Gode grunner til å feire verdens eggdag

Pressemelding fra Nortura:

(09.10.15) I dag er verdens eggdag – og det er verdt å feire, spesielt for oss som bor i Norge!

Gode grunner til å feire verdens eggdag

De siste 10 årene har eggsalget i norsk dagligvare økt med 35 prosent i volum, og vi spiser i gjennomsnitt mer enn 198 egg i året. Vi bruker egg oftere og tilbereder det på nye måter, men likevel er eggets unike egenskaper fortsatt ukjent for mange.

- Med tanke på viktige næringsstoffer er det å spise egg litt som å spise kjøtt, fisk og grønnsaker samtidig.

Slik forklarer ernæringsprofessor Birger Svihus, ved Norges Miljø- og Biovitenskapelige Universitet, fordelene ved å spise egg. Andre omtaler egget som naturens egen vitaminpille.

- Egget er blant de matvarer med mest mineraler, vitaminer og andre viktige næringsstoffer. Egget er dessuten en av de få gode kildene på land til D-vitamin og selen. Og som om ikke det var nok, så har proteinet høy kvalitet, noe som betyr at det er meget effektivt for å bygge for eksempel muskler, sier Svihus.

Og ved å holde seg til norske egg, kan eggdagen trygt feires med bløtkokt plomme. Helsemyndighetene i Norge har ikke registrert et eneste syketilfelle av salmonella fra norske egg.

- Dette er en enestående situasjon i verdenssammenheng, og noe vi må gjøre alt vi kan for å opprettholde, sier PR-rådgiver i Nortura, Marthine Haugen Petersen.

For en optimal feiring av dagen anbefales et glass appelsinjuice til egget. C-vitamin er nemlig en av få vitaminer egget ikke har å by på.
 

Eggforbruket i Norge øker

  • Frekvensen/hvor ofte vi spiser egg har økt med 32 % fra 2005 til 2013 (Spisefakta Ipsos MMI)
  • Eggsalget i norsk dagligvarehandel har økt med 35 % i volum fra 2005 til 2014, og med 3,6 % fra 2013 til 2014 (Nielsen)
  • Vi spiste 185 egg pr. capita i 2013, nå spiser vi 198 egg pr. capita i året. (OEK)