En skarp kniv øker gleden og gjør jobben vesentlig lettere. Noen trives med å slipe knivene, mens andre synes det er krevende og tar imot denne roboten med åpne armer, sier fagarbeider i skjæreavdelingen, Stig Atle Ihle.

Maskinen, som kommer fra Tyskland, kan slipe 600 kniver i løpet av et skift og målet er at den etter hvert skal gjøre jobben for flere Nortura-anlegg.

Viktig med automatisering

– Vi har brukt noen dager på å få den opp og gå og skal teste den litt her framover. Etter hvert som vi ser hvor stor kapasiteten den har vil vi ta med flere skjæreanlegg. Vi har allerede fått spørsmål fra andre anlegg for når de kan få kniver herfra. Maskinen har stor kapasitet og kan slipe kniver langt utover vårt forbruk, sier Bakkejord, og legger til:

– Satsingen er viktig fordi vi er helt avhengig av automatisering for å være konkurransedyktige i fremtiden.

Se «Ståle» i drift på Nortura SA sin facebookside