Grillmaten klar for sommeren

(19.06.15) De siste ukene har produksjonen av grillmat gått på høygir i Nortura. Nå kan ferien og finværet bare komme!

De siste ukene har produksjonen av grillmat gått på høygir i Nortura. Nå kan ferien og finværet bare komme!

Grillsesongen er, ved siden av jul og småfehøsten, den travleste tida på året hos Nortura. Flere tusen tonn kjøttmat av både rødt og hvit kjøtt skal på kull- og gassgrillen i ukene foran oss. Det krever nitid planlegging, arbeidsinnsats og presisjon i hele verdikjeden. Men den nesten viktigste faktoren er været:

– Når været slår til må vi være klare til å gasse på, samtidig som vi unngår å produsere for mye, slik at vi må kaste flott mat. Det er hverken etisk eller økonomisk forsvarlig, og noe vi balanserer mot hele tida, sier informasjonssjef Ellen Flø Skagen.

– Vi er like spente på været hvert år og har produksjonsplanleggere som følger med på værmeldinga nesten fra time til time nå om sommeren. Et væromslag betyr mye for salget, og da er det viktig at våre medarbeidere på fabrikkene er klare til å produsere og ekspedere varer i riktig tempo. Planlegging av ferskvare-produksjon er ikke for nybegynnere, sier Flø Skagen.

Grillpølser er i en klasse for seg når det gjelder mengde. Over 2600 tonn er produsert siden sesongen startet i slutten av april ved de tre pølsefabrikkene Nortura Forus, Målselv og Tønsberg. Da er både de vanlige grillpølsene og spesialpølsene tatt med, av både rødt og hvitt kjøtt.

Nortura Rudshøgda, Nortura Lillehammer, Nortura Malvik og Nortura Hærland produserer annen grillmat som hamburgere, marinert kjøtt, sommerkoteletter, fileter, flintstek og grillribbe. Bare på Rudshøgda er det til nå produsert 910 tonn grillmat hittil i sommer.

Spekemat er et annet stort sommerprodukt, med mer stabil holdbarhet. Det er litt mindre væravhengig og settes ofte frem både til norske og utenlandske gjester, for å vise fram noen av våre stolte mattradisjoner.

– Vi burde være stolte over spekematkvaliteten her til lands, ikke minst Gilde sine eksklusive, langtidsmodnede spekeskinker Æra og Santa Kristina fra Tynset, som har vunnet flere priser. Om ikke lenge kan vi også tilby en tilsvarende kvalitet på fenalår.

130 tonn spekemat har gått ut fra Tynset de siste ukene, mens spekepølsene som produseres i Sogndal har kommet opp i 315 tonn.

Vi ønsker alle en riktig god sommer, og håper på godt matvær både inne og ute!



Disse fabrikkene produserer grillmat i Nortura:

Pølser:

Nortura Tønsberg, Nortura Forus, Nortura Målselv

Hamburgere:
Nortura LiIlehammer, Nortura Malvik

Marinert, røkt, biffer, flintstek, fileter, grillribbe, sommerkoteletter:
Nortura Rudshøgda, Nortura Forus

Grillmat hvitt kjøtt (uten pølser):
Nortura Hærland

Spekemat:
Nortura Tynset, Nortura Sogndal