Spennende boksamarbeid med Andreas Viestad

(27.05.15) Skribent, kokebokforfatter og matentusiast, Andreas Viestad, skal skrive en bok som skal inspirere folk til å ta i bruk flere av dyrets stykningsdeler når de lager mat. Nortura er samarbeidspartner og i tiden fremover vil Viestad blant annet besøke noen av Nortura sine produsenter.

Andreas Viestad«Den store kjøttkokeboka – fra hode til hale»  handler om hvordan vi kan ta i bruk hele dyret, og boka skal blant annet inspirere til at de gode gamle oppskriftene som tar i bruk hele dyret kommer tilbake til folks kjøkken.

Oppskriftene handler først og fremst om de firbente dyra i denne aktuelle boka, men tematikken er selvsagt like aktuell for de tobente.

– Boka vil inneholde matoppskrifter som skal inspirere flere til å finne fram til skjulte matskatter. For Nortura er det svært viktig å øke interessen for å ta i bruk flere deler av dyret, slik at vi kan komme nærmere ambisjonen vår om å "selge hele dyret". Det er god ressursutnyttelse og bidrar til bedre økonomi i Nortura. Bokprosjektet til Viestad er derfor helt «i vår ånd», sier informasjonssjef Eskil Pedersen.

I vår skal Viestad besøke noen produsenter som en del av arbeidet med boka. Boka skal gis ut via bokforlaget Cappelen i høst.

Vi gleder oss til boka kommer ut og håper oppskriftene kan inspirere.

 

Her kommer et lite utdrag fra boka:

Bruk hodet
Vi er de smarteste dyrene på bondegården. Men hvor smart er det egentlig å ikke bruke hodet til alle de dyrene vi slakter?

Hodet er den delen av dyret som gjør det vanskeligst å glemme hva det er man spiser. Alle som har vært på smalahovemiddag har opplevd det pirrende ubehaget ved at maten stirrer tilbake. Derfor er smalahovemiddagene rituelle affærer, manndomsprøver med brennevin. Men det er mer ved hodet enn hva som foregår i din egen fantasi.

Hodet inneholder mange skatter. Godt kjøtt. Men også helt unike stykningsdeler og smaker. Ingen muskel har arbeidet så hardt som kjaken til en gris eller okse. Følgelig er dette noe av det mest fabelaktig marmorerte kjøttet, det som inneholder mest bindevev og mest smak. Gi det en omgang i stekepanna – som du ville gjort med en biff – og kjøttet er helt uspiselig, seigt og umulig. Men lar du det stå og godgjøre seg i en gryte over natten, er resultatet det saftigste og mest smakfulle kjøttet som finnes. Eller bruk svinekjaken til å speke din egen guanciale – med det sprøeste og søteste fettet som finnes. Når jeg har slaktet min egen gris, er det nettopp hodet som volder mest besvær – fordi det bare er to kjaker, to ører, én hjerne og én snute. (Et problem for hjemmeslakteren, trøsten er at nettopp dette er det billigste kjøttet du kan kjøpe – om du får kjøpt det.)

Dessuten gir kalvehoder vidunderlige, skjelvende terriner, kokt tunge av lam og storfe er nydelig pålegg, snuten sprø snacks. Og hjernen, den må du heller ikke glemme.