Glade jul, eggende jul

(22.12.15) Desember er den måneden da det selges mest egg. Også i år blir det nok trygge, norske egg til jul. Hvordan klarer de norske hønene denne julestria?

Prior egg

– Ei høne legger normalt seks egg per uke, og kan ikke speede opp dette, selv ikke før jul, sier Knut Loe, Kvalitetssjef for Egg i Nortura, og eggspert med lang fartstid i eggfaget.

– Så for å få nok egg til jul, tømmer vi alt som finnes av egg på lager. I tillegg henter vi egg hos våre eggprodusenter oftere enn normalt, slik at produsentenes buffer tømmes oftere. Utover det har vi i forkant av høytiden økt beholdningen litt, så vi har en større "såle" å starte det økte salget med.

Egg stemples med en dato på eggekartongen.

– Dette er en veiledende "Best før"-dato, og norske egg som oppbevares i kjøleskap holder seg like gode etter utgått best før-dato, fortsetter Knut Loe.

Det store eggsalget i desember er lett å forklare.

– Mange av julens småkaker inneholder egg, sier informasjonssjef Åse Kringlebotn i Nortura. Og selv om stadig flere kjøper ferdige småkaker, brukes tilsvarende flere egg i bakerbransjen. Så lager vi deilige juledesserter med egg, tenk bare på dessertenes dronning: Karamellpudding! Vi unner oss frokostegg, eggerøre til spekeskinka og hardkokte egg til julesilda til julens lange frokoster og brunsjer, fortsetter Kringlebotn.

De siste årene har vi registrert en jevn økning i forbruket av egg, og dette ser ut til å fortsette også i 2015.

– Egg anbefales som en del av hverdagskosten til alle grupper av befolkningen, og gir nyttige tilskudd av en lang rekke næringsstoffer, avslutter Åse Kringlebotn.
 

Noen eggetips:

Velg riktig eggstørrelse:
Bruk middels store egg når du baker småkaker til jul. De tradisjonelle oppskriftene er basert på egg som tilsvarer M-merkede egg.

Temperér eggene:
Egg skal "bo i kjøleskapet", men kan med fordel "overnatte på kjøkkenbenken" før bruk; så de blir tempererte. Da er de bedre å piske til stiv eggedosis, til sukkerbrød, hjemmelaget is og fromasj. Eggene sprekker ikke så lett i kokende vann, og de er lettere å skrelle i hardkokt tilstand.

Frys restene!
Får du eggehviter til overs? Eller eggeplommer? Visp dem lett med en gaffel og frys i tett plastemballasje.

Fikk du egg med doble plommer?
Det er en vanlig "nybegynnerfeil" at unge høner slår ett eggeskall rundt to plommer! Helt naturlig, og en bonus til deg!