Hvilke konsekvenser får Coop sitt oppkjøp av Ica for Nortura?

(16.10.15) Det er skrevet og sagt mye om hvilke konsekvenser Coop sitt oppkjøp av ICA får for Nortura. Noe er riktig, mens en del er uriktig. Vi ser det derfor nødvendig å få frem hva som er fakta i denne sammenheng.

Coop logoDen 04.03.15 fikk Coop grønt lys fra Konkurransetilsynet til å kjøpe Ica.

For å få godkjent oppkjøpet måtte Coop selge 93 stk Ica-butikker (Kilde: Konkurransetilsynet pressemelding 04.03.15). Øvrig Ica-butikkmasse overtok Coop.

Nedenfor er effektene av Coop sitt oppkjøp av Ica på hhv. Prior, Gilde og Rødt kjøtt EMV beskrevet.
 
Prior

Når de tidligere ICA butikkene omkonverteres til Coop er det Coop sitt sortiment som er gjeldende. Dette gjør at deler av Prior-sortimentet som tidligere var i Ica, det vil si fersk kyllingfilet, lår, vinger og ferdigmat ikke videreføres i nye Coop. Det øvrige Prior-sortimentet som egg, pølser, pålegg og kalkun er fortsatt å finne i Coop sine butikker som før oppkjøpet. 

Prior-sortimentet som har vært i Coops butikkhyller de siste to årene er med andre ord uforandret og ikke påvirket av Coop sitt oppkjøp av ICA.
 
Gilde
Når de tidligere ICA butikkene omkonverteres til Coop er det Coop sitt sortiment som er gjeldende også her. Verdiandelen til Gilde da oppkjøpet ble godkjent var hhv. 46,2% i Coop og 42,6% i Ica (Nielsen-tall pr. uke 8 2015). Ica-butikkene som omkonverteres til Coop blir dermed basert på nevnte markedstall del av en kjede med høyere verdiandel på Gilde enn den de kom fra.
 
Rødt kjøtt EMV
Når de tidligere ICA butikkene omkonverteres til Coop er det Coop sitt sortiment som er gjeldende. Rødt kjøtt EMV ble i Ica solgt under merkene "Matmesteren" og "Smart 365". Nortura hadde majoriteten av disse leveransene. Når de tidligere ICA butikkene konverteres til Coop erstattes de nevnte merkene av henholdsvis "Coop" og "X-tra". Per dags dato har ikke Nortura disse rødt kjøtt EMV-leveransene til Coop, noe som betyr en volumnedgang for konsernet.